Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Рамаданмен: За мен беше чест да ремиксирам Уикеда

Яна Пункина

Второто издание на "Switched On! UK/BG Remix", премина успешно на 28 февруари в столичния парти център "4км". Английските диджеи интритуващо (ре)микснаха класическите български парчета, отпределени от феновете за периода 1991-2000 на http://www.switchedonukbgremixsession.net

Един от гостите - Рамаданмен (Ramadanman), имаше нелеката задача да "препипа" "Боби" ("А ниедвамата с Боби пием кафе") на Уикеда.

Рамаданмен е на около двайсет, макар да изглежда доста по-малък. Невинно признава, че е избрал диджейския си прякор просто защото му се сторил благозвучен. Какво друго има да казва младежът на (по)читателите на "My.Sound.bg", четете по-долу. Разговорът е с любезното съдействие на организаторите - "DS Мюзик".


Как избра коя песен да ремиксираш?

От тези, които ни бяха предложили, парчето на Уикеда ми се стори най-енергично и весело. Хареса ми начинът, по който започва и спира на няколко пъти, динамиката и ритъмът. Помислих си, че ще е любопитно тази весела песен да се постави в съвсем различен контекст. Ремиксирах я в един стил, който още си няма име, но някой хора го наричат юкей фънки, а други юкей хаус. Интересно е, защото никой не би си представил да чуе Уикеда в такъв аранжимент. Създавам контраст между една традиционна група и нещата, които аз правя на компютъра си. Междувременно научих много за Уикеда. Разбрах, че имат доста публика, особено в Източна Европа, че свирят по големите фестивали и т.н. Всъщност, направо си е чест да ги ремиксирам.

Как си избра този странен ник?

Това е само един от прякорите ми. Наричам се така още от преди да започна да продуцирам, използвам го и в Интернет. Харесва ми ритъмът му. Не знам почти нищо за рамадана, и не е свързан с Исляма по никакъв начин. Просто ми харесва как звучи Ра-ма-дан-мен.Кое е най-екзотичното място, на което си пускал?

Пускал съм къде ли не, напоследък - из цяла Европа. Киев обаче е най-отдалаченото от дома ми място – на 4 часа със самолет от Лондон. България ми се струва доста екзотична. Миналата седмица пък бях в Словакия. Това са две интересни седмици.

Как се насочи към дъбстепа?

Играех си да пиша разни грайм инструментали и ги качих на Интернет. Получих коментари, че звучали като дъбстеп. Не бях чувал за дъбстеп, затова се разтърсих из Мрежата и ми хареса това, което чух. Забавното е, че никога не съм работил с грайм MC-а, просто си играех на компютъра вкъщи. Пиша парчета в най-различни електронни стилове, но скоро не съм се занимавал с грайм.

Каква музика те вдъхновява?

Най-различна. Обичам дийп хаус, транс, дръм-ен-бейс, хип-хоп... Техно дори.

 

Снимки: Яна Пункина

 

Август ´21


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031