Имани, Метр Гимс, LP, Елена Папаризу и Gente De Zona на "Франкофоли" 2023 в Пловдив


Имани, Метр Гимс, LP, Елена Папаризу и Gente De Zona на "Франкофоли" 2023 в Пловдив

1938

Най-големият франкофонски фестивал в света - "Франкофоли", се завръща тази година у нас.

Както е известно, той ще се проведе на Гребната база в Пловдив на 16 и 17 юни.  

Сред големите имена в афиша са Имани, Метр Гимс, LP  и Елена Папаризу.

Имани идва отново у нас, доказателство, че България е една от най-любимите ѝ дестинации за концерти. Елегантна и мистична, френската изпълнителка преминава през различни жанрове - фолк-соул, блус-рок, хип-хоп, фънк, поп и класика с впечатляваща лекота.

LP, или Лаура Перголизи, както е истинското ѝ име, е родена в Лонг Айлънд, Ню Йорк, но има италиански корени. Обича мъжките костюми, татуировките и има суперразпознаваем глас. Но освен изпълнител, LP е и брилянтен музикант. Автор е на хитове за големи имена в музиката като Шер, Риана, Кристина Агилера, Рита Ора и Бекстрийт бойс. Песента ѝ "Lost On You" я изстрелва в международния хит небосклон през 2015 година. LP идва отново в България с последния си албум "Churches".

Организаторите очакват и рап звездата Метр Гимс. Носител на различни награди и с повече от четири милиона копия продадени албуми, винаги скрит зад прочутите си тъмни очила, той е сред най-успешните изпълнители във Франция, както и продуцент и автор на оригинална музика. През последните няколко години, Метр Гимс има дуети със Sia, Pitbull, Lil Wayne, Maluma и Sting.

Друга любима европейска звезда, която ще изяви в Пловдив, е Елена Папаризу. Шведската певица с гръцки корени е победител в песенния конкурс "Евровизия", има 22 видео музикални награди MAD, награда от MTV Europe и е абсолютна любимка на българската публика.

Освен тях в Пловдив ще видим и La Caravane Passe, Bon Entendeur и Shouse. Shouse са Ед Сървис и Джак Мадин, двама приятели, които правят оригинална хаус музика и от време навреме – по някой международен хит. Лайв сетът им включва микс от аналогови синтезатори, дръм машини и чудновати инструменти, измислени в селската барака на бащата на Джак. Хаус парчета им са забележителни с огромни хорови химн моменти и предразполагат за много танци.

La Caravane Passe е френска група за съвременна музика, ярко оцветена с цигански и номадски фолклор от различни държави в Източна и Южна Европа. Създадена в края на 2000 година от певеца, автор на песни и мултиинструменталист Тома Фетерман, за La Caravane Passe музиката е пътешествие, което носи южния дух на свобода и неспирен празник.

Bon Entendeur са Арно Боне и Пиер Дела Моника и идват директно от слънчевата френска Ривиера. Те са дует приятели и меломани с дарба и желание за непрестанни интерпретации. В музиката си смесват версии на песни от 60-те и 70-те години с нови концепции, легендарни гласове и оригинална продукция.

Екзотичен привкус на събитието ще привнесат кубинските регетон майстори Gente De Zona. Превърнали се от улична рап формация в световноизвестно дуо Alexander Delgado Hernández и Randy Malcom Martínez - Gente De Zona, пристигат в България за първи път за "Франкофоли" 2023. Датата на концерта им у нас - 17 юни, е и първата за тяхното актуално европейско турне. Дуетът се появява на музикалната карта през 2013 г. с "Yo Quiero (Si Tu Te)", в която участва Pitbull. Но "Bailando", мегахитът на Енрике Иглесиас от 2014 г. с тяхно участие, прави дуото разпознаваемо на международно ниво, като видеото към песента събира близо 3 милиарда гледания. В продължение на десетилетие и половина любопитно изследване и усъвършенстване на различни звуци, Gente De Zona вече са носители на шест латиноамерикански награди "Грами", записват с изпълнители като Марк Антъни, Кайли Миноуг, Талия, Питбул, Дженифър Лопес и др. Песента им "Patria y Vida" спечели две награди Latin Grammy през 2021 г .и предизвиква революция и протести от страна на кубинския народ в и извън Съединените щати. Последният им албум "Menor a Mayor" е издаден през април 2022 г.

Миро също ще стане част от събитието. Той ще излезе на сцената в програмата на 17 юни, във втория ден на фестивала, заедно с Gente De Zonа, Gims, Shouse и La Caravane Passe. 2023 е силна година за бг изпълнителя, който пусна първия си сборен албум "46" - озаглавен на годините, които певецът навърши, започвайки да събира песните в него. Миро издаде, че в репертоара му за "Франкофоли" са всички любими песни от best оf диска, сред които "Някога преди", "Губя контрол, когато", "Август е септември", "Убиваме с любов", "Сувенир", "Върха на планината", "Гълъбо", "Печат от моята душа", "Очите", "Отначало" и последния си хит "Повече" с Alma, който донесе на дуета отличия за БГ Песен и БГ Комбинация от тазгодишните награди на "БГ Радио".  

Les Francofolies ("Ле Франкофоли") - най-големият международен фестивал за съвременна франкофонска музика, се провежда от 1985 година насам в Ла Рошел, Франция, и се е превърнал в емблема на града. Заради него всяка година там пристига около 110 000-на публика. Освен ежегодните издания на фестивала във Франция, "Ле Франкофоли" се провежда в Монреал, Канада, и в Спа, Белгия. Има изнесени издания в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин, Реюнион, Нова Каледония, а от 2015 г.  е възстановен в България, след почти 20-годишно отсъствие.

След пет издания в Благоевград, френският фестивал ще се проведе в Пловдив тази година. Събитието е част от програмата "Наследство 2023" на фондация "Пловдив 2019" и се осъществява с любезната подкрепа на община Пловдив и с медийното партньорство на Радио Energy и Радио и телевизия City.

Билети - в мрежата на Eventim.bg, EasyPay.bg и Еpaygo.bg.

Билети: https://www.eventim.bg/bg/bileti/francofolies-de-bulgarie-2023-plovdiv-grebna-baza-606393/event.html

Поради засиления интерес от много съседни държави, билети за "Франкофоли" се продават и няколко европейски сайта в Гърция, Румъния и Хърватска
Viva.hr>https://www.vivaevent.hr/bileti/happenings/francofolies-de-bulgarie-3/; 
Viva.gr>https://www.viva.gr/.../happe.../francofolies-de-bulgarie-2/; 
Vivabilet.ro>https://www.vivabilet.ro/.../francofolies-de-bulgarie-1/.

Събитието във Фейсбук: https://fb.me/e/IaEaoUwm
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички