Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Росен Григоров (Уикеда): Връщаме се в първи клас, но продължаваме!

Ивайло Кицов

Този път на Росен Григоров, китарист на Уикеда, емблематичен зевзек и майтапчия, хич не му е весело.

Нощес задигнаха буса на групата. Синият фолксваген, който още не е изплатен, бил паркиран в двора пред дома на музиканта, в "Долева махала", след мотел "Божур", край София, където живее семейството на Григоров.

Някъде около полунощ той докарал усилвателите, дадени за озвучаване на парти. Вкарал превозното средство в двора, врътнал ключа и - за по-сигурно, турил и един синджир. Че бусът е изчезнал, установила майка му Янка.

"Сакатлъкът стана някъде между полунощ и четири часа. Жената видяла, че бусът го е отнемало, и помислила, че Роско още не се е прибрал", разясни Крум, баща на потърпевщия.

Набрали мобилния номер на сина си, притеснени, че много окъснява. Тутурутката му обаче изквичала от горния етаж, където е спалното помещение на Росен.

 

Росене, какво ще правите сега?

Росен Григоров: Направо не знам! (въздиша) Ошашавени сме. Освен самия бус, вътре бяха бас китарата на Ерол (Ибрахимов - фронтмен на групата, бел., моя - И.К), барабаните на Попа, абе всичко. Егаси... Връщаме се в първи клас, да не кажа в предучилищна възраст. Само аз съм вътрен със седем бона - нямаше и година, откак взехме возилото. Второто, което задигат.

Първото?

Р: Предишното го кашираха от пред блока на Ерол. Има да изплащаме още и части от него.

Вече нямате инструменти, как ще избиете кинти, с които да оправите заемите, а и да си купите нови?

Р: Ами, то не са много вариантите. Ама няма да крадем, във всеки (усмихва се) случай. Хващаме се всички на някаква - каквато и да е работа, за да успеем. Но няма да се отказваме от музиката, от свиренето.

Събирахте пари за издаването на следващия албум, малко нещо не ви достигаше, както ми призна наскоро Ерол.

Р: Еми да, ама сега ситуацията се променя. Просто ще го позабавим, но по него се работи здраво.

Бандата репетира в Асансьорния завод в столичния квартал "Гара Искър", иначе звукозаписният процес тече с пълна пара в "Джели Рекърдс", както Ерол Ибрахимов нарича мазето си.

Готовите досега парчета са "Нощен влак", "6-и юли", "Тинтява" и "Smelly Kingsize Bed", с което Уикеда щурмуваха тазгодишното издание на фестивала "Евровизия". Любовта, любовта и преди всичко любовта - във всичките й измерения, в това число и омразата, е муза на групата. Въпреки че честичко е като в "1984" на Оруел, припозната в Министерството на любовта, занимаващо се с изтезания.

Имате ли обявени концерти в идните дни?

Р: Да, на 11-и май във Варна, по-лошото е, че трябва да свирим и в чужбина - на 2- и 3-и май в съответно - Будапеща, Унгария, и Словения, Любляна.

Е, как ще стане това?

Р: Как ли? С инструменти под наем, а за пътя... най-вероятно ще се наложи да се сгъчкаме в някоя лека кола, имаме ли избор?!

Освен китарист, Росен Григоров е и артелчик, както и шофьор на групата.

В последните години купонджиите се подвизиват по-често по световните сцени, отколкото в България.

"Изминаваме под над 25-30 хиляди километра на година с буса по разните му фестивали", сподели Григоров.

"Абе голям проблем ни е това с транспорта. Търсиме хора, загрижени за българската култура, да ни подарят бус, както подариха на Б.Т.Р. мерцедес само за едно свирене. Евалла на такъв човек! Нали и ние изнасяме българската култура по света", каза Ерол.

Господа, чухте ли?!

 

Септември ´21


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930