Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Николай Баровски (Балканджи): Tрябва публиката да ни хареса такива, каквито сме

Бояна Атанасова
Излизането на новия албум на родната "етно метъл" група Балканджи ни даде чудесен повод да поговрим с част от нейните членове. Наши събеседници станаха основателите на състава - Кирил Янев и Николай Баровски, които бяха така любезни да ни разкажат повече за най-актуалното около състава...
 
 
Преди няколко седмици издадохте новия си албум "Змей", чието създаване ви отне няколко години. Защо се наложи забавянето му и какво могат да чуят почитателите ви в него?

Кирил Янев: Забавянето бе породено единствено поради технически причини. В него могат да чуят доста българска музика.

Защо точно "Змей" бе избрано за заглавие, има ли някаква особена символика свързана с това митологично създание? А какво предизвика включването на парче със заглавие "Змей 2"?
 
Николай Баровски: Идеята за концептуален албум се появи заедно с историята, която той разказва. Искахме да напишем една съвременна приказка от свързани песни, в която всеки да намери своята роля. Тук в “Змей” присъстват заедно образът на митологичното създание, познатият мотив за “девойката, момъка и змея”, но в същото време и по-дълбоки мистични препратки. “Змей” е огънят на любовта. В този албум има песни озаглавени “Змей 1” и “Змей 2”, в следващия може би ще има и “Змей 3” – това са песни с по-особена и драматична роля, в които чувствата побеждават злите сили.
 
Балканджи
(Валентин Моновски)
 
Как се отрази престоят ти в затвора на участието ти в Балканджи, след освобождаването ти от там (Николай Баровски прекара няколко месеца в гръцки затвор, без вина, бел. ред.)? Имаше ли момент, в който бе загубил надежда, че ще видиш отново приятелите си и че ще бъдеш част от тази група? Имаше ли някаква връзка, по време на престоя си там, с останалите момчета в групата и как те възприеха всичко, което ти се случи?

Баровски: Групата беше зад мен и ме подкрепяше през цялото време, а завръщането беше като един нов летящ старт. Стараех се да не падам духом и не съм преставал да контактувам с тях, от там можех поне текстове да пиша. Част от “Змей” е написана в тези обстоятелства. Водихме телефонни разговори, дори слушах демо вариантите на песните по телефона.

Какво те накара да не се откажеш от Балканджи, след всичко преживяно?

Баровски: Балканджи беше едно от нещата, които ми даваха сили и вдъхновение. След всичко постигнато до момента, не мисля, че някой от нас би се отказал от тази идея, докато все още има хора, които харесват музиката ни.

Мислил ли си какво би се случило, ако не бе задържан несправедливо в Гърция, дали би продължил с Балканджи?

Баровски: Това, което се е случило, няма как да го върнем и повторим в различен сценарий. Животът продължава и ние вървим напред. Накъде? – никой не знае точно. Но засега знаем, че няма причини да се отказваме от това, което правим.

Кое е най-отличителното качество на Балкаджи, с какво би искал да свързват групата ви?

Баровски: Музиката, която правим. Няма нищо по-хубаво от това да имаш публика, която идва на концерти заради музиката ти и си тръгва доволна в очакване на следващото балканджийско шоу.

Балканджи винаги са залагали на комбинация между типични български народни мотиви и тежък китарен звук. Какво ви накара, още при създаването на групата, да експериментирате по подобен начин? Смяташ ли, че групата има шанс да бъде възприета добре и извън пределите на България? Целите ли се към пазара, извън родния?

Баровски: Още при зараждането на идеята видяхме потенциала на една такава музика, и въпреки че тогава (1999) смесването на български народни мотиви със съвременни стилове все още беше табу, времето и усилията показаха, че има шанс. За да бъдем харесани навън без да загубим идентичността си, трябва публиката да ни хареса такива, кавито сме. Тези песни не могат да се пеят на друг език, освен български, и трябва по някакъв начин да компенсираме неразбирането на езика. Имаме отзиви в Интернет от много чужденци, които харесват музиката ни. Това ни амбицира да поработим и върху идеята за участия извън България.
 
Балканджи (Кирил Янев)
 
Бандата ви е една от най-активно концертиращите из родните клубове. Как съумявате да запазите интереса към всяка своя поява на живо, при толкова натоварен график?

Кирил: Просто нямаме два еднакви концерта. Това е и причината интереса към албума да е толкова голям – песните от албума са свирени отдавна по концерти, но там звучат по коренно различен начин. На концерта на 14 февруари също ще можете да чуете интересни и различни неща

На концертните ви участия, всички от групата сте облечени в костюми, носите дори вратовръзки. Как ви хрумна да се появявате така и каква е причината да продължавате да използвате тази "униформа"?


Кирил: Дали забързаното ни ежедневие е причината да забравим корените си, или това е просто извинение? Дали костюмът пречи на фолклора? В отговор на тези въпроси (оправдания), ние излизаме така.

Къде ще можем да ви видим в най-близко бъдеще? Защо избрахте да направите концерт точно на Свети Валентин и какво ще бъде по-специалното на това шоу?  


Кирил: Защото “Змей” значи Любов. В най-близко бъдеще можете да ни видите на същото място след месец. Започваме инициатива за подкрепа на българската музика и българските групи – смятаме да превърнем кино "Влайкова" в истинска сцена за авторска музика. Моля групите, които имат желание да се качат на истинска сцена, да не загърбват мечтите си!!!
 
 
На живо ще може да видите Балканджи съвсем скоро - навръх Свети Валентин (14 февруари) от 18 ч. в кино "Влайкова" (ул. "Цар Иван Асен II" 11).
 

Август ´21


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031