Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Блъдбаунд: Най-добре е да бъдеш себе си!

Бояна Атанасова
С Блъдбаунд (Bloodbound) успяхме да се видим буквално минути преди концерта им със Сабатон и Хамърфол в София. Намерихме почти цялата банда (единствено вокалистът Ърбън Брийд отсъстваше) седнала на столове на паркинга на зала "Универсиада", където се любуваше на хубавото априлско слънце. След като бяха така любезни да ми дадат каса от бира, за да седна между тях, момчетата отговориха и на няколкото ми подготвени въпроса.

(Всеки казваше по няколко думи и затова отговорите оставям от името на цялата група.)Добре дошли, момчета! Как се чувствате, какво е настроението ви в България?

Блъдбаунд: О, чудесно! Идваме от снежна Швеция. Тук времето е невероятно - не сме виждали такова слънце от шест месеца! Пътуваме с Хамърфол и Сабатон от известно време и се чувстваме чудесно. Направихме и няколко концерта само със Сабатон. Нямаме оплаквания. Имаме страхотна публика навсякъде. Тук, на изток сте много луди...

О, значи правите разлика между метъл феновете в Западна и Източна Европа?

Б: Определено - изтокът е най-добрият, хехе! Навсякъде хората са страхотни - приятелски настроени и готини. Турнето ни върви без никакви проблеми, няма за какво да се оплачем - изобщо!  
Можем да кажем, че дебютът ви пожъна голям успех. Очаквахте ли подобна реакция?

Б: О, не, в никакъв случай. Не знаехме изобщо какво да очакваме. Знаехме, че сме записали добър албум, но все пак беше доста приятна изненада.

Направихте няколко промени в състава си и сега отново сте с оригиналния си вокалист. Какво се случи през тези години и защо стана така?

Б: В един момент Ърбън реши, че иска да прави нещо по-различно. Тогава настроението в цялата група не беше особено приятно. След това взехме Майкъл за вокалист и той бе много подходящ за това, което направихме във втория си албум. Той бе най-доброто решение по това време, но след това се видяхме отново с Ърбън и решихме да се съберем. В момента нещата са чудесни - имаме чисто нов албум, който записахме с него...

Може ли да ни разкажете малко повече за него?

Б: Доста по-модерен е и агресивен, но въпреки това отново съдържа познатите на почитателите ни приятни мелодии и вокални линии. Малко по-твърд е, но си носи звука на Блъдбаунд. Мисля, че най-после открихме собственото си лице. Първият ни диск бе много повлиян от Айрън Мейдън, Хелоуийн и подобни състави. Смятам, че третият ни албум ще ни покаже такива, каквито искаме да бъдем, макар да пренасяме и доста елементи от миналото ни. За този запис използвахме и ново студио, където успяхме да постигнем много по-добър звук. Много, много по-добър. Нетърпеливи сме да видим как хората ще реагират, когато го чуят.  
 

Включвате ли в актуалния си сетлист песни, които Ърбън Брийд не е пял в оригинал, т.е. парчета от втория ви албум?

Б: О, да - само най-добрите! (общ смях) Ърбън ги харесва и си прави свои версии на тези песни. Тази вечер ще свирим пилотното парче от "Book Of The Dead" - пазим си най-хубавите композиции за концертите, хехе. Сега ще имаме само 30 минути, така че се стараем да правим баланс между албумите си и да даваме наистина най-доброто.   

Смятате ли, че група като вас трябва да поддържа определен имидж и да се държи по точно определен начин?

Б: Когато се правиш на нещо или някого, когото не си, то е смешно. Изглежда, звучи и е фалшиво. Най-добре е да бъдеш себе си. Всичко останало не е от значение и не се стараем да поддържаме определен имидж. В миналото останаха изцепките ни с корпс пейнта и подобни щуротии. Беше доста интересно, когато хората коментираха външния ни вид. Повечето се шокираха, че изглеждахме така, а свирехме подобна музика. Може и да беше странно, но поне се говореше за това. Имаше някакъв ефект. Вече не си боядисваме лицата и нещата все пак вървят добре и се говори за нас. Има фенове, които и сега ни питат защо не сме с корпс пейнт...

От какво значение за вас е кои са групите, с които делите една сцена на турнетата си?

Б: Изключително важно е с кой птуваме. Първо трябва да свирим подобна музика, за да не ни намразят феновете им, защото свирим нещо различно. Второ, важно е да бъдат приятни хора. И Хамърфол, и Сабатон са изключително готини хора. Пътуваме в един автобус със Сабатон и просто няма как да сме по-доволни - те са страхотни. Обиколките ни са доста дълги и изморителни, прекарваме по-голямата част от времето си в този автобус и е много важно да имаме около себе си хора, с които се разбираме и харесваме.  

Сега издавате албум, а после какво предстои? Какви са плановете ви и има ли шанс да ви видим като хедлайнъри отново по нашите ширини?


Б: Сега излиза албумът и мислим да направим още едно турне след края на лятото. Едва ли ще бъдем хедлайнъри, не се чувстваме готови за такова нещо. По-скоро отново ще бъдем с още няколко готини групи заедно.

Миналата година станахме свидетели на доста реюниъни - Каркас, At The Gates и дори Фейт Ноу Мор са отново заедно. Какво мислите за подобни събирания на музиканти, след дълга раздяла и спорове?

Б: От значение е с каква цел е направен този реюниън. Ако обичат музиката и искат да се съберат отново, за да я свирят - какво по-хубаво от това?! Но ако само искаш да натрупаш допълнителен капитал, а продължаваш да се мразиш с колегите си, докато сте на турне заедно, мисля че трябва да се захванеш с нещо различно.  

Знаем каква музика свирите, а каква музика обичате да слушате?

Б: Всички слушаме почти всякаква музика. Някои са фенове на Мешуга и Слипнот, но в същото време харесват и джаз, фолк, класически парчета. Фенове сме на народната музика, има много ценни неща в нея. Израснали сме с метъла и харесваме както по-стари метъл банди, така и по-лека музика - Джърни, Игълс, Флийтууд Мак и т.н.  
 

Как бихте убедили, само с няколко думи, музикален фен да отиде и да си купи ваш диск?

Б: О, ние сме най-добрата банда на света, хаха! Не, всъщност в музиката ни може да бъде открито по малко от Айрън Мейдън, по малко от Ин Флеймс дори... Свирим агресивно, но държим изключително много на добрите мелодии. Трябва да има приятни мелодии.  

Поставяте музиката на първо място. Къде тогава е мястото на текстовете?

Б: За нас текстовете са важни и мислим, че Ърбън се справя чудесно със задачата си да ги пише. Понякога лош текст може да провали едно добро парче и мисля, че е много важно какъв е той, макар в повечето случаи да слушаме предимно мелодиите, а не това за какво се пее.


Петимата музиканти ни споделиха още, че имат високи очаквания за българската публика, за която Сабатон са им споделили хубави неща, макар до сега да не са били в страната ни. Приключихме разговора си с усмивка и оставихме Блъдбаунд да се радват на топлото слънце и да събират загар преди предстоящия след минути концерт.

 

Юни ´21


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930