Импресиите на Джон Колтрейн в Картини от една изложба довечера


Импресиите на Джон Колтрейн в Картини от една изложба довечера

6031

Албумът "Impressions" на Джон Колтрейн (John Coltrane) ще прозвучи в "Картини от една изложба" по програма "Хоризонт" на БНР след новините в 21 часа довечера.

Прочутият саксофонистът представя в своя седми албум едни от най-изящните изпълнения на своя знаменит квартет с участието на пианиста McCoy Tyner, Jimmy Garrison на контрабаса и Elvin Jones на барабаните. 

Джазменът разкрива многообразните възможности на подхода си, при което остава верен на корените си в търсенето на нови посоки на развитие. Той освобождава ритмичната секция от задължението да бъде метроном, така че Jimmy Garrison и Elvin Jones да участват в диалог с кратки фрази.
 
Същевременно в музиката ще открием развиващия се емоционален и музикален размах на Колтрейн, с който изследва модалното свирене в джаза, индийската мелодика, блуса и шведския фолклор. Така например композицията “Impressions” е развитие на пиесата “So What” (от албума “Kind Оf Blue” на Майлс Дейвис (Miles Davis) 1959), в записите на която участва и Колтрейн. Но тук той разчупва границите на модалния джаз и отива по-нататък в 15-минутно соло, обясни водещият Сергей Шишов.

Изпълнението "India" също е интересен експеримент (вариант на по-рано създадената "Mr. Knight"), в което включва типично индийска звучност с два контрабаса, барабани, пиано и бас кларнета на гост музиканта Eric Dolphy, с които Колтрейн (тук той свири на сопрано саксофон) търси звученето на говорещ барабанен състав и създава усещането за представление на индийски факир със змии. 

 

Още от Джаз/Блус


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички