Сергей Шишов представя: "Young Man With A Horn"


Сергей Шишов представя: "Young Man With A Horn"

1531

Американският джаз тромпетист и композитор Leon Bismark "Bix" Beiderbecke (10 март 1903 г. – 6 август 1931 г.) се нарежда сред най-влиятелните джаз солисти от 20-те години на миналия век.

Той става известен с изобретателния си лиричен подход и с чистотата на тона, с такава яснота на звука, че един съвременник го описва като "стрелба с куршуми по камбана". Неговите сола в основополагащи записи като "Singin' Тhe Blues" и "I'm Coming, Virginia" (и двата от 1927 г.) демонстрират дарбата му за продължителна импровизация. Именно тя възвестява стила на джаз баладата, в който джаз солата са неразделна част от композицията. Нещо повече, използването на разширени акорди и способността му да импровизира свободно по хармонични, както и мелодични линии, намират своето развитие в джаза след Втората световна война.

Същевременно "Bix" Beiderbecke има трагична съдба. След възхода му с оркестрите на Frankie "Tram" Trumbauer, Goldkette и Paul Whiteman, когато го наричат най-добрият тромпетист в САЩ, идва период на рязък спад в здравето му поради нарастващата употреба на алкохол. Лечението не успява да спре упадъка му и той умира на 28 години от пневмония в апартамента си в Ню Йорк. Смъртта му на свой ред дава началото на една от легендите в джаза. В статии, мемоари на музиканти, романи и холивудски филми "Bix" Beiderbecke е представян като романтичен герой, джаз музикант, който трябва да направи компромис с изкуството си в името на комерсиализма.

През 1938 г. писателката Dorothy Baker заимства заглавието от статия на Otis Ferguson и публикува романа "Young Man With A Horn" ("Младият мъж с тромпет"). Нейната история за обречения тромпетист Rick Martin е вдъхновена, пише тя, от "музиката, но не и от живота" на Beiderbecke, но образът на Rick бързо се превръща в образ на Beiderbecke: неговата история е за "пропастта между музикалното дарование и способността да го приспособи към собствения си живот".

През 1950 г. Michael Curtiz режисира по романа на Dorothy Baker филма "Young Man With A Horn" с участието на знаменитите Kirk Douglas, Lauren Bacall и Doris Day. Сюжетната линия ни представя сирачето Rick Martin, което вижда тромпет на витрината на заложна къща и започва да пести пари от работата си в боулинг зала, за да го купи. Rick израства и става изключителен музикант, обучаван от джазмена Art Hazzard. Така се запознава с красивата певица Jo Jordan, която го подкрепя след като Rick е уволнен защото предпочита да импровизира, а не да свири едно и също всяка вечер. Jo Jordan му намира работа в друг състав, но когато една вечер идва нейната приятелка Amy на представлението, Rick се влюбва в нея. Двамата с Amy заживяват заедно, но са твърде различни, и Amy започва да не се прибира у дома, което води към  разочарование. Rick се отдава на алкохола. Междувременно успява да огорчи Art Hazzard, който попада в автомобилна катастрофа и умира. Rick е принуден е да напусне оркестъра, става клошар и един ден го закарват в безсъзнание в клиника заради пневмонията му. Вярната Jo се притичва на помощ и му помага да възстанови здравето си, както и любовта си към музиката и към нея.

Музикалният съпровод към филма е поверен на легендарния тромпетист и диригент Harry James и на великолепната Doris Day, която изпълнява вокалните партии заедно с оркестъра на Harry James. Първоначално албумът съдържа 8 композиции от популярни тогава стандарти на George Gershwin, Richard Rodgers, Harry Ruskin, Harold Arlen и др., разширени през 1954 г. до 12; в наши дни компактдискът вече съдържа 13 заглавия.  

Издаването на албума едновременно с премиерата на филма има огромен комерсиален успех за времето си като заема 11 седмици първото място в класацията за албуми на Billboard.

Сергей Шишов ще представи "Young Man With A Horn" в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" на БНР в събота, 15 октомври, след новините от 21.00 ч.  

 

 

Още от Джаз/Блус


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички