БГ хотел изгони Найджъл Кенеди заради правителствена делегация


БГ хотел изгони Найджъл Кенеди заради правителствена делегация

3204

"Гранд Хотел София" отказа да приеме световноизвестния цигулар Найджъл Кенеди.

Въпреки предварително направената резервация и подписания договор, часове преди пристигането на Кенеди от хотела се обадили, че не могат да приемат госта, заради "делегация на правителството", оплакаха се организаторите на концертите му в България.

Наложи се цигуларят да отседне в хотел "Хилтън".

Часове преди пристигането на виртуоза в петък вечер управителите на хотела успяха да предоставят президентския апартамент според всички изисквания на звездата: две спални, пиано, специални овлажнители и изсушители, които да поддържат точна температура и влажност в стаята - важни за поддръжката на уникалния му инструмент.

В събота Найджъл Кенеди проведе първата си открита репетиция за предстоящите концерти, които ще изнесе във Варна и в София заедно с оркестъра на "Класик ФМ М-Тел".

На кратката пресконференция, която даде в почивката между отделните части на репетицията, виртуозът демонстрира изключителна непринуденост и духовитост.

"Музиката е много силна движеща сила в България", каза Найджъл Кенеди пред журналистите и добави, че е познава българската фолклорна музика през музиката на "Мистерията на българските гласове", която по думите му "отвежда в друго измерение".

"Балканските фолклорни мотиви пък са част от репертоара на едно трио в Краков, с което свиря понякога, така че това е музика, която ми е много близка", разказа цигуларят.

Найджъл Кенеди призна, че вдъхновението му на сцената е почерпено от различни източници в зависимост от това каква е музиката, която изпълнява, тъй като "музиката - това е един необятен свят."

Класическата музика, композирана преди началото на 20 век, той свързва с природата, докато съвременната рок или джаз музика предизвиква в него асоциации с индустриални пейзажи.

"Основното си вдъхновение обаче получавам от самата музика и от хората, които са около мен - това са нещата, които ме зареждат с енергия, тъй като човек не може да си бъде самодостатъчен в нищо, а още по-малко във вдъхновението", твърди виртуозът на цигулката.

Найджъл Кенеди ще свири в София на 5 октомври в зала 1 на НДК по покана на "Кантус Фирмус", "Класик ФМ радио" и "М-Тел".

Концерт с Найджъл Кенеди и Класик ФМ М-Тел Оркестър ще има и във Варна на 3 октомври в Двореца на спорта, организиран от "Елит Мюзик Ейджънси".

Още от Събития


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички