Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Helloween и Hammerfall в София - минало в бъдещето сред истерични викове. Hearts Оn Fire


Helloween и Hammerfall в София - минало в бъдещето сред истерични викове. Hearts Оn Fire

1781

Винаги е хубаво, когато една голяма зала като "Арена Армеец" се пълни за метъл концерт.

Така е и вечерта на 13 октомври, когато Helloween и Hammerfall са у нас за последната дата то турнето си United Forces Tour 2022, отлагано неколкократно. Концертът в София е част от United II Alive и ми идва малко като дежавю. "Тиквите" се събраха за Pumpkins United в същия състав преди 5 години.

На една сцена отново имаме емблематични бивши членове от различни периоди на групата, както и настоящи. Съставът за шоуто се състои от седем музиканти. Тук е китаристът Kai Hansen и вокалистът Michael Kiske, включително настоящият певец Andi Deris и китаристът Sascha Gerstner. Тоест, реално съпреживяваме всички песни в така да се каже оригиналния им вид. В кюпа на обединените тикви "Рumpkins United са: Michael Kiske – вокал; Kai Hansen – китара; Michael Weikath – китара; Markus Grosskopf – бас; Andi Deris – вокал; Sascha Gerstner – китара и Daniel Löble – барабани. И така минало, настояще и бъдеще се сливат в едно. Не само заради хронологията на участие в проекта на посочените лица, а и заради факта, че песни отпреди 30-40 години са от миналото, но се свирят и днес и ще продължат да живеят за в бъдеще. А също и защото българският фен, пък  и метъл феновете по цял свят по принцип си държат на старите неща, на класиките. Изобщо не е трудно да се предположи, че ще пренесат миналото и в бъдещето.

И така, същото това грандиозно шоу, на което станахме свидетели през 2017 година, ще се повтори в четвъртък вечер – мястото на провеждане, екраните с прожекции, светлини, постановки – всичко е тук. Този път обаче има още една банда, но като че ли по-малко хора. Не че арената не е пълна, но събитието не е с вид на разпродадено както тогава. Обаче ентусиазмът в публиката, куфеенето и надпяването с тримата вокалисти си е същото.

Когато Hammerfall са вече стъпили на сцената, тълпата започва плавно нараства. Групата от Швеция и сега не е пренебрегната от феновете и има много юмруци, вдигнати във въздуха. Хвърчат ли, хвърчат чукове – "Hammer Оf Dawn", "Let Тhe Hammer Fall", "Hammer High"... Чукът на Тор е и на бекдропа отзад. Епичният им метъл е поднесен със съответните стойки и заигравки с феновете. На "Last Man Standing" въвличат дори и мен. Все пак шведи са, как да им откажа, ха-ха. Всъщност, вероятно голяма част от хората припознават любимците си Sabaton в дадени моменти, а те са си отгледали вярна армия у нас с многобройните си посещения. Сега обаче на сцената се вихрят Hammerfall. Уж ги изпращаме с "Hammer High", но тътенът от скандиранията с името на групата ги връща и изкарват онзи танцувален хит "Hearts Оn Fire" от албума "Crimson Thunder" (2002). Дали на публиката ще ѝ останат сили за предстоящия двучасов маратон с, както сме свикнали да ги наричаме, немските хеви метъл законодатели Helloween?

Ами не само, че ще има сили, а дори ще е със запален фитил след тяхното представяне, за да избухне по време на свирнята на хедлайнърите. Защото когато пламъкът на хеви метъла гори в сърцето ти, земното притегляне не играе много-много. Тази приповдигнатост ще се задържи и прогресира и през идните два часа.

Разпускане, скриване на сцената с брандирана завеса и мравунякът се раздвижва. След 20-ина минути обединените вече 5 години хелоуинци изскачат на сцената. Напомпани с адреналин, с добре научен урок и готови за поредния лайв като по учебник. Helloween е добре смазана немска машина, от която предприемчиви бизнес екипи знаят как да изкарат най-доброто.

Дошли са пак да предложат този пипнат и добре опакован продукт и на българския пазар. Междувременно през юни 2021 година извадиха и нов албум, кръстен простичко "Helloween" на името на групата. Именно с композиция от него започват изпълнението си. "Skyfall" е 12-минутна песен с препратки към "Keeper"-а и на нея тримата вокалисти Michael Kiske, Kai Hansen и Andi Deris атакуват с микрофоните един след друг.  Вероятно заради албумите, които са записани с него и заради самия му глас, на мен най-много ми допада Michael Kiske. Много вероятно и да е някакъв прастар сантимент също. Макар и не първа младост, музикантите са във форма - с изтупани метъл униформи, по които не личат следи от ръжда. Защото истинският закален метъл ръжда не хваща (само отвътре, ако пие вода, ама тая тъпа смешка я знаете...)

Първата част от сета е завзета от нови песни, чакаме си старите. Ето например "Future World" ("Keeper Оf Тhe Seven Keys: Part I", 1987), която е четвърта поред и една от най-разпознаваемите песни на знаменитата банда. Мешат нови парчета със стари класики и трябва да си глух и сляп, за да не ти стане ясно, че народът се кефи двойно повече на "вехториите" в репертоара. Аз също, но не го казвам заради лични пристрастия. Готино е обаче когато парчетата са изпълнени от двама певци - "Forever Аnd One (Neverland)" с Kiske и Deris например. А далеч по-яко е, че още около 7-8 хиляди гласа припяват. Светлините от телефони, които са вдигнали хората в тълпата, карат залата да изглежда като ясно небе, обсипано с ярки звезди. Абе, добра публика, кой не би искал такава... От тук-до края ще са (почти) само най-обичани хитове, така че палят на пълна газ на "Dr. Stein", "How Many Tears“ и още една от две (уж за бис) "Keeper Оf Тhe Seven Keys"... Ясно ни е, че ще има и трети - вече последен, бис и знаем, че това ще е "I Want Out" от втората част от фаворита на всички - "Keeper Оf Тhe Seven Keys, Pt. 2" (1988).

И ето го гранде финала - с дъжд от хартийки и истерични викове за чао. Истинският хеви метъл издържа на всякакви условия, а тези тук стискат здраво миналото.

За да го има метълът и в бъдеще.

Снимка Орлин Николов - Orleff

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички