Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Карл Палмър (Ейша) : Падам си по комерсиална музика!

Ирина Зебилянова

Той няма нужда от специално представяне. Предостатъчно е, че е записал името си като барабанист на супергрупи като Емерсън, Лейк Енд Палмър (Emerson, Lake & Palmer) и наскоро гостувалата у нас за първи път формация Ейша (Asia).  

Той се нарича Карл Палмър. Именитият музикант разкрива какво кара него и колегите му да влязат в студио след 23 години, защо предпочита тонколоните пред слушалките за i-Pod, още – за последния албум “Phoenix” (2008), за времето, медиите и рекламата...

Пред Ирина Зебилянова, сп. „Паралели”.Ирина Зебилянова: Защо решихте да съберете отново оригиналния състав на Айша?

Карл Палмър: Преди 3 години отбелязахме 25 години от основаването си. Решихме, че това е идеален повод да се съберем и да посвирим заедно. Направихме едно импровизирано турне в Америка, Япония и Европа. Видяхме, че хората още ни се радват и това породи в нас желанието да запишем нов албум. Така през 2008 се роди „Phoenix”.

Кажете нещо повече за последния си албум.

Phoenix” бе издаден през април миналата година. Това е първият ни албум от 23 години насам. Характерното за песните е, че всяка една от тях е базирана на личните ни преживявания. Има едно парче например -„An Extraordinary Life”, което е вдъхновено от здравословните проблеми на Джон Уетън.

Като че ли в последните години се наблюдава тенденция на възраждане на супергрупите от 70-е и 80-е. На какво според вас се дължи това?

Карл Палмър

Не мога да говоря за другите. Знам само, че ние се събрахме като група приятели, които искат да отбележат юбилея си, докато се забавляват. Това, че хората ни харесват все още, може само да ни радва. Изобщо не сме се съобразявали с времето, с медиите, с рекламата. Всеки от нас си има и други проекти. Аз например продължавам да се занимавам с групата си Карл Палмър Бенд. В края на годината пък имам ангажимент с Емерсън, Лейк Енд Палмър.
 
Какви са отношенията ви с Джон Пейн, който продължи с проекта Ейша featuring  Джон Пейн”?

Абсолютно никакви! (Няколко пъти повтаря това.)

Каква е историята на името „Ейша”?

Много хора си мислят, че така изразяваме някакво специално отношение към най-големия континент, но това не е вярно („Ейша” е „Азия” на английски). Просто ни хареса звученето на думата „Ейша”. Освен това чисто графично стои добре на плакати. Хареса ни това, че завършва на същата буква, с която започва.

Какво мислите за съвременната музикална сцена?

Смятам, че в момента е доста силна.

Днешната рокмузика не е ли твърде комерсиална?


Аз обичам комерсиална музика. Вие не я ли харесвате?

Ако трябва да съм честна, не.

Аз имам прогресив рок група, където свирим това, което ни харесва. Освен това дълги години бях в Емерсън, Лейк Енд Палмър, чиято музика е доста сложна и изобилстваща от адаптации на класически произведения. Затова може би ми харесва попмузиката, която звучи ненатоварващо. Съвременни банди от рода на Кайзер Чийфс и Килърс са радостно явление, защото те свирят рок, достъпен за повече хора.

Какво е мнението ви за i-Pod културата?

Много положително. Звукът на i-Pod-а е много по-добър от този на уокмените, които бяха популярни едно време. Единственият проблем е, че сега всички слушат музика със слушалки, а аз принадлежа към поколение, което израсна с тонколоните. Тогава всички се събирахме и слушахме любимите си банди заедно. Затова аз продължавам да съм фен на тонколоните, които издувам по време на път.

Къде сте били най-топло посрещани?

Това е много относително. Групата ни има здрави корени в Америка, защото там са на почит бандите, от които идваме – Йес, Кинг Кримсън и Емерсън, Лейк Енд Палмър. Първият албум на Ейша например се задържа в техните класации на първо място в продължение на 19 седмици, което е рекорд! В Америка винаги ни посрещат като богове. Сред страните, в които имаме успех, са Япония и Великобритания.

Бяхте ли чувал нещо за страната ни, преди да дойдете тук?

Това е първото ми идване в България. Знам, че Стинг е бил тук преди известно време, но аз самият нямам представа каква е вашата публика. Имам известни познания за историята на страната ви и за правителството ви, което изостава от очакванията на Европейския съюз, но с това се изчерпва информацията ми за България.

Какво ще пожелаете на българските си фенове?

Бъдете щастливи и слушайте Ейша за добро настроение!

Снимки: © БТА, Владимир Шоков

 

Юни ´21


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930