Хитовият мюзикъл "Парижката Света Богородица" за първи път на сцената в зала 1 на НДК


Хитовият мюзикъл "Парижката Света Богородица" за първи път на сцената в зала 1 на НДК

1005

Пренасроченият френски мюзикъл "Парижката Света Богородица" е предложението за културната програма на столичани и гостите на София.

Хитовата творба ще бъде представена в зала 1 на НДК на 26 май. Потопени в атмосферата на Париж от края на XV век, зрителите на спектакъла ще се насладят на изключителната музика, хореография и актьорска игра, които разказват трагичната любовна история на Есмералда и Квазимодо. Когато през 1998 г. мюзикълът има своята премиера в Париж, той предизвиква такъв фурор, че след година вече е вписан в Книгата на Гинес.

Продажбите му на DVD носители изпреварват тези на блокбъстъри като "Батман" и "Игра на тронове". Сюжетът по едноименния роман на Виктор Юго докосва най-дълбоките струни на човешката душа и кара по-чувствителната част от публиката да пророни сълзи. На сцената на зала 1 ще видим внушителната парижка катедрала "Нотр Дам" без пораженията от последния опустошителен пожар, в цялото ѝ величие. Тя буквално оживява със средствата на 3D мапинга. В мюзикъла катедралата е основен персонаж, на фона на който талантливите артисти на Държавна опера Варна разказват историята за любовта, съдбата, архитектурата и политиката и убедително пресъздават средновековния свят в зората на модерната епоха.

В образа на Есмералда ще се превъплъти Лилия Илиева. Драгомир Шопов ще е Клод Фроло, КвазимодоВелин Михайлов, Феб дьо ШатоперБорислав Веженов, Фльор дьо Лис дьо ГондельорМария Павлова, Пиер ГренгоарМомчил Караиванов, а Клопен ТруйфлуНиколай Колев. Режисьор на спектакъла е Петко Бонев, сценограф и костюмограф - Ася Стоименова. Оркестрацията е на Данко Йорданов, а маестро Страцимир Павлов е диригент на този амбициозен спектакъл. Текстът е на Люк Пламондон, а преводът - на Лилия Бонева, хореораф на спектакъла е Станислава Томова.

Емблематичните произведения "Le Temps des cathedrals" ("Времената на катедралите"), "Bohémienne" ("Циганка"), "Belle" ("Красива") и  "La Cour des miracles"("Дворът на чудесата") ще бъдат изпълнени на оригиналния език. Субтитри на български ще приобщят публиката към всеки детайл от историята, която продължава да вълнува.

Билетите за "Парижката Света Богородица" (Not'r Dame de Paris) са в продажба в мрежата на Eventim и Билетен център НДК.

 Снимка: Росен Донев

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Dara - "Родена такава"

Видео


Албуми


Dara - "Родена такава"

Първият студиен албум на Dara - луксозно издание с лично послание от нея, ексклузивни фотографии и още изненади,...

Най-четени новини


виж всички