Маестро Теодосий Спасов се впуска в ново музикално пътешествие
Dr.Feelgroove и Moevv откриват летния сезон в Yalta. Be Bold: Let's be close
MakeКАРНАВАЛ, notwar: Молец, RDMK, 100 Кила, Васил Петров, Dolapdere Big Gang и MC Камен сред изпълнителите на феста в Габрово
"Добър вечер, джаз!" с Ангел Заберски и Биг бенда на БНР
Отличават прогресивни български артисти, публиката определя кой ще грабне наградите "Златни патета"
Трио Viva на национално турне
Теодосий Спасов, Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, Дара Екимова, Нети Добрева и Viva на SoFest Spring
Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия"
Sofia Live Festival гостува на юбилейното издание на "Капана фест" в Пловдив
По-малко от месец до концерта на Corey Taylor у нас, Black Tooth и Siamese специални гости в "Арена София"
Всемогъщият оркестър Марсел Дюшан за първи път в София навръх Деня на Европа
Мария Илиева, Владимир Ампов-Графа, Део и 100 кила сред гостите в големия концерт на D2

Михаил Йосифов и Новините в джаза преоткриват музиката на Петър Ступел: Темпо, темпо!


Михаил Йосифов и Новините в джаза преоткриват музиката на Петър Ступел: Темпо, темпо!

1495

Джазменът Михаил Йосифов преоткрива музиката на един от големите български поп композитори - Петър Ступел, като създава нови аранжименти на мелодии, които са любими на няколко поколения българи.

Виртуозният тромпетист, композитор, аранжор и неговата формация Новините в джаза се впускат в поредното музикално приключение и откриват за младото поколение някои от златните хитове на българската естрадна и филмова музика от близкото минало. На 4 декември от 20.30 ч. в SofiaLive Club те ще представят мултимедийния концерт "Темпо, темпо!", организиран от "Кантус Фирмус" по повод 100 години от рождението на Петър Ступел. Изборът на заглавието идва от песен из филма-мюзикъл "Баща ми, бояджията". В програмата ще намерят място и нови версии на незабравимите мелодии "Снегът на спомена", "Любовта е море", "Закъснели срещи", както и музика от култовия филм "На всеки километър" и телевизионната поредица "Лека нощ, деца". Кадри от съответните филми ще ни припомнят една отминала епоха с нейните красиви и забавни моменти. Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Със своя мелодичен дар и способност да улавя духа на времето, Петър Ступел е от онези творци, чиято музика докосва сърцата на милиони хора и прави света, в който живеем, по-красив и лиричен. Композиторът е роден на 27 април 1923 г. в София в семейство на професионални музиканти. Завършва Музикалната академия  като ученик по пиано на проф. Андрей Стоянов и композиция при проф. Панчо Владигеров. Още като студент си спечелва име на отличен пианист и добър композитор. След дипломирането специализира в Музикалната академия "Ференц Лист" в Будапеща. Професионалният му път започва в Детската редакция на БНР и като асистент по хармония в Музикалната академия. Работи като композитор в Ансамбъла за песни и танци на народната армия (1953 – 1965), музикален редактор в "Балкантон", главен редактор на музикалната редакция на БНТ (1967 – 1972). От 1980 до 1997 година е директор на Международния музикален фестивал "Софийски музикални седмици".

Песните на Петър Ступел са неизменна част от живота на няколко поколения българи. Всички помним от своето детство мелодиите на "Зайченцето бяло" и "Аз съм Сънчо...". Незабравими са музикалните партитури на Ступел за емблематични български филми като "Любимец 13", "Старинната монета", "Таралежите се раждат без бодли" и сериалите "На всеки километър" (съвместно с Атанас Бояджиев) и "Капитан Петко войвода". Значим е неговият принос и за българската популярна песен със заглавия като "Снегът на спомена", "Веселина", "Закъснели срещи" и др. Днес, четвърт век след смъртта на композитора, младото поколение вече живее в съвсем различна музикална среда, в която доминират други стилове. Но именно през дистанцията на времето още по-силно изпъква значението на един ярък творец като Петър Ступел, чиито песни не са загубили своето очарование и стойност.

Създадена от Михаил Йосифов едва преди година, формацията Новините в джаза бързо набира скорост в динамичния музикален живот на България. Артистите, подбрани и ръководени от Йосифов, са негови бивши и настоящи студенти в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" и съставляват сполучлива комбинация от певци и инструменталисти: слънчевият, усмихнат глас на Велека Цанкова, мощният, пълен с живот тембър на Лъчезар Кацарски, инструменталистите с ярко артистично присъствие Александрос Красидис (саксофон), Красимир Зафиров (китара), Николай Костадинов (пиано), Калина Андреева (бас), Ивайло Манев (ударни). Групата бързо създава богат репертоар от джаз, блус, фънк и латино пиеси, важна част от който е и авторската музика. След поредицата от успешни изяви, представяне на дебютния им албум в седем български града, както и летни участия на музикални фестивали в Благоевград, Троян и Боровец, Новините в джаза се готвят за поредната среща със софийската публика на 4 декември в Sofia Live Club. Гостите на концерта ще чуят също и авторски композиции на Новините в джаза от техния албум "Първа емисия", както и красиво музикално напомняне за предстоящите коледни празници. Билетите са на цени 30 лв. за продажба онлайн и 35 лв. на място преди началото на събитието. Вратите на клуба отварят в 19.30 ч.

Повече за артистите:

Михаил Йосифов, аранжименти, тромпет

Тромпетист, композитор, аранжор и преподавател, един от най-успешните български музиканти. Завършва класа по тромпет на Русин Атев в НМУ "Любомир Пипков", а по-късно и НМА "Проф. Панчо Владигеров" в класовете на Стойчо Радев и Ангел Македонски. Мишо Йосифов е двигателят зад създаването на различни съвременни успешни музикални проекти – Михаил Йосифов секстет, Sentimental Swingers, Roma Neno Project, BA COMBO, MyXtet, както и музикантът, подкрепил първите стъпки на много от днешните млади (активни) джаз и поп музиканти.  Един от най-търсените музиканти в България, както за студийни записи, така и за концертни участия, а също и за писане на аранжименти, включително за биг бенд оркестри.  Участва в джаз, поп и етно фестивали из цяла Европа. През 2009 г. получава наградата "Кристална лира" на Съюза на българските музикални и танцови дейци и "Кантус Фирмус" в категория Джаз. Скоро след това е удостоен с отличието "Златно перо" за специален принос към българската култура. Преподавател в НМА "Проф. Панчо Владигеров", където освен класове по тромпет, ръководи и Биг бенда на академията. Освен като преподавател, от години споделя сцената с млади музиканти и като артист – Младите в джаза, BG Vintage, Новините в джаза.

Велека Цанкова, вокал

Велека завършва НМА "Проф. Панчо Владигеров" в класа по поп и джаз пеене на доц. Алис Боварян. Интересът ѝ към джаз музиката я отвежда към Холандия и Италия, където преминава курсове на обучение в Maastricht Conservatorium и Conservatorio di Musica"“Giuseppe Tartini". Взима участие в различни музикални състави, а през 2021 г. издава първите си четири дебютни авторски песни за проекта "Съвременен джаз с българска лирика" в колаборация с музикантите Михаил Йосифов и Атанас Попов.

Лъчезар Кацарски, вокал

Лъчезар е студент по поп и джаз пеене в НМА "Проф. Панчо Владигеров". Свири на пиано и хармоника, а през 2020 г. издава и първата си авторска песен, посветена на смъртта на баща му. Вече има участия в няколко концерта като солист на биг бенд, както и награди от национални конкурси за песни. Написал е повече от 10 авторски песни, както на български, така и на английски език. 
https://lachezarkatzarski.bandcamp.com/releases

Александрос Красидис, саксофон

Александрос е учил в Държавното музикално училище в Лимасол, където завършва с отличен успех и награда за най-добро изпълнение на инструмент от своя клас. Служил е във Военната музикална филхармония на Националната гвардия на Кипър като водещ саксофонист, а през 2017 г. е приет в НМА "Проф. Панчо Владигеров" в направление - Джаз саксофон. В момента учи за магистърска степен по Джаз саксофон. От ранна възраст участва във фестивали и концерти като Световния музикален фестивал на Риалто, Кипър, Международен фестивал "Киприя", фестивал "Фанеромени".
 
Николай Костадинов, пиано

Николай завършва НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" с класическо пиано, след което и НМА "Проф. Панчо Владигеров" със специалност поп и джаз пиано. В момента следва следдипломна магистърска степен със специалност поп и джаз пиано в Националната музикална академия. Взима участие като пианист в концерта "Backtotheroots" с Биг бенда на БНР, в турнето "Светът на Златните момичета", в July Morning- Бургас, Sofar Sounds Sofia, в мюзикъла "Коса" с клуб "Бродуей" към Американския университет в Благоевград, както и в благотворителния концерт "Всичко или нищо", където свири с Мария Илиева, Михаела Филева и Прея. С Михаил Йосифов и Новините в джаза е участвал във фестивалите "Аполония" и "Мартенски музикални дни".

Красимир Зафиров, китара

Краси завършва Немска езикова гимназия "Гьоте" в Бургас и в момента е студент в НМА "Проф. Панчо Владигеров" със специалност поп и джаз китара. Китарист е във формациите Red Light District Project и Михаил Йосифов и Новините в джаза. Вече е записал участия с Биг бенда на БНР, както и във фестивалите "Аполония", "Русе джаз фест" и "Бургас джаз фест".

Калина Андреева, бас китара

Родена в семейството на композитора Георги Андреев и певицата Нели Андреева, Калина първо учи пиано, след това продължава с контрабаса, а от баща си се учи на композиция и оркестрация. Паралелно с класическата музика, се занимава и с народна музика, джаз, рок и фънк, композира произведения в тези жанрове и прави аранжименти за различни състави (с Новините в джаза вече представяме нейна авторска песен).  Свири на бас китара и контрабас в различни състави, между които са: Михаил Йосифов и Новините в джаза (джаз, фънк, поп), Mostly Harmless (поп, рок, етно фюжън), T.K.E.G jazz quartet. Работи като оркестрант в Държавния музикален и балетен център "Стефан Македонски" и като солист - оркестрант в Габровския камерен оркестър. С класически контрабас печели множество конкурси, между които Конкурс по контрабас "К. Д. фон Дитерсдорф" - Словакия, конкурсите "Св. Обретенов", "Музиката и Земята", "Добрин Петков", Международен конкурс в гр. Перник, Национален конкурс "Кантус Фирмус". Пее в народен хор Нуша, с който представят българския фолклор по целия свят. През 2021 година с тях записва концерт по поръчка на Белия дом, който се излъчва онлайн в САЩ. Била е част от World Youth Orchestra, с който записват музика за проект на National Geographic. През тази година е номинирана за наградата "Полет в изкуството" на фондация "Стоян Камбарев". През октомври Калина представи своя първи албум с авторски пиеси "Посока".

Ивайло Манев, барабани

Завършва НУМСИ "Хр. Морфова" в родната му Стара Загора със специалност ударни инструменти. В момента е студент в НМА "Проф. Панчо Владигеров" със специалност Поп и джаз ударни инструменти в класа на професор Христо Йоцов. Вече свири с различни формации, сред които Михаил Йосифов и Новините в джаза, Funkilicious , Fusion Park , Brass Squad. Има и изяви като солист на Държавната опера - Стара Загора, както и награди от младежки джаз конкурс в града.

Повече информация на:  
https://www.facebook.com/Cantusfirmus.Bulgaria?fref=ts
https://www.youtube.com/@CantusFirmusBG2007

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички