Маестро Теодосий Спасов се впуска в ново музикално пътешествие
Dr.Feelgroove и Moevv откриват летния сезон в Yalta. Be Bold: Let's be close
MakeКАРНАВАЛ, notwar: Молец, RDMK, 100 Кила, Васил Петров, Dolapdere Big Gang и MC Камен сред изпълнителите на феста в Габрово
"Добър вечер, джаз!" с Ангел Заберски и Биг бенда на БНР
Отличават прогресивни български артисти, публиката определя кой ще грабне наградите "Златни патета"
Трио Viva на национално турне
Теодосий Спасов, Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, Дара Екимова, Нети Добрева и Viva на SoFest Spring
Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия"
Sofia Live Festival гостува на юбилейното издание на "Капана фест" в Пловдив
По-малко от месец до концерта на Corey Taylor у нас, Black Tooth и Siamese специални гости в "Арена София"
Всемогъщият оркестър Марсел Дюшан за първи път в София навръх Деня на Европа
Мария Илиева, Владимир Ампов-Графа, Део и 100 кила сред гостите в големия концерт на D2

Вийо Фарка Туре специален гост на "Аларма Пънк Джаз 2024"


Вийо Фарка Туре специален гост на "Аларма Пънк Джаз 2024"

1174

Вийо Фарка Туре, синът на краля на блуса в Западна Африка Али Фарка Туре, ще свири за първи път в България по покана на радиофестивала "Аларма Пънк Джаз" и платформата "АфроВизия" малко повече от половин век след концерта на легендарния си баща в афиша на Младежкия фестивал в София през 1968 година.

Датата на концерта е 2 юни, неделя, празника на програма "Христо Ботев" (в която е заченат и роден фестивалът "Аларма Пънк Джаз"), а мястото е голямата зала на клуб  Mixtape 5, където от 2017 година досега "Аларма" и "Афровизия" вече представиха други знакови за света западноафрикански групи – Кинг Аишоба Бенд (Гана), Басеку Куяте & Ngoni Ba (Мали) и триото на "туарегския Джими Хендрикс" Бомбино (Нигер/Мавритания/САЩ).

Борейма "Вийо Фарка" Туре е роден през 1981 г. в Ниафунке, Mали, а дебютния си албум издава на 25-годишна възраст, през 2006 – годината, в която светът се прости с великия му баща. В този албум свирят легендите Тумани Диабате, Басеку Куяте и нюйоркският барабанист Тим Кейпър (останал дълги години след това в групата на Вийо, а в световен план познат като член на различни групи на Сиро Баптиста, Брайън Марсела, Джон Зорн, Антъни Брекстън, Майк Стърн, Тревър Дън, Кени Уолесен и др.). В този музикален дебют от 2006 година звучи и китарата на Али Фарка Туре и това са едни от последните записи на големия музикант, символично предаващ короната на своя син.

Още с втория си албум "Fondo" Вийо заявява себе си като оригинален китарист и певец със собствен почерк, верен на традициите, от които идва, но лека-полека излизащ от огромната сянка на баща си. През следващото десетилетие и половина следват още 8 албума, в които често ще чуваме музиканти от голямото семейство като Сюлеймане Кане (джембе, перкусии) и Али Магаса (бас) от групата на Али Фарка, Сидики Диабате (сина на Тумани) на кора (западноафриканска арфа), племенника на Али Афел Бокум, басиста Йоси Файн ("превел" години по-късно западноафриканския блус на езика на Близкия изток), мениджъра на Бомбино Маршал Хенри на бас, Шейх Тидиан Сек на клавишите и др.. Конкретно в диска "The Secret" звучат и други световни - и познати на доста по-широк кръг слушатели, гости, сред които Дейв Матюс, Дерек Тръкс и Джон Скофийлд.

2022 година е ключова за кариерата на Вийо Фарка. Тогава излизат два много важни албума – "Les Raciners", първи негов за лейбъла на баща му (а и на музикантите от Буена Виста Сосиал Клуб) World Circuit и Аli (https://khruangbin.bandcamp.com/album/ali) – с песни на Али Фарка Туре, аранжирани и изсвирени в стила на триото Khruangbin заедно със самите тях. Проектът е обявен за един от албумите на годината от самия сър Елтън Джон.

Вийо Фарка Туре е познат още като създател на благотворителната фондация Amahrec Sahel (https://www.amahrecsahel.com), с която от 2012 г. насам оказва хуманитарна помощ за възстановяване на Мали и Сахел, подпомага училища, сиропиталища и културни организации и закупува инструменти за млади музиканти в Мали. Ръководи и фондацията "Али Фарка Туре" (http://fondationalifarkatoure.com), управляваща културното наследство, завещано от Али, и посветена на развитието на културата в Мали.

С този концерт "Аларма Пънк Джаз" запoчва да обявява богатата си културна програма за 2024-а, която само през първата половина на годината включва прожекция с музика на живо в Дома на киното, изложба на плакати за концерти, организирани от Петко Чернев (1975-2021) и над 25 концерта в София, Пловдив, Велико Търново и Русе.

Събитието във Фейсбук е тук:

https://www.facebook.com/events/379827504523505

Билети - онлайн в системата на EpayGo ТУК: https://epaygo.bg/3263238358 , както и на касите на EasyPay в цялата страна. Първите 50 броя са по 35 лв. и после цените започват постъпателно да растат до 50 лева, колкото ще струват в деня на концерта.

Mixtape 5 е на булевард "България" 1, подлез "Галерия".

Повече информация:

https://www.facebook.com/vieuxfarkatoure

https://www.vieuxfarkatoure.com/home

YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=NnE73tTRPmg – Vieux Farka Touré & KhruangbinDiarabi (Official Video)

https://www.youtube.com/watch?v=18YKj7oF76g – Vieux Farka Touré – Live @ KEXP (2023)

Снимка: Кис Диоуара 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички