Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Зак Стивънс: Отговарям лично на феновете

Бояна Атанасова

Часове преди концерта на Съркъл Ту Съркъл (Circle II Circle) в София - при второто гостуване на групата на родна земя, имахме удоволствието да се срещнем с лидера на състава, именития ЗакСтивънс. Бившият вокалист на Саватейдж (Savatage) и едно от най-известните и обичаните рок гърла за всички времена, се оказа изключително словохотлив и надълго и нашироко ни разказа какво предстои за него и музикантите, с които работи. Половинчасовият разговор ни убеди, че Стивънс е много приветлив и топъл човек, който умее открито да говори както за добрите, така и за лошите периода от живота си. Уверете се и вие:

Бояна Атанасова: Как върви турнето?

Зак Стивънс: Добре. Винаги си мислиш, че знаеш как ще е, но мога да ви уверя, че сега всяко следващо шоу надминава очакванията ни. Мисля, че и тук ни чака поредната изненада. Говорили сме си за това с единия ни китарист. За това колко ни харесва да правим концерти в малки клубове, където атмосферата е много по-интимна, отколкото на големите фестивали, където си пред 30 000 души, но всички са на десетки метри разстояние от теб. В по-тесните клубове стоиш очи в очи със своите почитатели и усещането е наистина уникално. А иначе турнето ни минава добре - бяхме на много места за първи път, което за нас е важно. Аз съм бил тук през 2003, но се чувствам сякаш идвам за първи път. Предната две вечери прекарахме в Румъния - там бяхме за първи път. После отиваме към Сърбия, в Словения също не сме били. Оказва се, че почти половината от датите в това турне са на места, които не сме посещавали до сега.  

Каква бяха реакциите на хората на тези места?

Невероятни. Оказа се, че навсякъде имаме суперлоялни  фенове, публика, която ми даде всичко, което поисках от нея. Когато кажа всички да си вдигнат ръцете - те го правят. Когато кажа да скандират - отново. Каквато и команда да дам - получавам я от публиката. Това е отдаденост, която видях навсякъде.

Предишният ви албум бе концептуален. Защо избрахте "Шифърът на Леонардо" за произведение, на което да го посветите?

Защото предизвиква много въпроси и отговори, хората се питат най-различни неща. Прочетох книгата и аз също си ги зададох. Искаше ми се да направим музикално продължение на тази история. От текстовете реално не можеш да разбереш какво точно се случва в литературното произведение. По-скоро се усеща влиянието му в тях. Новият ни албум например изобщо не е концептуален, въпреки че на много хора им звучи като такъв. Хубавото като цяло на това, което правим в групата, е, че всеки един наш албум е различен от предшественика си. Сега например не мога да предвидя какво ще представлява следващия ни запис...

Имате ли някакви планове за него - кога ще излезе, какво ще съдържа?

О, трябва да се върнем у дома и да видим кога можем да започнем работата по него. От лейбъла ни поискаха документацията, необходима за започването на такъв процес, така че сигурно и това ще се случи скоро. Но какво да ти кажа... Имаме цели 8 нови песни! Нямаме текстове, но пък имаме цели осем много добри идеи. Не знам колко от тях ще останат до края на процеса на записване, но са едно добро начало. Все още имам идеи за нова музика. Понякога се питам кога ли това вдъхновение ще секне и няма да мога да измисля нищо. Слава Богу, това все още не се е случило, така че ще изчакаме и ще видим какво ще се стане този път.  

Зак в екшън у нас


Какво мислиш за конспиративните теории?

Двамата ни китаристи се интересуват доста от тези теми, от темата за новия световен ред... Аз само наблюдавам това, което те доста сериозно изучават и ми е интересно. Луда работа, какво да ви кажа?! Най-интересното нещо около тези конспиративни теории за човечеството е, че трудно можеш да намериш доказателства, които да ги опровергаят. Има една теория за американската образователна система, която произвежда промити мозъци, но не ми се влиза в подробности в тази тема.

Раздели със Саватейдж, защото реши да се отдадеш напълно на семейството си. Сега, когато отново си активен музикант, как то възприема промяната?

Това бе преди 11 години. Тогава тъкмо се бе родило първото ми дете и бях млад татко. Не знаех изобщо какво се изисква от мен. Сега, през март 2009, се разведохме с жена ми Тина и това е първото ми турне от 16 години насам, в което съм ерген. Е, не съм тръгнал да полудявам по този повод... Ще видите, така е като станеш родител - чудиш се откъде ти е дошло и се надяваш да се справиш, без да знаеш какво те очаква. Тогава помолих колегите ми за три месеца, в които да си почина и да осъзная какво ми се случва, да се погрижа за най-близките ми хора. Нямаше как да се включа в записите на "Poets And Madmen", защото трябваше да съм в Ню Йорк в продължение на пет месеца. Те ми казаха, че няма проблем и знаете ли какво се оказа?! Тези три месеца се превърнаха в девет години, а аз все още нямам отговор защо се получи точно така.

Съжаляваш ли, че направи такъв избор?

