Карминьо – най-красивият глас на фадото, ще пее в Пловдив. Духът на Испания ѝ постила пътека


Карминьо – най-красивият глас на фадото, ще пее в Пловдив. Духът на Испания ѝ постила пътека

1420

Цял иберийски уикенд организират от Blue Hills Events в пловдивския античен театър на 17 и 18 юни, петък и събота.

Събитията са част от утвърдения форум Music Оf Тhe Ages. Лятото ще започне с огнена музика на живо… Оле! Както MySound.bg вече съобщи, Карминьонай-красивият глас на фадото, ще прозвучи за първи път в града под тепетата във втората вечер.

Фадо е душата на Португалия. Карминьо е провъзгласена за най-емоционалната бленда на екзотичното направление от по-ново време. Тя е чувствително и уховадно по-добра от многобройната си конкуренция. След удоволствието да чуем и видим у нас Крищина Бранко, Ана Моура, Мариза, Камане, Мизия и сладурите Диолинда, предстои още една среща със същинско горещо име от сцена, която придобива все по-голяма известност. Певицата, която първо завладя родината си, по-късно доби впечатляваща популярност в Бразилия и целия свят.  

Мария до Кармо де Карвальо Ребело де Андраде, както и истинското име на вокалистката, известна на публиката си като Карминьо, е най-разпознаваемият в новия век португалски артист. Тя е родена е през 1984 година в Лисабон. Албумите ѝ достигат платинени тиражи, изнася концерти в цял свят, а нейните страстни сингли заемат водещи места в световните класации. Карминьо е момиче, което еднакво добре стои на кориците и на музикалните, и на модните списания. В шеметната ѝ кариера заслужено място ще намери и предстоящият концерт в магическия античен театър.

Карминьо и нейната група ще излязат на сцената в 19.30 часа, за да потопят публиката в "саудаде" -  труднопреводимата на друг език или музикален стил носталгия по любов… онази типично португалска тъга по отминалото, по смътното очертание оттатък мъгливия хоризонт, по нещата, което времето и разстоянието са ти взели, преди да си ги имал напълно. Иначе казано - фадо. Карминьо е родена сред звуците на китари и напевите на фадо. Дъщеря на известната фадо вокалистка Тереза Сикейра, която ѝ предава не само изкуството на пеене, а и историите и емоциите, които изплитат фадото. Мария започва да пее пред публика на дванадесетгодишна възраст. Следват предложения за запис, но тя отлага за няколко години, осъзнала, че пеенето изисква зрелост, която все още не притежава. Завършва образованието си със специалност "Маркетинг и реклама", пътува в цял свят като участник в различни хуманитарни мисии и натрупала опит, се завръща в Лисабон, решена да се отдаде изцяло на артистична кариера. Дебютният ѝ албум "Fado" е абсолютна сензация. Годината е 2009-та – тиражът му е достигал платинен статус, а британското списание "Songlines" го поставя под № 1 в годишната си класация. Това е един от най-аплодираните дебюти в новата история на прочутия музикален жанр в Португалия, който превърна Амалия Родригеш и Мариза в най-слушаните по света португалки. Това обаче беше фадото на Карминьо, на онази, която от най-ранна възраст е слушала записите на родителите си, била е свидетел на събирането на фадо певци в собствената си къща и която, все още тийнейджър, започва да пее в таверната "Ембучадо". Малко след това – през 2012-а, избухна нейният втори диск - "Алма" (душа), когато  Карминьо вече бе завладяла сърцата на публиката. Проектът съчета кавъри на известни португалски мелодии, създадени от певци като Амалия Родригеш, Мария Амелия Проенца и Фернанда Мария, плюс съвременни оригинали. И двата албума се сдобиха със златен и платинен статус в Португалия, продавайки по над 50 хиляди копия. Следват още три суперуспешни издания. Животът разкрива харизматичната певица като смел и задълбочен артист, който никога не забравя корените си и използва музикален език с вековна история, но разбираем и за нейното поколение. Португалската фадища чувства себе си по-скоро като гражданин на света и може да обживее и направи свое всяко кътче на планетата. Тя работи с музиканти, които българската публика познава от концертите на Мариза, препълнила зала 1 на НДК преди години - Диогу Клементе, Луиш Герейро, Марину де Фрейташ и Маркос Естевес. Топлият, чувствен глас на Карминьо, емоционалните изпълнения и артистичността на младата певица са причините за разпродадените зали в нейното голямо турне. Тя ще облагороди с участие и летния културен афиш на Пловдив. Хвалена от критиците като най-добрата от своето поколение, поздравявана за стилната еклектика на музиката си, тя все пак подчертава, че държи много на традиционното фадо. Меланхолия по португалски.

...Но преди това - огнено фламенко в ексклузивен спектакъл. Страст по испански е кодът на петъчната вечер - 17 юни. Виртуозният китарист Еду Вико и неговата група от музиканти, певци и танцьори пристигат с духа на Иберия за фиеста от автентично фламенко, виртуозни китарни изпълнения високи вокални партии, на огнения ритъм и зашеметяващите испански танци. Еду Вико е добре познат на ценителите на импровизационото струнно майсторството - той е свирил в напълно разпродадена централа зала на Драматичния театър - Пловдив. Сега ученикът на легендите Хуан Гомес "Чикуело" и Диего Кортез ще се представи със своя секстет - изящни музиканти, и с трупа певци и огнени танцьори, които са част от грандиозната танцова формация Национален балет на Испания. Очаква ни шоу, в която ценителите на испанската китара ще чуят един от легендарните ѝ майстори, а почитателите на фламенкото ще го получат в автентичен вид. 

Еду Вико: https://www.youtube.com/watch?v=ld3D6PGYMbM

Повече за концерта на Карминьо може да прочетете тук: https://fb.me/e/1qJlYEibm

И двата спектакъла ще започнат в 19.30 часа. Те се осъществяват в партньорство и с подкрепата на община Пловдив.

Билетите са на цени от 25 лева до 45 лева в системата на Eventim.

https://www.eventim.bg/bg/bileti/strastno-flamenko-edu-vico-septet-plovdiv-ancient-theatre-578216/event.html

Повече за концерта  на Edu Vico Septet: https://fb.me/e/15On88YVX
 

Още от Джаз/Блус


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички