Букмейкърите познаха: Kalush Orchestra спечели "Евровизия" 2022 с песента си "Стефания".

Както MySound.bg нееднократно писа, финалът на 66-то издание на песенната надпревара се състоя в "Пала Олимпико", олимпийската зала по хокей на лед от игрите в Торино.

Украйна се озова на първото място благодарение вота на публиката. Страната събра общо 631 точки. Гласовете на журито ги постави на четвърто място , а 439 точки от тях дойдоха от зрителското гласуване. "Тази победа е за всеки украинец. Слава на Украйна!", заявиха победителите при получаването на наградата. Този триумф беше до голяма степен очакван, след като държавата бе нападната от Русия на 24 февруари. Мнозина предвиждаха, че зрителите ще изразят съпричастност с Киев, именно като подкрепят песента "Стефания". Такива бяха и прогнозите на букмейкърите. Българските зрители също дадоха максималния брой точки – 12, на Украйна. В първата фаза на гласуването Комитетът у нас пък присъди 12 точки на Гърция.

На второ място остана Великобритания и песента на тикток звездата Сам Райдър "Space Man". Обединеното кралство водеше убедително след първия кръг, в който гласовете си даваха комитети от отделните 40 страни, но при зрителския вот бе изпреварено от Украйна.

На трето място беше класирана песента "SloMo". Изпълнението предложи изключително зрелищна хореография от страна на актрисата и певица Чанел. Дуетът Махмуд-Бланко, който се надяваше на поредна победа за Италия, остана шести.

Челната десетка се допълва от Швеция, Сърбия, Молдова, Гърция, Португалия и Норвегия. На дъното остана Германия с едва 6 точки от двата вота и Франция със 17. Русия не беше допусната до участие, като решението за това беше взето само ден след като руските сили нахлуха в Украйна. България се представи на "Евровизия" 2022 с песента "Intentions" на Intelligent Music Project, но отпадна на първия полуфинал. България даде своите 12 точки за Гърция. В състава на нашата супергрупа влизат вокалистът на Rainbow - Рони Ромеро, "ветеранът" на конкурса - Стоян Янкулов-Стунджи, както и Славин Славчев, Димитър Сираков,   Бисер Иванов и Иво Стефанов. Те обаче не събраха достатъчно гласове.

БНТ предаде на живо големия финал, открит от Чехия и закрит от Естония. Изявиха се изпълнители от 25 страни - 20-те финалисти, продължили след двата полуфинала, и представителите на т. нар. "Голяма петорка".  Така в последната конкурсна вечер на сцената излязоха представителите на Чехия, Румъния, Португалия, Финландия, Швейцария, Франция, Норвегия, Армения, Италия, Испания, Нидерландия, Украйна, Германия, Литва, Азербайджан, Белгия, Гърция, Исландия, Молдова, Швеция, Австралия, Великобритания, Полша, Сърбия и Естония.

Kalush Orchestra няма да бъде дисквалифицирана заради апела след изпълнението си да се помогне на Украйна, защото се приема като хуманитарен, а не като политически, стана ясно от страна на организаторите. "Призовавам всички вас, моля, помогнете на Украйна, Мариупол. Помогнете на "Азовстал" веднага", заяви фронтменът на групата Олег Псюк, обръщайки се към публиката. Музикантите са се вдъхновили от скеч на украинския президент, който е известен актьор, а най-популярна е ролята му в сериала "Слуга на народа". Но неговата продуцентска къща "Кварал 95" прави и шоу, подобно на "Комиците". Именно в него през 2017 година Зеленски излиза с розова шапка - така, както вокалистът на Kalush Orchestra. Песента-победител съчетава рап и хип-хоп с традиционна украинска народна музика и е посветена на майката на вокалиста. В контекста на нахлуването на Русия, парчето придоби ново значение – любов към родината. То се превърна в химн и е използвано в хиляди TikTok видеа от украинци, документиращи войната. 

Впечатляващо шоу на галата със свои песни изнесоха двама от водещите – певците Лаура Паузини и Мика, който бе увлекателно зрелищен, както и специалният гост и миналогодишен триумфант - съставът Maneskin. На телевизионната публика допадна много виртуалната разходка из забележителностите на Италия с дрона "Лео", кръстен на Леонардо да Винчи. Поздрав от космоса към "Евровизия" отправи италианската космонавтка Саманта Кристофорети.

Володимир Зеленски поздрави изпълнителите за първото им място. " Следващата година Украйна ще бъде домакин на конкурса "Евровизия".Смелостта ни впечатли света, музиката ни завладя Европа", написа той в социалната мрежа "Инстаграм" и допълни, че страната му ще направи всичко по силите си да е домакин на участниците и гостите на "Евровизия" в "украински Мариупол - свободен, мирен и възстановен". Победителите в съревнованието по традиция получават домакинството на събитието за следващата година и Украйна се надява, че ще бъде в състояние да направи това през 2023 г. Страната за трети път печели песенното съревнование, което тази година се проведе на фона на войната в Украйна

Русия беше изхвърлена от конкурса тази година с решение на Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ), който организира събитието.

Снимка: ЕПА/БГНЕС