И втората вечер на Банско Джаз Фест 2013 препълни площада на планинското градче.

Квартетът на Себастиян Лаверни откри събитието в 19:00 часа с модерен суинг и много настроение.

Прозвуча композицията на Бени Гудман – "Don’t Leave Me That Way", изпълнена в "Карнеги Хол" в далечната 1939, както и пиеса, вдъхновена от Бах –"Down The Creek".  Гостите завършиха с няколко теми от "Уестсайдска история" и в продължение на 15 минути оставиха почитателите на класния джаз без дъх.

Италианците от квартета на Фабио Лепоре започнаха с дълъг поздрав на чист български.  Оттам насетне репертоарът им бе представен предимно на родния им език, а публиката - запленена от завладяващия глас на Фабио Лепоре.  Атмосферата на Италия през 30-те години се пренесе в Банско и окрили по-романтичните натури. Акцент в програмата беше прочутата „Quando, Quando”.

Изненада беше дуетът на Фабио с Васил Петров, които се представиха с  песента “How Do You Think The Music Is Playing”.

Квартетът изпълни още няколко класически италиански стандарти, и завърши с „Buena Serra“ на Луис Прима, която вдигна цялата публика на крака.

Беше направено и малко разместване в програмата и дългоочакваният Боби Каркасес (на снимката) се появи трети на сцената, вместо последен, както беше предвидено.  Лично Йорданка Христова представи емоционално кубинския джазмен, който има дълбока връзка с България.

Именитият гост бе акомпаниран изцяло от български бенд в състав: Ангел Заберски - пиано, Мишо Йосифов – тромпет, Стоян  Янкулов (Стунджи) -ударни и Борис Таслев - контрабас.

В момента, в който зазвучаха ритмите на афро-кубинския джаз, публиката стана на крака и множеството танцьори, които дотогава умело се прикриваха из публиката, наизлязоха пред сцената и се впуснаха в луди танци. Безупречното изпълнение на „Besame Mucho” бе идеален завършек на шоуто.

Последни на сцената се качиха гърците от Гаджо Дило. Още в началото публиката разбра, че това не е група, на която можеш да останеш безучастен. Танцьорите се увеличиха, напрежението ескалира и гръцкият джипси суинг погълна многобройната публика, като не позволи на никой дори да си помисли за тръгване преди финалния акорд.

На няколко пъти по време на концерта вокалистката Иляна Цапацари слезе от сцената и се присъедини към танцуващите долу. Най-силно въздействие оказа изпълнението на „Очи чорние“, което накара публиката да извика формацията на бис. Музикантите така се забавляваха, че, изглежда, биха останали на сцената и без молбата на феновете.

Вечерта завърши като винаги с джем сешъни.

Себастиян Лаверни, Фабио Лепоре и Стоян Янкулов направиха изумителна импровизация на „Besame Mucho”, която класика се превърна в кулминация на втората фестивална вечер - нищо, че вече бе прозвучала същата вечер.

 Снимки - в секцията "Галерия".