Импресии в дийп хаус: Сергей Шишов представя албума "Surrender" на Rüfüs Du Sol


Импресии в дийп хаус: Сергей Шишов представя албума "Surrender" на Rüfüs Du Sol

1269

През 2010 г. в Сидни, Австралия, тримата музиканти Tyrone Lindqvist (вокал и китари), Jonathan George (клавишни инструменти) и James Hunt (барабани) дават началото на дийп хаус електронната формация Rüfüs Du Sol, която в наши дни вече има култов статус, засилен от полученото през 2022 година отличие "Грами".

Техните дълги, прогресивни и драматични песни водят слушателите към завладяващи пътешествия, с многопластово изграждане и кулминации, допълнени от емоционални вокали и мелодии. Много неща им се случват през цялото това време на тримата, които дават шанс на страстта си към музиката, толкова много, че почти се изгубват по пътя. "Бяхме на много турнета и не се грижихме за себе си – споделя James Hunt в интервю. – Оставаше ни време да пишем музика само до 6 сутринта всяка нощ – оттам идваше магията между постоянните турнета, представления и срещи с големи имена – всичко това се превърна в нашия начин на живот. Колкото и ужасна да беше пандемията, тя обаче се оказа благословия за нас. Трябваше да направим равносметка, да погледнем как се грижим за себе си и да структурираме нашите песни и тяхното създаване по нов начин".

През октомври 2021 г. Rüfüs Du Sol издават албума "Surrender" ("Предавам се") – колекция от песни, отразяващи интимността на един свят, който са изградили заедно, докато са били разделени от семействата си в спокойната, изпълнена със силен заряд природна среда на парка Joshua Tree в Калифорния. Триото си поставя задачата да надхвърли тази интимност между тях с пориви смелост и храброст за търсения в света на неизвестните територии отвъд невинността, която е основната тема на албума. Именно на това непознато и едновременно странно усещане за загуба и изцеление се опират, когато създават новите композиции.

"Когато композираме музика ние се опитваме да представим някои дълбоки чувства у нас. И ако докоснем някого друг – това е, което всъщност искаме да правим – да накараме някой друг да усети връзка с тези чувства. И още нещо: ние не мислим за крайния резултат, когато създаваме музика. Мислим за това, което ни вдъхновява в момента. Споделяме много музика един с друг, показвайки си парчета и албуми", казва James Hunt.

Tyrone Lindqvist го допълва: "Така е, когато подготвяме музика не мислим непременно кой точно ще я пее или за конкретна естетика. Ние търсим усещане. След като открием чувството, което ни вълнува, ние се опитваме да му останем верни и да изследваме различните ъгли на това чувство. В "Surrender" доминира темата за детството и за невинността, затова някак естествено беше да включим детски хор. И когато хорът пее думите "любовта може да промени живота ви, любовта може да ви накара това да се случи", то звучи толкова естествено и чисто, защото това, че децата го пеят, носи ниво на добродетел и мъдрост. Когато децата казват нещо, то звучи мъдро и можем да научим много неща от тях, знам го от личен опит, защото имам двегодишен син".

Търсенията им преминават и в звуковата стилистика на албума, ето какви технически подробности разкрива Jonathan George: "Решихме да използваме дисторшъна Thermal на Output, за да подсилим синтезаторите Korg MS-20, Prophet-6 и Minimoog, и да направим звука по-плътен. Нашите предпочитания са към приставките Soundtoys, ревербераторите и закъснителите на Valhalla, и лентовия емулатор RC-20. Що се отнася до обработката на гласа, то използваме предусилвателя Neve с компресор Tube-Tech CL1B, за да му придадем повече топлина".

В албума Rüfüs Du Sol включват песента "Alive"("Жив"), която им носи през 2022 година наградата "Грами" за най-добър електронен/танцов запис.

Сергей Шишов ще представи "Surrender" (обложката на снимката) в предаването "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР тази събота след новините от 21.00 часа.  
 

Още от Денс/Електроника


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички