Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Ворф (Самаел): Винаги е вълнуващо да свириш някъде за пръв път

Бояна Атанасова
За първи път в "MySound.bg" се случва да имаме второ интервю с един и същ музикант в рамките на няколко седмици. Ворф (Vorph) от Самаел (Samael) обаче е изключителен човек и ярък артист, който, според нас, напълно заслужава тази чест. Използвахме възможността да се видим на живо с него, минути преди началото на концерта на групата му на 31 януари в София, за да го опознаем още по-добре...


Бояна Атанасова: Здравей, Ворф! Как си, какво е чувството да си за първи път в България?

Ворф: Чудесно е! Винаги е вълнуващо да си в някоя страна за първи път, натрупваш нов опит. Малко съм болен, но се оправям постепенно, така че това няма да е проблем.

Как преминава турнето ви, какви са впечатленията ти?

Това турне е в две части. Първата продължи две седмици и в нея бяхме на една сцена с Вейдър и Дисайд. Остава ни сега една седмица с Кийп Оф Калесин и Ноктифериа. Този път съм още по-доволен, защото харесвам двете групи, ние сме хедлайнъри и имаме повече време да свирим. Имаме възможността да направим нещата така, както ни харесват.

Какво е по-различното в тази втора част от настоящето ви турне?

В момента сме по средата й. Както вече казах - имаме повече от час, в който да свирим, и така можем да направим песни от почти всички наши албуми. Имаме възможност да прожектираме наша анимация, някак по-приятно е усещането, когато ти е дадена тази свобода.  

Имаше ли други градове, които посетихте за първи път?

Не, не, София е единственият град, в който сме за пръв път. Вчера всъщност бяхме в Истанбул и ни се наложи да преминем през България надлъж...

Значи все пак имаш някакви впечатления вече за страната ни?

Не бих казал. Събудих се точно когато бяхме пристигнали на българската граница, така че това беше първото ми впечатление. Беше доста мъгливо и не успях да видя почти нищо. Не срещнахме много хора по пътя, пътищата бяха празни и се любувахме на природата. Стори ни се доста диво.  

Имаш ли някакви очаквания за концерта ви тази вечер?

Не, нямам. Винаги се надявам да се получи по възможно най-добрия начин. Това е постоянният ни стремеж. Не можеш да имаш контрол над всичко, което се случва, но можеш да направим всичко възможно да се представиш добре.  
 
Ворф(Ворф и Бояна Атансова - "истинско" интервю)
 
На път сте да издадете чисто нов албум, който се казва "Above". Можеш ли да ни разкажеш малко повече за него?

Да, наистина ще издаваме такъв албум. Бих казал, че ще е доста по-различен от последните ни три диска. Всъщност той бе изцяло идея на Кси (брат на Ворф, единствен композитор в Самаел, бел.р.). В началото той искаше да го направи като проект, метъл проект, в който да няма експерименти. Интересното е, че докато работехме над този запис, не знаехме, че това ще бъде следващият албум на Самаел. Не си мислехме, че трябва да бъде направен по точно определен начин, какво ще очакват от нас хората, че трябва да бъде направен така или иначе. Когато го завършихме си казахме "Уау, това звучи различно!". Осъзнахме, че това ще е една чудесна добавка към настоящия ни сетлист, защото музиката е доста по-агресивна и напомня на нещата, които правехме в миналото. Мисля, че ще бъде изненада за феновете, защото и за нас самите бе изненада. Наистина не предполагахме, че това ще бъде албум на Самаел. Не е по-елементарен, но е праволинеен, чист метъл.

Защо решихте да се върнете към блек метъл корените си по този начин?

Не бих казал, че е точно завръщане. Кси ми изсвири няколко парчета и аз се изненадах колко са хубави. Дадох си сметка, че това не е нещото, което правим напоследък, но пък е мачкащо. Затова и реших да пробваме. Поддадохме се на емоцията и не мислехме какво точно ще се получи. Записването му ни отне само две седмици, а миксирането четири дни. За сравнение, "Solar Soul" го записвахме осем месеца, а миксирахме 3 седмици. Този път имаше много голяма разлика в подхода ни към целия процес. Беше... (щраква с пръсти) просто ей така! (общ смях) Не ни се наложи да се задълбочаваме, дойде си интуитивно.

Тази вечер няма да свирите парчета от "Above"?

Не, не сме включили парчета от него, защото хората не знаят все още какво да очакват от него. Особено на места като София, където идваме за първи път - опитваме се да правим стари песни. Иска ни се хората, които ни познават от много години, да чуят любимите си парчета. Надяваме се, че всеки ще чуе любимите си песни!

Освен майка ви, някой друг знае ли истинските ви имена - твоето и това на брат ти?

Да, предполагам, но никой не ни нарича с тях вече. Аз го наричам Кси, той мен Ворф и така е от много време насам.
 
Каква е историята зад тези псевдоними?

Нищо специално, просто решихме, че ще е подходящо така да подходим към участието си в групата, да си създадем специфични образи, за което помагат и имената. Ако ме питате какво значат - не значат нищо. Ворф просто ми звучи добре. Да, Ворфалак беше малко по-странно, но за мен няма чак толкова голямо значение.
 
Ворф
Не знаем много за швейцарската екстремна сцена. Какво е положението с нея, има ли достатъчно метъл банди в Швейцария?

