Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Андерс Йохансон (Хамърфол): Свирим неандерталска музика за неандерталци

Бояна Атанасова
Хамърфол (Hammerfall) са една от най-големите пауър метъл групи в света и едно от най-популярните имена в каталога на гиганта "Nuclear Blast". Часове преди първото гостуване на групата в София заедно със Сабатон и Блъдбаунд, имахме възможността да се срещнем лично с двама от членовете на групата. Наложи ни се да постоим на открито, на паркинга на зала "Универсиада", където кипеше товаро-разтоварна дейност, от която на моменти едва се чувахме...

Ето какво си казахме с барабаниста Андерс Йохансон и китариста Понтус Норгрен:Как сте, момчета? Как е настроението?

Понтус Норгрен
: О, чудесно! Времето е супер, отпочинахме си... Имахме един ден почивка и го прекарахме в хотела, тук в София. Пихме страхотно вино, хапвахме вкусна храна. Продавачът на вино, който ни почерпи, имаше сигурно над 1300 различни вида бутилки. Беше чудесно!

Значи пихте българско вино?

Понтус Норгрен: Не, не, всъщност беше италианско. Много скъпо и много добро!

Имахте ли тогава време да поразгледате града?

Понтус Норгрен
: Не, защото пристигнахме доста късно снощи. Имахме проблеми с преминаването на границата, доста се забавихме там. Трябваше да сме тук по обяд, а всъщност дойдохме привечер.

Как върви турнето ви до сега?


Андерс Йохансон: Доста добре. Тук, например, се радваме, че имаме няколко хиляди продадени билета. В някои испански градове не беше много приятно, но като цяло всичко върви по план.

Имахте ли някакви проблеми до сега, къде беше най-силният ви концерт за тази част от турнето?

Андерс Йохансон: О, проблеми се случват винаги. В Хърватия имаше техническа неизправност в микрофона на Йоаким, но подобни случки няма как да бъдат избегнати.

Поздравления за издаването на последния ви албум! Доволен ли си от разултата - все пак това е първият ти запис с групата?

Понтус Норгрен: Благодарим ти! Да, наистина, за първи път записваме заедно, но се познаваме от доста отдавна. Всичко беше фантастично. С Андерс се познаваме от много време, работили сме заедно по различни проекти. С Фредрик също се познаваме, а пък с Йоаким и Оскар сме се срещали, защото все пак работим в един и същ бизнес. Предишната ми група - Дъ Пудълс, подгряваше на Хамърфол преди две години и тогава имахме възможността да се опознаем добре. И така - всичко се получи много добре. Вече се чувствам като част от семейството.

Пътувате с две други доста силни банди. Вие ли ги избрахте и защо точно Блъдбаунд и Сабатон?


Андерс Йохансон: Да, ние ги избрахме. Мисля, че се получава добра комбинация помежду ни. Изборът не е случаен - искаме да помогнем на тези момчета да покажат на какво са способни, да продадат албумите си, а и стилът им на свирене е доста приятен. Не сме много близки жанрово, но не сме и много далечни. Комбинацията е добра.
 
С Хамърфол(Очи в очи с Андерс и Понтус)
 
С какво е по-различен новият ви албум от всичките ви предишни записи?

Андерс Йохансон
: Преди, до голяма степен, повтаряхме нещата, които правим. Този албум е доста по-разнообразен и различен. Има по-хубави песни и малко по-различно настроение.

Това ли е "най-добрият албум, който някога сме правили"?

Андерс Йохансон: Харесвам го много, но бих казал, че е вторият най-добър албум, който сме правили. "Legacy Of Kings" все пак е мой фаворит, нищо, че нито един от нас двамата не е бил в групата по време на създаването му. 

Когато гостувате на място като България за първи път, пристигате ли с някакви определени очаквания?

Понтус Норгрен: Винаги е интересно как ще реагира публиката при такива обстоятелства. Ако съдим по добрата продажба на билетите за това шоу, би трябвало хората да ни възприемат добре. Винаги е вълнуващо да пристигнеш някъде за първи път. С нетърпение очаквам подобни срещи. Не знаеш какво ще се случи и не знаеш какво да очакваш. За страни като Германия, Русия и държавите в Южна Америка можеш да кажеш какво ще се случи - вече знаем как реагира публиката там. Но тук ни е доста ново и непознато. Ще си проличи довечера!   

Правите ли разлика между метъл феновете от Източна Европа и тези от останала част на континента, защото много ваши колеги споменават, че усещат таква?

Андерс Йохансон: Хората във всички държави са различни, феновете са различни. Тези на север са едни, на юг са други. В Хърватия ни приеха чудесно, в Сърбия не чак толкова добре. За първи път сме по тези места и нямам чак толкова подробни впечатления. Имам чувството, че тук сте доста подготвени. Ти ни кажи какво да очакваме от българските фенове - луди ли са?

О, да, бих казала, че са... че сме. Аз съм част от тези фенове.


Андерс Йохансон: Чудесно! Имахме възможността да говорим с доста хора тук и всички са много добре запознати с музиката ни, всички са възпитани и приятни хора. В Сърбия само ни говореха някакви неща и никой нямаше идея кои сме и какво сме направили. Но пък бяха емоционални, за разлика от шведите, които се радват, но не показват вълненията си на другите. Щастливи са, но не го показват.

