"Евровизия" 2023 ще се проведе в Ливърпул, България аут от конкурса


"Евровизия" 2023 ще се проведе в Ливърпул, България аут от конкурса

2083

Ливърпул - родният град на Битълс, ще бъде домакин на "Евровизия" през май догодина, съобщи Би Би Си.

Великобритания пое домакинството от Украйна заради войната в страната. Финалният кратък списък на потенциални градове-претенденти беше сведен на финала до Ливърпул или Глазгоу. Както MySound.bg съобщи, седем града на Албиона се бориха да посрещнат изпълнителните на своя територия.  

Песенната надпревара трябваше да се проведе в Украйна, след като фолк-рап групата Калуш оркестра спечели короната миналия май, на вълната на подкрепата за страната им след нахлуването на Русия. Съставът победи 24 конкуренти на финала в Торино със "Стефания" - приспивна песен, съчетаваща украински фолклор и модерни хип-хоп ритми. Британският участник Сам Райдър се класира на второ място с причудливата си песен "Space Man". Въпреки протестите на украинското правителство, през юни Европейският съюз за радио и телевизия (EBU), който ръководи конкурса, постанови, че Украйна не може да гарантира безопасността на повече от 10 000 души, участващи в продукцията, и на още 30 000 фенове, които се очаква да присъстват.

Първоначално правителството в Киев се закани да се бори срещу решението да не му се позволи да бъде домакин, но по-късно се съгласи на събитие с участието на Обединеното кралство, което ще има силно изразен украински привкус. Полуфиналите са обявени в Ливърпул на 9 и 11 май, а големият финал - на 13 май. В съответствие с правилата на конкурса Украйна все още има гарантирано място на големия финал, заедно с останалите постоянни пет държави: Великобритания, Франция, Германия, Италия и Испания. Преди това Обединеното кралство е било домакин на "Евровизия" осем пъти, включително четири пъти в Лондон.

EBU обединява 113 организации от Европа плюс 31 асоциации в Азия, Африка, Австралия и Америките. Членовете са оператори на почти 2 хиляди телевизионни, радио и онлайн канали и услуги, излъчващи на повече от 160 езика. Съюзът е основан през 1950 г., а предшественикът му - Международният съюз за радиоразпръскване (IBU), е създаден в Женева през 1925 година.

Междувременно стана ясно, че България отново няма да участва в музикалното съревнование. Решението е на Управителния съвет на БНТ. Причината е единствено финансова. Със същия довод от "Евровизия" се отказват и други държави, сред които Черна гора, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Андора, Словакия, Люксембург и Монако. Армения, Чехия и Молдова все още се двоумят и предстои да обявят решението си. 

Русия и Беларус също няма да са в Ливърпул, тъй като са изключени заради войната в Украйна.

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички