Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Пат Епълтън (Ди-Фаз): Харесвам кривите ви краставички!

Искра Крапачева

Ди-Фаз (De Phazz) се завръщат в София с хитове и новия си проект - "Big" (2009), който ще бъде представен с Брас асоциация под диригентството на Ангел Заберски-син в зала 1 на НДК този петък.

Две години след първия си концерт у нас, ексцентричната група участва в музикалния фестивал "София Джаз Пик", организиран от "Джаз FM" радио, "Кантус Фирмус" и "Швепс".

Вокалистката Пат Епълтън в специално интервю на Искра Крапачева за в. "Стандарт".


Искра Крапачева: Пат, за втори път си в България, какво харесваш у нас?

Пат Епълтън: За съжаление предишния път не успях да видя много от България, само малко от София. Българската публика определено е отворена към новото. Радвам се, че тук хората мерят музиката с по-високи критерии и оценяват наистина качественото, за разлика от нас в Германия, където доминира блудкава смесица от електронни звуци и масови парчета, вкиснали по хард диска.

Какви са изискванията за престоя ви в София?

Слушала съм, че някои изпълнители си поръчват специална стая в бяло или си мият косата само със специална минерална вода. Аз нямам нужда от това, но държа на българската храна в менюто. Миналия път бях много впечатлена от малките криви краставички, които имат натурален вкус като от зеленчуковата градина на мама. Иначе се чувствам добре в уютна хотелска стая, където мога да отворя прозореца широко и да се насладя на отпускаща сетивата вана.

Какви хобита имаш извън музиката?

Понеже съм превърнала моето хоби в работа, не ми остава много време, за да си измислям нови. Карам с удоволствие велосипед и обичам разходките в планината заради свежия и чист въздух и се радвам, когато ми остава време за това.

Карате ли се в Ди-Фаз, когато избирате репертоара си?

Разбира се - всеки се опитва да включи в репертоара своята любима песен, защото е своеобразен израз на фантазиите му, но за конфликтни ситуации не може да се говори. Понякога се налага да правим компромиси в името на успеха.Каква музика слушаш?

Певците не могат да станат известни, като слушат други, така че това, което правя аз, е да работя постоянно върху гласа си и да пиша все по-хубави песни, които да се превръщат в хитове. Ха-ха-ха. Всъщност обичам тишината и чуруликането на птичките.

Имате ли идоли, на които подражаш?

Да, Ела Фитцджералд и Били Холидей, а също така черпя много от енергията на Тина Търнър. От тях научих, че човек трябва да изживее музиката с тяло и душа и да остане неповторим. Това е една малка крачка към щастието.

Защо в Ди-Фаз сте заедно вече толкова години?

Позволявам си да отговоря с една английска поговорка: "Никога не сменявай печеливш тим!"

Как избирате музикантите, с които свирите?

В повечето случаи съдбата ни изпраща някой, ако не - пишем й един имейл.

Защо ще свирите с Ангел Заберски-син, какво харесвате в музиката му?

Срам не срам, ще си призная, че не знам много за господин Заберски. Но нашите проучвания показаха, че той е голям български музикант и се радвам, че ще имам честта да се запознаем. Намирам за страхотно, че чрез проекта Ди-Фаз Бигбенд е възможно да работим заедно с толкова много невероятни музиканти. По този начин глобализацията придобива смисъл и цел. Защото музиката е универсален език, който ни позволява да общуваме без езикови бариери.

 

Юни ´21


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930