Понтус Норгрен: Пазят си щастието за себе си, хаха.

Андерс Йохансон: В Германия е същото положение. Шведите и германците са напълно еднакви в това отношение.

Има ли страна, в която се чувствате като у дома си?

Андерс Йохансон: Наистина е различно навсякъде. В Южна Америка обаче наистина е по-различно. Там хората откачат напълно. Но пък имаме един куп проблеми, когато ходим там. Хората изобщо не са наясно как да организират нормално концерти. Изненадват се, когато им искаме да ни осигурят осветление и още един куп други технически подробности. Чудят се за какво им говорим и шоутата винаги се бавят. Странно е...

Но по интересен начин?

Андерс Йохансон
: Хаха, да, така е. На някои места хората пият много. Тук ще има ли много пияни тази вечер?

Не мисля - поне повечето няма да се пияни. Ще си проличи.

Понтус Норгрен: Да, ще видим колко ще са в парти настроение.

Доволни ли сте от работата си с хората от "Nuclear Blast"? Вие сте сред петте най-успешни групи в лейбъла.

Андерс Йохансон: О, нямаме никакви проблеми. Работили сме с много компании, но с тях се разбираме най-добре от всички. Без съмнение. Не се месят в музиката ти...

Понтус Норгрен: Страхотни професионалисти са, когато става въпрос за отношението с групите. Не взимат страна в творческия процес, което е чудесно. Оставят ни да звучим както преценим и да правим нещата така, както на нас ни харесват. Ние преценяваме и това е страхотно. От нас зависи всичко - не от звукозаписната ни компания. Смятам, че дори е смело за една подобна фирма да дава такава свобода на своите артисти.    

Всички говорят за икономическата криза. Смятате ли, че ще повлияе по някакъв начин на музикалния бизнес?

Андерс Йохансон
: Не, не мисля. Някои банди се жалват, че имат ниски продажби, а всъщност това е оправдание. Хората просто не харесват музиката им. (общ смях)   

А как се отнасяте към дигитализирането на този бизнес, към свалянето на музика от Интернет?

Андерс Йохансон: В Швеция си имат страхотен закон. Всеки, който сваля незаконно музика, бива наказан и може да влезе в затвора. Разбира се, не могат да хванат всички, но когато задържат повече нарушители, другите не смеят да прекрачеват закона. Аз имам деца, които прекарват много време в Интернет, свалят и музика от там. Аз обаче съм им казал "Аз съм музикант и не мога да правя такива неща". Всъщност съм свалял музика на Хамърфол, хаха...

Понтус Норгрен: Когато дойдох в бандата ми се наложи да си сваля албуми на Хамърфол, които нямах и нямаше кой да ми даде. Случвало се е да си тегля песни и на други групи, за да ги разучавам. Мисля, че свалянето по този начин на музика е доста полезно за музиканти. Така лесно и бързо имаме достъп до парчета, които искаме да научим. Би било чудесно, ако има специализирани места за музиканти, от където да могат да бъдат чути и достъпни много и различни песни - единствено с цел да бъдат разучавани. И все пак си мисля, че всеки, който наистина харесва дадено парче или цял албум, би искал да притежава свое копие от него и ще си го купи. Аз лично съм голям фен на "iTunes". Можеш лесно да намериш всичко, което те интересува, да преслушаш даден албум и тогава да решиш дали ще си го свалиш срещу определена сума. Смятам, че музикалният бизнес трябва да продължи да се развива в тази насока. Може би хората, които се занимават със създаването на обложки, с принтирането и така нататък - те сигурно няма да са доволни от дигитализацията, но така групите ще продължат да се изхранват от нещата, които създават. Рокът вече не е същият. Вече не сме в ерата на Бон Джоуви и Мотли Крю. Трябва да работиш доста здраво, за да постигнеш нещо качествено.   
 
С Хамърфол
Понтус, спомена, че ти е трябвало известно време да научиш песните на Хамърфол? Имаше ли проблем с научаването на някои от по-старите композиции?

Понтус Норгрен: Не, никакви проблеми нямах, но ми се случваха много неща едновременно. Станах част от състава, трябваше да започнем записи за албума, а междувременно имахме концерти в Канада и САЩ. От мен се искаше да участвам в процеса на създаване и записване на нови песни, докато учех старите. Това винаги е трудно, но не защото песните бяха сложни, а защото нямах достатъчно време. 

Андерс Йохансон: Музиката на Хамърфол не е сложна. Имаме едни определени постройки, които повтаряме. От техническа гледна точка не би трябвало някой да има проблем.

Читателите на "MySound.bg" са не само метъл фенове, но почитатели на музиката като цяло. Как бихте описали стила на Хамърфол, ако никога до сега не са чували нищо ваше?

Андерс Йохансон
: Неандерталска музика, изсвирена от неандерталци и предназначена за неандерталци! (общ смях) Хеви метъл, май това е най-точно. Хеви метъл?

Понтус Норгрен: Хеви метъл с доста приятни мелодии. Като скандинавци, имаме много интересен фолклор, който ни дава идеи и за нашата музика. Бих казал, че сме доста "немско ориентирани". Звученето ни е като на немска банда. 
 

Юни ´21


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930