Положението е както навсякъде другаде, няма разлика. Мисля си, че в повечето случаи групите се стремят да направят родна версия на нещо, което вече съществува. Ако не искаш да направиш нещо малко по-оригинално, нямаш особен шанс да получиш популярност. Има няколко много добри групи от Швейцария, с които сме били на турне. Сайбрийд, например, са ню метъл банда, която се справя отлично.

Как решавате с кои групи да направите съвместно турне?

Този път не решихме ние. Буукинг агенцията определи тези два състава, но в случая съм много доволен, защото харесвам и двете групи.

В момента сте под шапката на "Nuclear Blast". Как се чувствате като част от толкова голям лейбъл? Имат ли възможността да обръщат внимание на всяка група, която е подписала с тях?

Надявам се, че имат. В момента при нас ситуацията е малко по-странна. Очакваме дискът ни да се появи съвсем скоро, а в същото време сме на турне. Предполагам, че след като обиколката завърши, ще можем да обърнем повече внимание на албума. Най-важното за нас е, че все още притежаваме лейбъла си "Galactical Records", който успяхме да свържем с "Nuclear Blast". Така ние останахме собственици на записите си. Технически погледнато сигурно не значи нищо за страничните наблюдатели, но ние искаме да не оставяме всичко в ръцете на звукозаписната компания, с която работим.

През 2008 се случиха доста интересни неща в метъл средите - много групи се събраха, записаха чудесни албуми... Кое е метъл събитието за миналата година за теб?

О, това е много труден въпрос...

Не те ли впечатли някой албум?

Последно харесах диска на Дъ Дилинджър Ескейп План. Не знам дали беше издаден миналата година. (албумът е от 2007, бел.р.) Гледах групата на живо и бях впечатлен, чудесни са.   

Имаш ли време да слушаш нови албуми?

Да, но не много. Намирам свободно време, създавам си го. Последният албум на Мешуга също много ми хареса. Ако трябва да съм честен, почти не слушам метъл напоследък. Отдал съм се на класическа музика. Така бягам от другото си аз, давам си почивка.

С останалите момчета от Самаел създавате впечатление, че харесвате електронна музика. Ходил ли си някога на подобни партита?

Аз съм много отворен човек, харесвам различна музика. Да, преди време ходех на партита, но това беше през 90-те. Имах приятели, които се занимаваха с метъл, после пък правиха гоа, ориентираха се към ъндърграунд електронните звуци.

Не е ли трудно да се разбираш с брат ти, когато сте непрекъснато заедно?

Не, лесно е. Ние се познаваме толкова добре, все пак. Не живеем заедно, както може би се досещате.

Какво е отношението ти към политиката? Гласуваш ли?

Не гласувам всеки път. Само когато нещо много ме е изнервило, тогава отивам и давам гласа си. В Швейцария гласуваме страшно често - по пет-шест пъти на година и в повечето случаи не знам за какво става въпрос. Гласува се за всичко. Не се интересувам от политика. Знам, че не е хубаво да е така, но ми се струва твърде обвързана с ежеднеивто, а това не ми харесва.   

Ти пишеш всички текстове за Самаел. Какво може да те вдъхнови, за да напишеш нов текст на песен?

Не знам, не мога да конкретизирам. Понякога се появява някаква мисъл, която си записвам. Друг път пък оставам впечатлен от книга. Има книги, които са толкова хубави, че не можеш да ги довършиш. Казваш си "Това е толкова добро!" и тогава трябва да спреш, за да ги обмислиш, има инфомация, която трябва да осъзнаеш. Понякога пък ми е необходима само една дума. Тя може да отключи текст за цяла песен. Обичам думите. Има страхотни думи, от които можеш да създадеш чудесни текстове. Никога не мисля прекалено дълго текстовете си, те просто се появяват.  

Спомена четенето на книги, а много музиканти признават, че нямат време да четат...

О, хайде, това не е реално! Когато си музикант, това е може би единственото нещо, за което имаш най-много време. От теб зависи какво ще правиш със свободното си време. Да, можеш по цял ден да спиш или да пиеш, ти си решаваш, но липсата на време изобщо не може да бъде оправдание.

Значи обичаш да четеш? Какво четеш в момента?  

Да, чета през по-голямата част от турнето, освен че боледувам, хаха. В момента чета книга на Даниел Данет. Не знам дали сте чували за него. Книгата се казва "Darwin's Dangerous Idea: Evolution and the Meanings of Life". В нея намирам много интересен прочит на идеите на Дарвин, много е увлекателно. Доста е сложна за обяснение, но е приятна за четене, кара ме да мисля.  

Ворф с фенове и подаръци (Ворф получава подаръци)
 
 
Между моите въпроси, се включи с интересни питания и колегата Албена Цолова - Бета, която успя да измъкне от Ворф подробности за това коя е любимата му татуировка, какво мисли за Гаал от Горгорот, който призна наскоро, че гей, какво е отношението му към феновете, които отричат промяната, която настъпи в Самаел след средата на 90-е... Успяхме да се посмеем заедно и на трите опита на артистичния вокалист да запише ID за радиопредаването, за което даваше второто си интервю тази вечер. Така приключи и интервюто ни - с усмивки, много автографи и снимки. Вокалистът с удоволствие прие и подаръците, които му поднесохме - бутилка ракия и четири албума на български изпълнители, и тръгна с тях да се приготви за предстоящото излизане на сцената в клуб "Blue Box".

А след това... за "след това" вече ви разказахме!
 

Юни ´21


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930