Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Манга: Създаваме мост между традицията и модерния рок

Бояна Атанасова
С турската група Манга (maNga) ще имаме удоволствието да се запознаем "лице в лице" след броени дни - на съвместната им изява на една сцена с Лимп Бизкит, Куинсрайк и Сага в столичната зала "Фестивална" (29 юни). Малко преди това голямо музикално събитие, ви даваме възможността да научите малко повече за групата и плановете й за близкото бъдеще от разговора ни с нея:


Нека си представим, че чуваме за Манга за първи път днес. Как ще представите стила си и кое е най-важното нещо, което трябва да знаем за групата?

Манга: На първо място, Манга е една от най-популярните рок банди в Турция. Ние дължим успеха си на разнообразието на музиката ни. На Манга може да се гледа като на пионери по отношение на създаването на стила ни, който е комбинация между нео метъл, хардкор, рапкор електроника, западното звучене и ориента. В Манга имаме възможността да използваме автентични традиционни инструменти, които всъщност не са реални, а един от членовете на групата ни – DJ Efe, създава звуците от тях по време на концертите ни. Именно затова Манга е различна група от всички рок състави. В дебютния си албум използвахме доста перкусии, струнни инструменти от Турция, зурна, бендир и много други. Според нас, създаваме мост между традиционната ни култура и модерния рок звук. Това ни води напред и привлича големи групи фенове към музиката ни.
 
Защо избрахте „манга” за свое име? Имате ли специално влечение към този тип изкуство?

Всички сме фенове на японското аниме и комиксите, но идеята за името на групата бе на колегата ни Ягмур. Освен това, думата има универсално значение навсякъде по света. Тя е най-подходящата за име на група като нашата, която има за своя цел да руши граници.

Кога получихте предложението от Лимп Бизкит да свирите с тях на една сцена? Защо, според вас, избраха точно вас?

Най-вероятно е заради близостта между подхода и звученето ни. И в двете групи има специфична електронна концепция, която на сцената е реализирана от диджей. Вокалните партии и хип-хоп груувът, който влагаме, също е сред сходствата ни.
 
Фенове ли сте на Бизкит и какво мислите за техния реюниън?

Лимп Бизкит бяха една от бандите, които ни вдъхновяваха, когато започвахме с Манга. Чудесно беше да чуем, че те са отново заедно.
 
Манга
Има ли много метъл фенове в Турция? Добре развита ли е метъл сцената там и имате ли любими метъл групи от родната си страна?

Занимаването с рок музика не е най-доходоносното в този бизнес и не беше толкова популярно в Турция. В последните няколко години, след появата и на Манга, много млади състави успяха да станат известни и се радват на успех на пазара, развивайки се ден след ден. Все повече турски рок банди могат да бъдат забелязани в големите музикални телевизионни канали. Ние, като пионери на това движение напред, се радваме, че то се развива добре и се надявам, че ще продължи да бъде така.

Какви са плановете ви от тук нататък?

Иска ни се да имаме повече участия на фестивали в чужбина. За сега имаме доста концерти в страната, които вече са уредени.

Какво очаквате от посещението си в България?

Очакваме страхотно шоу и се надяваме да видим невероятна ви публика!
 

Май ´21


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31