Импресиите на концептуалиста Иван Шопов в "Градска среда", представени от Сергей Шишов


Импресиите на концептуалиста Иван Шопов в "Градска среда", представени от Сергей Шишов

1696

Иван Шопов е многолик творец – музикант, продуцент, композитор, художник, преподавател, естет и новатор.

Различните му музикални проекти обхващат жанрове като дръм-ен-бейс, IDM, джаз, ембиънт, техно, рок и класическа музика. С над 250 издания зад себе си, сред които редица солови и общи албуми с други изпълнители, Иван е водеща фигура на световната електронна сцена с участия в Европа, САЩ, Южна Америка, Азия, Австралия и Нова Зеландия.

Ето как въвежда в творческата лаборатория и с идеите от най-новия му албум "Ambient City" ("Градска среда") (обложката на снимката), издаден на 26 септември 2022 година: "Албумът е продължение на концепцията за смесване на мои картини и музика, представена за първи път с арт книгата и музикалния албум "Lights & Shadows", издаден през 2011 г. Идеята за картините се зароди преди няколко години по време на магистратурата ми в Националната художествена академия, а музикалната концепция се разви преди две години след обзор на натрупаните десетки нови ембиънт творби и желанието ми да видят бял свят под някаква форма".

Удивителното съчетание на визуално и музикално начало у Иван му дава възможност да съзре красотата в дребните щрихи от всекидневието и да я претвори в извисяващи звукови картини, водещи към размисъл и релаксация.

"Ambient City" е концептуален албум, който има за цел да свърже нашето присъствие в градската среда с нови музикални картини. Този албум ми звучи едновременно като плач за упадъка на човешкото постмодерно общество и едновременно с това като приветстващ химн към машините, изкуствения интелект и футуристичните технологии", споделя Асен Вапцаров (известен и като Ace Vaptsarov), чието име е в кредитите на диска.

И още един поглед, този път от Мартин Белтов: "И концептуално, и композиционно този албум ни разкрива градския живот. Такъв, какъвто самия град би могъл да ни разкаже. Това е една звукова разходка из различните квартали, места, улици и булеварди, които ни дават акцент върху елементите и индивидуалните характеристики на тези имагинерни пространства. От шахтите, които излъчват топла пара рано сутрин, до светлините и отраженията в архитектурата – от звуковите картини може да бъдат осъзнати много и различни градски пейзажи".

За участие в звукозаписите са привлечени и гост музикантите Димитър Бодуров - пиано, Мария Каракушева - пиано и аранжименти, Деница Серафим – вокали, а Асен Вапцаров, Аса Карсън и Валанс Дрейкс са ангажирани с програминг.

Сергей Шишов ще представи "Ambient City" в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР на 29 октомври след новините от 21.00 ч. 
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички