20-ти юбилеен международен фестивал "Вселената на компютърната музика 2021"


20-ти юбилеен международен фестивал "Вселената на компютърната музика 2021"

1844

Нов български университет представя XX юбилеен международен фестивал на компютърната музика.

Форумът " Вселената на компютърната музика 2021" включва концерти с изпълнения на съвременна музика, практически демонстрациии и обучителни курсове за свирене на електронни инструменти. В продължение на десет дни (1 - 11 декември) някои от най-добрите електронни и експериментални музиканти от цял свят и студенти от департамент "Музика" на НБУ ще обменят опит и ще се запознаят със съвременните тенденции в инструменталното и изпълнителско изкуство, с новите течения в електронната музика и компютърното музициране.

Поради пандемичната обстановка повечето музиканти ще се включат онлайн, а там, където има възможност, концертите ще се осъществяват присъствено с публика на три локации  в София.

Заключителният концерт ще се проведе в ефира на програма "Хоризонт" на Българско национално радио от 21.10 до 23.00 часа на 11 декември.

7 декември (вторник) – 19.00 ч.

Синтез на изкуства - мултимедийно представяне на картини на Лиляна Петрова (Лулу), мултимедийна презентация на Мег Коновска по музика на Симо Лазаров
Основно събитие: Руски културен център, улица "Шипка"
Място: онлайн и НБУ - Учебно-практически и изследователски център за компютърно музициране и саунддизайн "Станислав Станчев-Стенли"- зала 511, І корпус, 5 етаж. Публика в зали Руски културен център, галерия "Неолукс"- ул. "Раковски" № 183А и залата на федерацията на научно-техническите съюзи – ул. "Раковски" № 108 и музикална къща "Гемамюзик".
Модератор: доц. д-р Росица Бечева
С участието на студенти от курсовете по "Електронна и компютърна музика" и "Тонрежисура"

8 декември (сряда) – 17.00 ч.
Workshop - Основи на компютърното интерактивно композиране с Max/MSP с Владимир Влаев - Първа част
Теми:
Запознаване със синтаксиса и структурата на Мах (обекти, съобщения, списъци) и начините на комуникация помежду им:
- аритметични операции
- насочване на потока от данни в желаната посока
- организиране на времето
- практическо приложение на възможностите на езика за създаване на звукови процеси:
- създаване на звукови процеси (композиране) чрез контрол на MIDI данни в реално време
Запознаване с възможностите за генериране и използване на данни чрез създаването на таблици/колекции от данни и чрез използването на стохастични процеси (ограничена случайност)
Запознаване с основни свойства на дигиталния звук и основни аспекти на дигиталната обработка на аудио сигнал (DSP - digitalsignalprocessing), както и различни видове звуков синтез с възможностите на MSP
- адитивен и модулационен синтез (амплитудна модулация (АМ), ринг модулация (RM), честотна модулация (FM))
- записване и семплиране
- филтри и субтрактивен синтез
- спектрален синтез (FFT, конволюция)
- времеви процеси (delay)
Място: онлайн и НБУ - Учебно-практически и изследователски център  за компютърно музициране и саунддизайн "Станислав Станчев-Стенли" - зала 511, І корпус, 5 етаж. Публика във зали Руски културен център, галерия "Неолукс"- ул. "Раковски" № 183А и залата на федерацията на научно-техническите съюзи – ул. "Раковски" № 108 и музикална къща "Гемамюзик". Основно събитие НБУ - Учебно-практически и изследователски център за компютърно музициране и саунддизайн "Станислав Станчев-Стенли"
Модератор: проф. д-р Симо Лазаров

9 декември (четвъртък) – 17.00 ч.
WORKSHOP-Основи на компютърното интерактивно
композиране с Max/MSP с Владимир Влаев  - Втора част

Място: онлайн и НБУ - Учебно-практически и изследователски център за компютърно музициране и саунддизайн "Станислав Станчев-Стенли"- зала 511, І корпус, 5 етаж. Публика във зали Руски културен център, галерия "Неолукс"- ул. "Раковски" № 183А и залата на федерацията на научно-техническите съюзи – ул. "Раковски" № 108 и музикална къща "Гемамюзик". Основно събитие НБУ - Учебно-практически и изследователски център за компютърно музициране и саунддизайн "Станислав Станчев-Стенли"
Модератори: проф. д-р Симо Лазаров, доц. д-р Росица Бечева

10 декември – 18.00 ч.
Семинар и Workshop – New soundexperience
Водещ: инж. Венцислав Йорданов  – Технически университет
Основно събитие: студио Gema Music

11 декември (събота) – 21.00-23.00 ч.
"Картини от една изложба"
Българско национално радио – програма "Хоризонт" (21.10 до 23.00 ч.)
Предаване "на живо" – Музика и интервюта на студенти и преподаватели от специализация "Компютърно музициране" и Учебно-практически и изследователски център за компютърно музициране и компютърна звукообработка "Станислав Станчев-Стенли"
Премиера на СD албума "Картини от България 6" на студенти и преподаватели и алумни от специализация "Компютърно музициране"

Фестивалът се организира от УПИЦ центъра за компютърно музициране и саунддизайн на "Станислав Станчев - Стенли" и департамент "Музика" на Нов български университет
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички