Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Мишо Йосифов: Даунлоудът не пречи

Василена Мирчева
87.5%

Мишо Йосифов: Тук даунлоудът все още не е проблем

Тромпетистът Михаил Йосифов е един от най-добрите ни джаз музиканти. Още преди завършването на музикалното си образование свири на голяма сцена, както и на улицата с проекта Стрийт боп, който софиянци вероятно си спомнят с добри чувства. Мишо е от щастливите артисти, които имат късмета да правят музиката, която обичат, с хората, които харесва. Притежава ценното умение да казва сериозни неща в привидно несериозна форма. Извън тромпета и многобройните участия, в живота му има 3 жени– съпругата му и двете му дъщери.

Като недостатък на българската джаз сцена се изтъква, че петима музиканти свирят в седем групи и че различните формации всъщност са едни и същи изпълнители в различни комбинации помежду си. Ти какво обяснение имаш на този феномен?

- Ами аз много мислих по въпроса и установих, че ние всъщност сме като артистите – играем в различни спектакли. Професионалните артисти играят различни роли. И с нас е така – когато се съберем професионални музиканти и проектът се получава. С една репетиция!
Така стана с формацията Електрик Ситизен Бенд на Еко. Имаме вече една репетиция и едно представяне в "Суингинг Хол”. За следващото участие ще сме направили още една репетиция (живот и здраве) и ще сме страхотни (смее се).

Ти отдавна планираше да работиш с Рони, какво стана с тази идея?

- Вече имаме две наши парчета “Close To You” и „Нарочно неточен”. Формацията е квинтет, или квартет feat. Рони както е по-модерно да се казва напоследък (смее се). Участват Мартин Дойкин, бас, Милен Кукошаров, пиано, моя милост и Вили Стоянов, тромбон.
Отделно с Вили правим една формация– Брас народен, Брас Божи – тя ще е за духова музика, по-улична. Не, не няма да е възраждане на Стрийт боп. Просто брас формация. С Дърти Пръчис - една група, с която свиря само от 10 години, вече имаме записано парче. Първото.

Участвам в един проект на Теодосий Спасов, отделно с Христо Йоцов. Чакай да спрем, че ще пропусна някой, а не бива.

с Теодосий Спасов

Как върви съвместната ти работа с Ангел Заберски-син?

Влизаме в студио с един много амбициозен проект - изцяло композиции на Ангел Заберски. Той ще е със симфоничен оркестър, брас квинтет, където аз съм солист, и духова секция. Доста мащабно е и смятам, че ще се получи много добре.

Как стои при теб и колегите ти въпроса с даунлоуда и качването в интернет?

- Не пречи. Нас така и така издателите ни послъгват колко точно бройки са продали, така че тегленето по-скоро засяга тях.
За Европа даунлоудването може да е проблем, но тук още не е така. Българският музикант основно се изхранва от участия, на това разчита.

Значи сте в крак сте със световната тенденция, според която в бъдеще ще се печели най-вече от участия на живо и мърчандайз...

- Е, албумът е важен... Дори само от гледна точка на РR-а, да стоиш по-солидно, да те ангажират за участия.

Какво става с филмовата музика, която пишеш?

- Доста отдавна написах музиката за един анимационен филм Zero, той е 7-минутен, на Слав Бакалов. Чакаме одобрение, защото е предвидено да има няколко серии и да се излъчват по телевизията и чакаме да го одобрят. И понеже Слав Бакалов ми е тъст, цялото семейство се надяваме и чакаме да одобрят проекта, за да сме добре, да процъфтяваме. Защото е важно семейството да процъфтява (смее се).

 

Септември ´21


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930