Dr.Feelgroove и Moevv откриват летния сезон в Yalta. Be Bold: Let's be close
MakeКАРНАВАЛ, notwar: Молец, RDMK, 100 Кила, Васил Петров, Dolapdere Big Gang и MC Камен сред изпълнителите на феста в Габрово
"Добър вечер, джаз!" с Ангел Заберски и Биг бенда на БНР
Отличават прогресивни български артисти, публиката определя кой ще грабне наградите "Златни патета"
Трио Viva на национално турне
Теодосий Спасов, Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, Дара Екимова, Нети Добрева и Viva на SoFest Spring
Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия"
Sofia Live Festival гостува на юбилейното издание на "Капана фест" в Пловдив
По-малко от месец до концерта на Corey Taylor у нас, Black Tooth и Siamese специални гости в "Арена София"
Всемогъщият оркестър Марсел Дюшан за първи път в София навръх Деня на Европа
Мария Илиева, Владимир Ампов-Графа, Део и 100 кила сред гостите в големия концерт на D2
Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени тръгват на лятно турне "!Удивителни Въпросителни?"

Джулай Джаз Смолян 2009 завърши на върха!


Джулай Джаз Смолян 2009 завърши на върха!

4846

Стартиралият на 9 юли фестивал на изкуствата в Смолян - "Джулай Джаз" 2009, приключи с магически концерт в местността "Карлък" под връх Перелик, през нощта на 25 до ранните часове на 26 юли.

Под открито небе, без електрическо осветление, само на свещи и запалени огньове, в напълно чиста среда, на 2188 м. надморска височина, от 20.00 ч. до 04.00 ч. сутринта се състоя истински маратон от музика.

Звездите на финала бяха музикантите от дуета Боа Аких (Boi Akih), Моника Акихари (от индонезийските острови Молукан) и холандският китарист Нилс Броуер. Моника направи едночасово изпълнение на родния си език харуку – леки, отворени гласни и мелодични срички, хармониращи с нейния дълбок и топъл глас.

Фестивалът (8-26 юли) за пореден път срещна изкуството извън обсега на градската среда, стереотипите, вътрешните, външните граници, консуматорството, насочвайки към хармония с природата. Освен концерти на артисти от цял свят, музициращи в смесени формации, използвайки различни форми и музикални стилове, в програмата бяха включени представяния на книги, уърк шопове, театрални представления, дизайнерски еко проекти, поезия, фотографски изложби и заключителна акустична програма на връх Перелик.

Последните два дни от фестивала преди заключителния концерт бяха много вълнуващи благодарение на вечерните концерте, които се проведоха на амфитеатъра в Смолян. Първият на 23 юли бе на изключително чаровните и талантливи музиканти от групата А Фулас Кол (A Fula’s Call), които пристигнаха от София с атрактивния купе-кабриолет "Astra TwinTop", динамичния "Opel Antara" с интелигентна система за двойно предаване и най-икономичната и екологична версия "EcoFlex" на "Opel Zafira" с фабрично вградена метанова инсталация.

Появата на музикантите от A Фулас Кол на сцената бе особено тържествена: един от основателите на групата, германецът и майстор на флейтата Марк Лоц, заедно с перкусиониста от Иран Афра Мусависаде, роденият в Аруба индианец и великолепен баскитарист Рено Стеба, и излъчващият финес китарист от Холандия - Марк Туинстра, слязоха от елегантния бял "Opel Antara", който услужливо ги закара до сцената. В същото време публиката с възхита наблюдаваше трансформацията на "Astra TwinTop", която за секунди се превърна от спортно купе в елегантен кабриолет, за да придружи до сцената водещата фигура в бандата - сенегалеца Омар Ка.

Самобитен талант, тръгнал от прашните улици на Дакар и стигнал до световните джаз сцени, той заля с гласа си амфитеатъра на Смолян и проникна в сърцата на всеки от публиката, карайки случайните минувачи да забравят закъде са се запътили и да се присъединят към слушателите. Накрая чаровният музикант, който има три албума зад гърба си и множество участия в международни фестивали, вдъхнови всички да запеят на макар и неразбираемия за тях африкански език.

На следващата вечер, дали защото беше петък или защото хората знаеха какво да очакват, се беше събрала още по-многобройна публика. В 20 часа на сцената излезе българинът Асен Дойкин който, ако не е много познат на родната публика, причината е в това, че този музикант живее в Ню Йорк и с гордост можем да отбележим, че прави доста успешна кариера там. В Смолян Асен Дойкин беше в компанията на неговия по-малък брат - контрабасиста Мартин Дойкин, саксофониста Димитър Льолев (когото публиката аплодира на 10 юли заедно с Ралф Питърсън, Антони Дончев и Георги Дончев) и още едно голямо име от американската джаз сцена – Колин Странахан, ударни. След продължилия повече от час и половина концерт на Асен Дойкин квартет публиката остана в очакване на голямата звезда – певицата Дебора Картър.

Появата на американската прима беше предвождана от приближаването в нощта на два много характерни автомобилни фара, напомнящи гримирани с бяла светлина с формата на крила краища на присвити и с остър поглед очи. Фаворете принадлежаха на избрания за Автомобил на 2009 за Европа "Opel Insignia", който се грижеше за удобството и сигурността на Дебора Картър и нейния басист Марк Зандвелд през целия им престой в България. Слизайки от комфортната лимузина, чаровната и винаги сияеща в усмивка Дебора в компанията на своя басист Марк, великолепния български пианист Димитър Бодуров и Атанас Попов, ударни, излезе на сцената, за да накара с кадифения си глас всички да се пренесат в топлия свят на джаза. След повече от три часа висококласна джаз музика голяма част от публиката остана по местата си в очакване на джем сешъна, в който се включиха звездите от предната нощ А Фулас Съркъл, виртуозният китарист от Турция Мелих Гюзел и високо оценявания от всички музиканти с таланта си и на тонрежисьор български китарист Димитър Русев. В по-късните часове в джема се включи и „шофьорката” на Дебора Картър Ина Георгиева със своята флейта.
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички