8 души са загинали, а над 300 души са пострадалите в резултат на блъсканица по време на изпълнение на рапъра Травис Скот на открито в Хюстън, Тексас, предаде Си Ен Ен, позовавайки се на местните власти.

Инцидентът е станал в петък по време на откриването на музикалния Astroworld Festival. По време на концерта хората са започнали да се тълпят в предната част на сцената, което предизвикало паника, а някои от посетителите са загубили съзнание. "Повече от 300 души са били лекувани в полева болница, разположена в близост до музикалния фестивал", цитира Си Ен Ен съобщение на местен служител. По данни на "Ройтерс" 11 души са получили сърдечен удар. Началникът на местната пожарна Сам Пеня заяви, че органите на реда провеждат разследване и преглеждат записи от камерите за видеонаблюдение. По-специално те ще трябва да установят дали организаторите на фестивала са осигурили достатъчно изходи от мястото на провеждане. На събитието са присъствали около 50 000 души. Сред тях е била бременната приятелка на Травис Скот - риалити звездата Кайли Дженър, която е невредима. Заради инцидента концертът е прекратен, а вторият ден на събитието с участието на 21 Савидж и Тейм Импала - отменен. 21.15 ч. e началото на смъртоносната вълна. Близо час по-късно, в 22.10 ч., продуцентът на концерта Live Nation е прекратил шоуто.

Полицията, която разследва смъртоносния инцидент, твърди, че по време на хаоса обезумял мъж е инжектирал поне един човек с опиоиди, съобщава "Дейли Мейл". Началникът на полицията в Хюстън Трой Финър направи шокиращото твърдение на пресконференция след часове на слухове, а кметът на Хюстън Силвестър Търнър разкри, че жертвите са били на възраст между 14 и 27 години. "Получихме показание от служител по сигурността, че някакво лице е инжектирало други хора с наркотици", заяви Финър. "Служителят посегнал да хване гражданина и усетил убождане във врата си. Изпаднал е в безсъзнание и му е оказана помощ. Оживял е и медицинският персонал е забелязал убождане, подобно на това, което би се получило, ако някой се опитва да го инжектира", добави той. Не е ясно какъв наркотик е бил инжектиран на охранителя. Не са постъпвали съобщения за посетители на концерта, на които да са инжектирани наркотици.

Травис Скот заяви, че е съкрушен от трагедията и увери, че ще сътрудничи на полицията, съобщи Би Би Си. "Моля се за семействата на засегнатите - заяви именитият хип-хопър. В първото си изявление след трагедията той благодари на властите и бързата помощ и заяви, че ще работи с хората в Хюстън в подкрепа на нуждаещите се семейства.

30-годишният Травис Скот с рождено име Жак Бермън Уебстър II е бил хедлайнър на  Astroworld. Рапърът придоби популрност през 2013 г. и оттогава има осем номинации за наградите "Грами". Артистът е дизайнер, модна икона и основател на фестивала Astroworld и музикалния лейбъл Cactus Jack Records. Освен дузина мултиплатинени сертификати и почти 17 милиарда стрийма от 2012 г. насам, Скот има издадени четири албума, от които три №1 – "Rodeo" (2015) и "Birds In The Trap Sing McKnight" (2016) с платинен статус, както и "Astroworld" (2018) с тройноплатинен статус. Дискът му "JackBoys" излезе през 2019 г. Обявен от сп. Billboard за "една от най-значителните песни на десетилетието", 7х платиненият сингъл "Sicko Mode" се превърна в "първото хип-хоп парче, прекарало поне 30 седмици в Топ 10 в класацията Hot 100 на Billboard и получи номинации за "Грами" в категориите "най-добро рап изпълнение" и "най-добра рап песен", а записът "Astroworld" – за "най-добър рап албум". Както MySound.bg вече съобщи, тази година Травис получи и приз от MTV VMAs

Като единствен по рода си революционен дизайнер и силно търсен от световни марки, сред които Nike, Ksubi Denim и Helmut Lang, Травис Скот разби рекорда за "най-много продадени мърч артикули за седмица". Същевременно, рапърът стана част от изпълнителите на Super Bowl 2019 и от личния плейлист на бившия президент на САЩБарак Обама. От 2019 г. годишното събитие Astroworld се отличава като "най-мащабния еднодневен музикален фестивал на артист в страната", чийто лайн-ъп е селектиран от самия Травис Скот и включва в афиша си Дейв Чапъл, Кание Уест, Мерилин Менсън, Розалия и други. През 2019 г. рапърът разшири платформата си с компилацията "JackBoys" и покани изпълнителите от своя лейбъл Cactus Jack Records Sheck Wes и Don Toliver, както и диджея Chase B, за да създадат музика, посветена на дългогодишната им успешна професионална връзка.

Снимка:Billboard