Не, не съжалявам. Не мога да си представя как щях да оставя жена си и новороденото си дете. Съпругата ми не знаеше по-добре от мен как да се справя. Мисля, че постъпих правилно като не оставих семейството си само, за да работя далеч от него. Поделихме си и хубавите, и лошите моменти. Взех дейно участие в отглеждането на децата ми и никога не бих променил това си решение. Децата са най-важното нещо в живота не един човек. Ако някой иска да записва албуми - нека си записва. Аз исках да отгледам децата си. По-късно някои от колегите ми също станаха бащи и разбраха в каква ситуация съм. Останахме в добри отношения, никога не сме се карали, но нещата приключиха някак странно. Не участвах в записването на последния албум на групата, а следващ запис така и не се появи. Ако имаше такъв албум, аз със сигурност щях да съм част от създаването му.

Напоследък все по-често споменаваш, че е възможно да се съберете със саватейдж. Кога ще се случи това?

Ще се радвам да е възможно най-скоро, но решението ще бъде взето от Джон Олива и от продуцента Пол О'Нийл. Те трябва да се наканят. Засега сме водили няколко разговора и те знаят, че аз ще съм много щастлив да го направим.

В добри отношения ли си с Джон Олива?

Да, определено. Той се занимава с продуцирането на много групи и често ме вика да се включа като гост- музикант в албумите им. Наскоро направихме и дует за една благотворителна кауза. В едно парче Джон играе ролята на Дрогата, а аз съм Пристрастеният към нея, който се чуди как да се измъкне от клопката й. Джон е мой музикален ментор, мой учител, наистина сме много близки.

Какво е отношението ти към неговия проект - Jon Oliva's Pain?

Одобрявам го - все пак момчетата, които сега свирят, там бяха част от моето музикално семейство. Те поискаха да свирят с него и аз се съгласих без да правя проблеми. Може би изглежда странно, дори глупаво, но глупави неща се случват в музикалния бизнес. Важното е, че сега всички са щастливи. В САЩ дори направихме съвместно турне с групата на Джон и беше невероятно, когато, накрая на концертите ни излизахме заедно и изпявахме две парчета на саватейдж. Ето тогава трябваше да видите какво се случва с публиката!

Мога да си представя! Реюниън на саватейдж ще е наистина голямо събитие...

Да, и аз така мисля. Знам, че и останалите момчета предполагат, че ще се получи невероятно добре. След всяко мое концертно пътуване се виждам с Пол О'Нийл и му докладвам какви са настроенията относно бъдещия реюниън. След август, когато той и останалите момчета ще са по-свободни и вече ще са приключили с работата по новия албум на Trans-Siberian Orchestra, ще можем да говорим за нещо по-сериозно.Нека те върна малко назад във времето. През 1994, когато записвахте лайв албума си в Япония, бе облечен с една много странна тениска - на Corrosion Of Conformity, но не съвсем. Защо тази тениска изглеждаше така, сякаш някой не е искал да се види коя група е изписана на нея?

Хаха, нямам представа, честно казано. Накараха ме да я облека и тя бе с един странен знак на нея. Шантава работа. По-късно, едва след време, когато гледах записа от този лайв, се чудех защо, по дяволите, съм бил облечен по този начин?! Мисля, че беше свързано със закона за авторските права в Япония. Там ситуацията е доста по-строга и мисля, че имаха проблем именно с това, че съм облечен с тениска на друга група. Беше нещо свързано с местния голям лейбъл, сега си спомням...

И като заговорихме за тениски... В момента си облечен с много хубава тениска на Айрън Мейдън. Имаше ли възможност да гледаш филма им "Flight 666"?

Да, направо е страхотен. Скоро излиза на DVD в Щатите и ще е едно от първите неща, които ще си купя като се прибера у дома.

Познаваш ли музикантите от групата?

Срещал съм се три или четири пъти с Брус Дикинсън. Всеки път, когато ме види, ме нарича "музикантът с големите очи". Веднъж на един фестивал носех слънчеви очила, той ме забеляза и  ме накара да ги сваля, за да види големите ми очи, хаха. Казвал съм му, че той е виновен да се занимавам с музика. Когато бях много малък, успях да ги гледам с Мейдън на турнето след излизането на "Piece Of Mind". Тогава си казах, че именно това е нещото, с което искам да се занимавам. Брус е моят герой.

А имаш ли други идоли?

Да, и всички са от по-стари групи, от времената, когато бях тийнейджър. На първо място е Брус Дикинсън, после Рони Джеймс Дио, Роб Халфорд, Дейвид Ковърдейл и Джеф Тейт.

Доколко е важна връзката ти с феновете - водите онлайн пътеписи за турнето, имате официална MySpace-страница, общувате във форуми...

Много е важна връзката ми с феновете. На всеки, който ми пише, се опитвам да отговарям лично. На хората им харесва да получават такива отговори от своите любими музиканти. След като получат подобно съобщение, казват на десет свои приятели за него и това е чудесно за нас.

За шест години имате четири албума - не е никак зле. Планирате ли лайв запис или DVD?


Да, в интерес на истината, мислим в тази насока. Смятаме да издадем лайв албум . В него най-вероятно ще са включени парчетата именно от настоящето турне. Дори сега, на този концерт, а и на следващите от тази поредица - записваме с камера случващото се. Наш близък приятел носи със себе си страхотна апаратура и хваща всички хубави моменти.

С момчетата от Съркъл Ту Съркъл

 

Септември ´21


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930