Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

"Евровизия" 2023 ще се проведе в Ливърпул, България аут от конкурса


"Евровизия" 2023 ще се проведе в Ливърпул, България аут от конкурса

2123

Ливърпул - родният град на Битълс, ще бъде домакин на "Евровизия" през май догодина, съобщи Би Би Си.

Великобритания пое домакинството от Украйна заради войната в страната. Финалният кратък списък на потенциални градове-претенденти беше сведен на финала до Ливърпул или Глазгоу. Както MySound.bg съобщи, седем града на Албиона се бориха да посрещнат изпълнителните на своя територия.  

Песенната надпревара трябваше да се проведе в Украйна, след като фолк-рап групата Калуш оркестра спечели короната миналия май, на вълната на подкрепата за страната им след нахлуването на Русия. Съставът победи 24 конкуренти на финала в Торино със "Стефания" - приспивна песен, съчетаваща украински фолклор и модерни хип-хоп ритми. Британският участник Сам Райдър се класира на второ място с причудливата си песен "Space Man". Въпреки протестите на украинското правителство, през юни Европейският съюз за радио и телевизия (EBU), който ръководи конкурса, постанови, че Украйна не може да гарантира безопасността на повече от 10 000 души, участващи в продукцията, и на още 30 000 фенове, които се очаква да присъстват.

Първоначално правителството в Киев се закани да се бори срещу решението да не му се позволи да бъде домакин, но по-късно се съгласи на събитие с участието на Обединеното кралство, което ще има силно изразен украински привкус. Полуфиналите са обявени в Ливърпул на 9 и 11 май, а големият финал - на 13 май. В съответствие с правилата на конкурса Украйна все още има гарантирано място на големия финал, заедно с останалите постоянни пет държави: Великобритания, Франция, Германия, Италия и Испания. Преди това Обединеното кралство е било домакин на "Евровизия" осем пъти, включително четири пъти в Лондон.

EBU обединява 113 организации от Европа плюс 31 асоциации в Азия, Африка, Австралия и Америките. Членовете са оператори на почти 2 хиляди телевизионни, радио и онлайн канали и услуги, излъчващи на повече от 160 езика. Съюзът е основан през 1950 г., а предшественикът му - Международният съюз за радиоразпръскване (IBU), е създаден в Женева през 1925 година.

Междувременно стана ясно, че България отново няма да участва в музикалното съревнование. Решението е на Управителния съвет на БНТ. Причината е единствено финансова. Със същия довод от "Евровизия" се отказват и други държави, сред които Черна гора, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Андора, Словакия, Люксембург и Монако. Армения, Чехия и Молдова все още се двоумят и предстои да обявят решението си. 

Русия и Беларус също няма да са в Ливърпул, тъй като са изключени заради войната в Украйна.

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички