Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Светла Иванова: Гласът е като инструмент – трябва да го тренираш

Валентин Найденов

Светла Иванова сякаш се покри от шоубизнеса в последните две години. Това обаче е само привидно. През това време й се случват много интересни неща в живота. Не е изоставила пеенето и музиката, нито пък идеите си за видеоклипове. И браво! - има творчество в нов жанр.

Тя изгря на поп и денс сцената в България през 2003 и не слезе от хоризонта до 2006, когато подари на верните фенове DVD-то „Всичко е любов”. Още преди да бе издала дебюта си. Което няма значение всъщност, тъй като всички отлично познаваха от ефира парчетата й “C’est La Vie”, “Обичамте до тук” – кавър по ФСБ, „Взрив от ритъм”, “Mr.DJ” - едно от първите изпълнения на роден артист, които се завъртяха по “MTV”...Чак по-късно дойде и първият диск - “C’est La Vie”.
 
Певицата е бакалавър по училищна педагогика в СУ, след това учи поп и джаз пеене в НБУ. „По едно време записах политика и масови комуникации, но на втората година се отказах, защото исках да уча връзки с обществеността, а политическите науки не ми харесаха”, призна вокалистката навремето.
Валентин Найденов: Защо изчезна от сцената?

Светла Ивенова: Станах майка. Спрях сценичните ми изяви в четвъртия месец, когато бях бременна. Тогава направихме клипа към песента „Сладка отрова” с Орлин Павлов, но нямах възможност да представим песента добре, защото не ми харесваше да се разхождам с корема по интервюта и сцени. Има време за всичко. Реших да се отдам на най-важното нещо в живота ми – да бъда майка. Посещавах школа за родители. Подготвях се за отговорността да бъда родител и в момента се наслаждавам на всичко, свързано с отглеждането на сина ми Виктор. Неговите малки постижения са по-важни от моите. Продължавам  да пиша, да правя нови песни. Нещата с случват по-бавно, но мисля, че ги правя по-качествено.


С какво се занимаваше докато нямаше публични изяви?

Избирах музиката и текстовете към новите ми песни. Имах повече свободно време и се върнах към хобито ми да пиша. Преди издателство „Сиела” да пусне книгата ми „Забранено до 18”, съм писала много разкази, есета и текстове на мои песни. За първи път имах времето и смелостта да напиша и издам роман и то без литературен редактор. За моя изненада издателите ми решиха, че видът, в който им предадох ръкописа, е достатъчно добър, за да излезе на пазара без намесата на такъв. В момента завършвам нещо като продължение на първата ми книга, но този път ще ползвам съветите на професионалист в тази област. До няколко месеца ще е на книжния пазар.

Кога да очакваме завръщането ти?

Работя върху нови песни с продуцента на Гравити Ко. (Георги Станев – бел., ред.). Той заедно с инструменталистите на групата направиха баладата ми „Някъде там”, както и още няколко по-бавни песни. В момента работя върху по-динамични, на една от които до септември ще направя клип. На такъв етап съм, че не се изисква присъствието ми в студио. Избрала съм музиката и текстовете и сега, докато се изготвят аранжиментите, мога да ги разучавам в къщи. Имам за целта една стая, която е нещо като репетиционна за пеене, за да си поддържам формата. Тя е изолирана със съответното покритие и ми върши работа, за да се подготвям. Гласът е като инструмент, който трябва да тренираш. Преди запис винаги взимам и уроци при вокалния ми педагог Георги Мирчевски. Преди него завърших магистратура по поп и джаз пеене в класа на Етиен Леви.

Всички песни ще бъдат включени в новия ми албум, ако реша да издам такъв. Забелязах, че книгите се купуват повече отколкото албумите, защото не могат да бъдат изтеглени, а и човек по-трудно дава книги „под наем”.Готвиш ли други изненади, освен музикалните ти изяви?

Изненадата и за самата мен е, че започнах да пиша не само за удоволствие, а и започнаха да издават нещата ми. Засега те вървят добре. Писането увлича. Отделям по няколко часа дневно. Понеже е самостоятелно занимание, което не зависи от други хора, ме устройва, защото мога да пиша навсякъде и по всяко време. Без това да ме отделя от семейството ми.

Предвиждаш ли стилова промяна в песните си?

Никога не съм се замисляла за стила на моите песни. Нека хората, които са специалисти в тази област, ги определят. Работя само с музикални продуценти, на които мога да се доверя. За първия ми албум беше Момчил Колев, а за втория се обърнах към музикалния продуцент на Гравити Ко.Аз се старая да звучат актуално, изисквам да са в моя диапазон и да ми харесват като емоция, за да имам желание да ги пея. Вкусът ми и участието ми в подбора на песните неминуемо изгражда някакъв собствен стил. За разлика от първия ми албум обаче сега знам какво точно да изисквам, за да звучи целият албум като едно цяло. Двете балади, които са напълно готови, имат едно по-интровертно, по-дълбоко звучене. Но в момента правя нещо, като ретро диско, което мисля че е модерно. Важното е, че всички аранжименти ще бъдат направени от едни и същи хора и мисля, че този път албум ако има, песните в него ще бъдат най-близо до моето усещане за музиката, която харесвам да правя и да слушам.

Ще снимаш ли видео?

Видеоклипът е важен, защото прави реклама на песните и на самия изпълнител, затова му отделям толкова време и внимание. Искам всичко да е направено и обмислено добре. Не снимам в момента, но имам идея за сценарий. Няма как да не се получи добре, като се подходи професионално и с точните хора. Мисля че имам усещане за това към кого да се обърна за съвместна работа, за да има добър резултат.

Имаш ли блог в Интернет и какво мислиш за контактите в Мрежата?

Имам само Facebook, MySpace и сайт, върху който се работи в момента. Напълно достатъчно ми е, защото нямам време да контактувам по всички начини в Мрежата, но когато ми трябва да представя нещо на повече хора или мен да ме информират, се възползвам.

 

 

Юни ´21


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930