Горещата първоюлска вечер беше особено специална за културната история на Видин.

Подготвяният над половин година грандиозен концерт с "Пресътворените песни на Николай Антов" се състоя до стените на емблематичната "Стамбол капия" на градския площад в крайдунавския град.

Почти 30 години след последната им изява, част от членовете на легендарната видинска формация Север се събраха от различни точки на света, за да чуят новите версии на своите популярни песни, увековечени на един малък и един дългосвирещ винил от култовия "Балкантон" в самия край на 80-те.

За Видин някогашната формация Север е нещо като АББА за останалия свят. Вокалната група е активна от средата на 80-те до средата на 90-те години през миналия век, но остава ненадмината следа в музикалната история на града като най-значителната поп формация, съществувала някога в дълбокия Северозапад. В цветните времена преди почти 40 години (1984-та), младият видински композитор Николай Антов събира отбор от красиви и прекрасно пеещи хора към окръжния Младежки дом в града. Това са времената на Джордж Майкъл с дуото Wham!, Eurythmics, Ник Кършоу, Синди Лоупър, младата Мадона, Duran Duran, Tears For Fears, Шаде и стотици други, пишещи златната христоматия на планетарната поп музика. Благодарение на MTV-инвазията, дарявана щедро от югославската телевизия и попивана в северозападния край, Север буквално за дни прескачат клишето "група за политически песни" и се превръщат в модерна поп машина, излизаща тотално от наложените соц.-стереотипи. Атрактивна визия, цветни облекла, танци, изящни текстове и изпипана до микрон съвременна музика, сътворена от Ники Антов.

Следва настъпване на Демокрация, още няколко години активен концертен живот и членовете на Север се пръсват като разпилени мъниста из отворилия се голям свят. През 1995 г. формацията празнува своя 10-годишен юбилей в паметно събитие с участието на гост-звезди като Стефка Съботинова, Деян Неделчев, Симеон Владов и много други. Някъде тогава приключва славната им поп приказка. Чак до датата 1 юли 2022 година!  Когато на видинския площад "Бдинци" два претъпкани сектора с гости посрещат с аплодисменти водещия на шоуто Симеон Владов, човекът който от години "тормози" Николай Антов да даде нов живот на някогашните хитове на Север. Той тържествено обясни, че този концерт-спектакъл се реализира благодарение на спечелен проект по програма "Музикални инициативи" на националния фонд "Култура" за 2022 година и подкрепата на община Видин. И че оркестрациите върху музиката на Николай Антов, създадени от маестро Димитър Косев, ще останат на разположение на Симфониета Видин и могат да бъдат изпълнявани в бъдеще от симфонични оркестри.

Мони Владов и неговата ослепителна колежка Илона Иванова - солистка в Националния музикален театър, дадоха вокалното начало на шоуто с песента "Прекрасна нощ" по текст на Владимир Голев. След очакваните бурни аплодисменти пред сцената излезе първата от специалните гостенки на концерта – Цветомира Цекова. Цвети беше една от последните и най-млади певици във формация Север и от над 20 години живее и работи в Англия. Пристигна за този знаков лайв с цялото си семейство и чудовищно се вълнуваше. В края на своя поздрав тя обяви и следващата вокалистка в проекта "Пресътворените песни" – пеещата актриса Яница Маслинкова, която изпълни впечатляващо "Везни" по текст на Стефан Цанев.

С представителното достолепие на побелелите си коси и брада, пред сцената застана легендарният някогашен директор на окръжния Младежки дом, ВидинДимитър Тодоров. Човекът който направи чудеса за израстването не само на формация Север, а и лично на мен като диджей в средата на 80-те години. Освен че подари букет на съпругата на Ники Антов Елица (авторка на много от текстовете на Север), той обяви и следващия участник в спектакъла - Денко Проданов, солист в Националния музикален театър. Денко в дует с Илона Иванова изпълниха песента "Изгрев" именно по текст на Елица Миланова. Синхронът на Симфониета - Видин с барабаниста на група Кикимора Николай Тодоров и саксофонните сола на концертмайстора на Биг бенд - Русе Данаил Ненков беше наистина внушителен. А пък мултифункционалният Димитър Косев вършеше подвизи в ролята едновременно на пианист, басист и диригент.

След поредната серия аплаузи, Денко Проданов изпя "Ако съм сам" по текст на видинския журналист, поет, преводач и  общественик Милан Ангелов. Тази изключително емоционална творба, създадена по музика на Николай Антов и оркестрация на Димитър Косев, се изпълни за първи път в памет на Милан Ангелов.

Спектакълът продължи с пресътворена версия на "Ще намеря пътеки", още един "древен" хит на Север по текст на големия български поет Владимир Голев. Дуетно пяха Симеон Владов и Яница Маслинкова. Две от най-знаковите и атрактивни певици в незабравимите времена на Север излязоха заедно да поздравят гостите и участниците. Ралица Хаджиева пристигна от Италия, където живее от много години. Тя също с огромно вълнение си спомни за ученическите си години във видинската езикова гимназия и школата по професионализъм, наречена формация Север.

След Рали, микрофона пое единствената звезда на групата, която продължава да живее и работи във Видин – актрисата от Държавния Куклен театърАделина Иванова. Ади благодари на Ники Антов, че в онези славни времена ѝ е гласувал доверие и е повярвал в нея. Спомена, че Север е било училище, второ семейство и огромно приятелство. И посвети следващата песен "Космическо" на един от най-прекрасните гласове на формацията – Ваклин Велев, който за съжаление наскоро си отиде от този свят.

След наистина разтърсващото изпълнение на четиримата вокалисти, на сцената остана само Илона Иванова, която изпя пресътворената версия на песента "Равновесие" отново по текст на Елица Миланова.

А после дойде и моя ред да припомня, че като дисководещ Васко Громков, славните години на формация Север ги изживяхме заедно, разделяйки си цял един Младежки дом във Видин. Многобройни съвместни участия, концерти, празнични програми и приключения в едни пъстри времена, когато градът беше ежедневно културен център. После обявих песента "Милост" (изпълнена от Денко и Яница) по текст на Владимир Голев и благодарих на моя скъп приятел Николай Антов за неговата музика, пожелавайки му да не спира.

Чак тогава път на претъпканата от музиканти сцена си проби и Ники Антов, за да припомни на всички легендарната песен на видинската певица Диана Александрова "Видин, Видин" по текст на Надежда Захариева. Новата версия на маестро Димитър Косев прозвуча в изпълнение на Елена-Стефани Силвиева, възпитаничка на училището по изкуства във Видин. В припевите се включиха и оригиналните гласове на групата – Аделина, Ралица и Цветомира.

Дойде време и за големия финал на "Пресътворените песни на Николай Антов”. И понеже през миналия век имаше традиция концертите на Север да завършват с изпълнение на песента "Отговорност" по текст на Владимир Башев, сега тя отново беше спазена за край на този вълнуващ спектакъл под открито небе.

После - поклони, благодарности, цветя, многоминутни аплодисменти и щастливи лица на приятелства от почти четири десетилетия. Има и такива вечери. Когато град Видин не се намира на Северозапад, а е на … СЕВЕР! За тази първоюлската бяха нужни цели 27 години, за да се състои. Струваше си! Пресътворените песни на Николай Антов остават в културната съкровищница на Видин до някоя следващата наша среща на "романтиците от 80-те години".

Маестро, благодарим за нотите!