Scapegoat - 30 години на сцена. Axecutor и Клада се включват в шумния юбилеен концерт


Scapegoat - 30 години на сцена. Axecutor и Клада се включват в шумния юбилеен концерт

1650

Scapegoat, една от най-старите и важни за българския ъндърграунд групи, ще отбележи 30-годишнината си на сцена с юбилеен концерт в столичния клуб Live & Loud от 21.00 ч. на 3 март.

Бандата, която ще открие събитието, е Клада. Нейните корени могат да се проследят до вече далечната 2013 година, когато Стоян и Филип (Блеки) сформират групата като домашен проект. В следващите две години дуото издава няколко самопродуцирани парчета, сред които са "Philistopolis" и "Acolytes Оf Satan". През 2015-та се присъединява Жоро на барабани. Първоначално проектът остава домашен, но тримата започват да се събират да свирят заедно. По-късно същата година към триото се включва и Снежи на китара. Групата започва да репетира и да се готви за участия. След няколко месеца бас китарата поема Алекс, с което формацията е завършена. Самото му присъединяване идва след любопитно обстоятелство - парчето на Клада "Пом паелеле" е измислено от него и други приятели, след което изпълнено в метъл вариант от Стоян и Блеки. Така Алекс влиза в групата, готов да свири собственото си домашно парче в сериозен вариант.

Участията на Клада започват през 2016 г. Подгряват родни и чуждестранни банди, сред които Lucifer's Сhild, Moribund Oblivion, Bolg, Historian, Superlynx. През 2018 г. промоутират първото си издание "A New Age" заедно с Fragments Of Existence. То е самостоятелно продуцирано и включва всичко, композирано от началото на бандата до този момент. Следва период на сътресения - първо Снежи напуска, за да се фокусира върху образованието и кариерата си. Замества я Тони (Khanь). Скоро Тони поема и ролята на вокалист след напускането на Филип (Блеки). Формацията издава EP с 2 песни - "Breath Of А Dying God" и "Onset Of Winter". В този състав издава и кавърверсията на Атлас "Кукла". През 2021 г. и Тони напуска. Стоян поема ролята на вокалист и китарист. Бандата взема решението да остане трио и да не търси повече нови членове. "False Gnosis", вторият албум на Клада, е записан за 3 дни през август 2022 г. в студиото на Иво "Джипа" Иванов. На 2 декември 2022 година изданието е вече факт, като музикантите решават да го разпространяват само дигитално.

Втората група за вечерта е Axecutor. Тя е основана от Теодор Колев (Tedo Tormentor) - бас и Атанас Георгиев (Enforcer) - китара през лятото на 2010 г. След кратко време Себастиан Агини (Axecutor) - вокали, Ивайло Джаджев (Witcher) - китара и Калин - барабани се присъединяват към състава. В началото на 2011 г. той е поканен да свири в София и Велико Търново. В края на февруари м.г. групата записва първите три песни - "Speed ​​Metal Assault", "Cryptic Death", "Trace Of Torment" заедно с два кавъра в неофициално демо. На 26 февруари 2011 г. участва във фестивала Thrashing Mania 2 като съпорт на Space Eater (Сърбия). През май същата година групата отново е поканена на Thrashing Mania 3, където свири с E-Force на Eric Forest (eкс-Voivod) (Канада). Настъпват две промени в бандата, мястото зад микрофона е заето от Blasphemer Panzer, а зад барабаните сяда Николай Калъчев - Видас (Historian). В този състав те имат още няколко изяви на сцена в края на годината и първи задгранични концерти. В началото на 2012 г. колективът записва първото си официално демо "Speed Metal Assault". През май същата година участва в първия концерт, организиран от клуб Metal Force HMC, като дели една сцена с Blizzard (Германия). В това шоу е и официалното представяне на демото "Speed ​​Metal Assault, което получи 8/10 от Metal Hammer България. През октомври 2012 Axecutor свирят с Obsessor (Германия) и Оmega (Гърция) на Trashing Evil Maniax.

През февруари 2013 г. Axecutor записват EP "Aggressive Extermination" в Murder Sound Studio. Новият материал е подкрепен с малко европейско турне в Хърватия, Италия и Румъния, което е последвано и от  участие във второто издание на румънския Thrash Metal Fest през октомври същата година. През следващата се състои първото шоу на групата в Германия - на фестивала Der Detze Rockt. В афиша момчетата споделят една сцена с Grim Reaper, Desaster, Skull Fist, Steelprecher и др. На следващата година групата е съпорт на Toxic Holocust и легендите Minotaur в техните български дати. След тези концерти вокалистът Blasphemer Panzer, китаристът Sebastian и барабанистът Vidas решават да напуснат групата. Tormentor поема вокалите, а новите попълнения Catacombs (Mass Grave, Bolg...), и S.H. (Mass Grave, Plague...) и Possessor (Mass Confusion). В този състав Axecutor са поканени да се изявят на Metal Bunker Fest в Крайова, Румъния, заедно с Terrorhammer и Slicer. От този момент бандата решава да продължи като трио в лицата на Tormentor (бас/вокс), Catacombs (барабани) и S.H. (китари). Те споделят една и съща сцена с Witchtrap (Колумбия), Terrorhammer (Сърбия), Reaper (Австралия) и Mentors (САЩ). През 2021 г. Axecutor са поканени от Metal Force HMC като основен хедлайнър за Running Free Festival 2021. В началото на тази пролет групата ще влезе в студио за записи на първия си дългосвирещ албум.

Вратите отварят в 20.30 ч .

Вход: 15 лева (на място).

Събитието във Фейсбук:

https://www.facebook.com/events/3486465648293332

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички