Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Хюи (Фън Лавин Криминалс): Нямаме търпение да се върнем в България

Яна Пункина

Хюи Морган - фронтмен на Фън Лавин Криминалс (Fun Lovin' Criminals), даде телефонно интервю за "MySound.bg" дни преди бандата му да се изяви на поредното издание на "Spirit Of Burgas" 2009 (14-16 август).

Въпреки предварителната уговорка, позвъняването го завари шофиращ. Уховадно отби от пътя, за да даде кратките си и ясни отговори на нашите въпроси.

Със съдействието на "DS Мюзик", организиращи тридневната фиеста.  


Първият лайв на бандата бе отново по покана на "DS Мюзик" в Панаирен град – "Палата 10", в Пловдив, на 10 ноември 2002.

Едва ли има фен на веселата формация, който да не си спомня как публиката я върна за два биса тогава. И как гостите се отчетоха с невероятна версия на “We Have All The Time In The World” на Луис Армстронг. А Хюи, с шалче с надпис “България” на врата, обеща: “We’ll be back!”  
 

Яна Пункина: Привет! Как се чувстваш днес?

Хюи Морган: Здравейте всички вие там! Аз съм Хюи от Фън Лавин Криминалс и ви обичам. Току-що се подстригах и сега заедно с жена ми и кучето се връщаме вкъщи, след което ще ида да запиша своето радио предаване.

Намираш ли прилики между работата ти в "BBC" и изпълненията с групата?

Доста е различно, защото в радиото сам съм си и тонрежисьор. Аз трябва да въртя всички копчета. Но пък от друга страна има нещо общо заради шанса да пускам парчета, които ме вдъхновяват да правя музика с Фън Лавин.

Какви са очакванията ти за шоуто ви на "Spirit Of Burgas"?

Нямаме търпение да се върнем в България. Това е едно от най-яките места, на които сме били в цялата си кариера. Когато за пръв път дойдохме преди десет години, хората бяха много приятелски настроени. Оттогава винаги е било така. Вече три пъти сме свирили в у вас и всеки път е още по-хубаво от предишния. Имаме много добри приятели в страната ви. Ще бъде страхотен ден на плажа.


Смяташ ли, че публиката по света е различна?

Да. Когато свирим на места, където повечето групи не ходят, публиката е много по-одобряваща, и това кара ни кара да се чувстваме някак по-скромни. Ние сме просто музиканти и сме страшно поласкани, когато хората наистина харесват музиката ни. Гледаме на всяко наше излизане на сцената като на уникално преживяване.

Чухме слух, че пишеш книга. Разкажи ни повече.

Пиша роман, но още не мога да ви разкажа много за него. Работя по него от няколко месеца и съм го преполовил. Става дума за шпионски трилър. Мисля, че на читателите ще им е интересен.

Идва и нов албум, какъв ще е той?

Да, ще излезе скоро. Ще се казва "Classic Fantastic". Нямаме търпение да го издадем. Класически за нашето звучене е, а новите парчета в него са фантастични.

Добре го каза.

Да, моята работа беше да го сложа на обложката, да измисля заглавието. Попитаха ме как ще звучи и аз им казах, че има много класически Фън Лавин Криминалс звук. Съдържа и някои нови неща, които са фантастични. Така измислихме заглавието.

Известни сте с еклектичния си стил, избор ли е това или песните ви сами стават толкова шарени?

Мисля, че си идва естествено. Нямаме с кого да се сравняваме, защото никой не звучи като нас. Има някаква “зона на комфорта”, в която свирим, но винаги се опитваме да разширим границите й и да правим музика, която ще ни е интересно да свирим и да слушаме. Ако премине нашия тест, искаме да я изкараме пред публика.

А на теб какво ти е интересно да слушаш?

Вариации по някоя тема, било то като рок, соул или джаз, примерно някоя смяна на акорд при Телониъс Мънк. Опитваме се да вкараме подобни неща в нашата музика.

Разказите са много важна част от текстовете на групата. Как се чувстваш повече като певец или като разказвач?

Май съм повече разказвач. Чувал съм певци да пеят и не съм певец.

В много култури разказвач и певец е едно и също...

Да така е, но изразните средства са различни. В нашите песни нещата от всекидневието са по-важни от тези, за които говорят в хип-хопа например. Диаманти, жени, бентлита, тези неща не са ни интересни. Мисля, че е по-интересно да се разкажат историите на нормалните хора - какво правят, как живеят животите си, как се срещат.

Къде намираш историите, чуваш ли ги или си ги измисляш?

Често чувам нещо и го доукрасявам. Друг път ми хрумват истории. Например историята за романа сам я измислих. Един сюжет може да дойде от всякъде. От подслушан разговор в метрото, от радиото, от нещо, което прочиташ в книга или списание, историите са навсякъде.

Можеш ли да ни разкажеш една нова история.


Една от песните в новия ни албум е за жена, напуснала Куба, когато Фидел Кастро дошъл на власт, а любовта на живота й работел именно за Фидел и революцията. Това е история за обречената любов и за това как двама души не могат да са заедно.

Какво предстои на Фън Лавин Криминалс?


Открихме собствена звукозаписна компания. Скоро ще издадем новия си албум. С нетърпение чакаме турнето си по света. Можете ли да кажете на всички там, в България, че ги обичаме и нямаме търпение да ги видим! 

 

Май ´21


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31