"Евровизия 2023" ще се проведе в Ливърпул през май, България няма да участва


"Евровизия 2023" ще се проведе в Ливърпул през май, България няма да участва

1459

"Евровизия 2023" ще се проведе в "Ливърпул Арена" през месец май, като финалът ще е на 13 май.

Както MySound.bg писа, градът на Битълс беше избран за домакин сред седем британски града от името на победителя за 2022 г. Украйна, където ситуацията заради руската инвазия не позволи провеждането на песенния конкурс.

Символичният ключ на форума беше предаден от миналогодишния домакин Торино на тазгодишния - Ливърпул, в залата "Сейнт Джордж" на тържествена церемония, почела Украйна. В нея участваха кметовете на двата града Стефано Ло Русо и Джоан Андерсън. "Малък съвет - насладете се на събитието, включете всички, ангажирайте целия град, бъдете горди с тази невероятна международна сцена за вас, за Украйна и за мира", обърна се Ло Русо към  Андерсън, която не скри: "Наистина се гордея, че можем да бъдем домакин на "Евровизия", но съм особено горда, че го правим от името на Украйна."

Водещите на церемонията обявиха държавите, които ще се представят в двата полуфинала. Тази година в "Евровизия" ще участват общо 37 страни. Украйна се класира по регламент като победител през 2022 г., а "голямата петорка" - Великобритания, Франция, Германия, Италия и Испания автоматично участват заради финансовия си принос към събитието.

На първия полуфинал на 9 май ще се представят Ирландия, Сърбия, Латвия, Норвегия, Португалия, Хърватия, Малта, Швеция, Молдова, Швейцария, Израел, Нидерландия, Финландия, Азербайджан и Чешката република. На втория полуфинал на 11 май сили ще премерят Армения, Кипър, Румъния, Дания, Белгия, Исландия, Гърция, Естония, Албания, Австралия, Австрия, Литва, Сан Марино, Словения, Грузия и Полша.

По време на церемонията украински бежанци, установили се в Ливърпул, доброволец от украинската общност и младежи от местно училище асистираха на водещите. Залата беше украсена с новите символи на "Евровизия 2023", които са в синьо и жълто в чест на Украйна. Мотото на песенната надпревара тази година е "Обединени от музиката. Логото, отразяващо корените на фестивала, който е предназначен да обедини Европа, изобразява сърца, които бият заедно в цветовете на украинското и британското знаме. Във видеопослание кметът на Киев Виталий Кличко пожела успех на Ливърпул в домакинството на форума. "Вярвам, че следващата "Евровизия" ще се проведе в Украйна", добави той.

Междувременно стана ясно, че България официално се е отказала от участие, като причината за това са твърде високите такси за регистрация. Сред другите държави, които няма да пратят свои представители на съревнованието, са Република Северна Македония и Черна гора. Русия и Беларус са изключени от конкурса заради войната в Украйна
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички