По-малко от сто билета за втория концерт на Пятница
Три премиери в един концерт за No More Many More на 3 декември. A Rockaholic Night
Концертът на Pyogenesis, Velian и DJ Eric Hutchence е този петък
Ариел Брингес разлива Nostalgia cubana с квартет в Sofia Live Club
Посрещаме 2023 с Paco Osuna в Yalta Club
Първият щурм на гърците Exarsis в България. Ще люлеят клуб Live & Loud със сънародниците си Leatherhead и нашите Lab For Madness
"Готови Ѝ": За първи път у нас фолклорен мюзикъл с ансамбъл Чинари
Митичните пънкари Thе Exploited в София за 10 години The Wrong Bar, връхлитат на "Колодрума" през май
"Музико" – музикален инструмент, разработен приоритетно за незрящи и глухи деца
Първият албум на PostBalkanTon връща вечни български песни в суинг вариант. Премиерата му пред публика е в столичния бар Singles
Възродената Pantera на живо в София през май 2023!
Легендарната група Спринт и приятели превърнаха кино "Люмиер" в епицентър на рока

Маргарита Хранова, Петя Буюклиева и Михаил Белчев с отличия от международния фестивал за поп и рок "София" 2022. Първата награда е за Delta Roosters


Маргарита Хранова, Петя Буюклиева и Михаил Белчев с отличия от международния фестивал за поп и рок "София" 2022. Първата награда е за Delta Roosters

1715

София беше музика!

На гала в навечерието на празника на София, ХII-тото издание на международния фестивал за поп и рок музика "София" отново избра своите песни.

Събитието се проведе под патронажа на г-жа Албена Атанасова – заместник-кмет на Столична община и отново събра творци в подкрепа на общественозначимата социална кауза "Да сверим биологичния си часовник навреме". Каузата е от изключително значение за демографската политика на страната ни и отправя послания, насочени към превенция и опазване репродуктивното здраве на младите хора в България.

Музикалният форум и тази година посрещна тържествено изявени и млади композитори, текстописци, аранжьори и изпълнители и представители на институции на "Стената на Славата", за да запечатат звездните моменти по случай ХII-ото издание на фестивала.

По традиция, той се провежда под изключителен и актуален за годината слоган. Музикалният форум тази година е насочен към подкрепа на каузата за повече българска музика в национален ефир. Както MySound.bg вече писа, слоганът e "За повече българска музика в национален ефир".

Фестивалът се проведе в категория: Конкурс за нова българска поп и рок песен. И този път фестивално жури в състав: проф. Михаил Белчев (поет), Йорданка Христова (певица), проф. Захари Георгиев (композитор), Жени Монева (музикален редактор, автор на предаването "Бъди какъвто си" по БНР), Любомир Дамянов (композитор), Иван Тенев (светски хроникьор, автор на текстове на популярни български песни), Йордан Георгиев (автор на предаването "Музикална стълбица") и Здравко Петров – програма "Хоризонт" и радио "Бинар" изпита "затруднение" при избора на призовите места.

Фестивалът беше открит с емблематичната песен "Вечната София" на големия български композитор Иван Стайков по текст на Снежина Темелкова и в изпълнение на обичания актьор Вели Чаушев и Йoана Величкова. Елегантност и блясък допринесоха за красотата на сцената от светлинното шоу на балет Boriana Dance & Entertainment преди изпълнението на 13-те песни финалисти.

1-ва награда получи песeнта "Колко си близо" по музика и аранжимент на Антон Серкеджиев в изпълнение на група Delta Roosters (на снимката). Наградата връчи заместник-кметът Албена Атанасова.

Песента "Надежда", представена от Маргарита Хранова,  получи специалната награда на медиите, избрана от фестивално жури на медиите в състав: Атанас Лазаров (агенция за публични комуникации "ПРофайл"), Симеон Демиров (вестник "България днес"), Анелия Попова (информационна агенция "Блиц"), Владимир Христовски (журналист), Ивелина Георгиева (информационен сайт My Family.bg), Ивайло Кицов (главен редактор на MySound.bg), Антон Стефанов (заместник- главен редактор на вестник "Филтър"), Мария Райчева ("24 часа"), Добромир Банев (журналист, поет) и Рокси Рок (собственик на Нi Life).  

Конкурсът излъчи две 2-ри награди, които бяха с равен брой точки: "Целувай ме, аз те намерих" по музика, текст и аранжимент на Ивайло Терзиев и песента на музикантите от WeilМая и Пламен Ковачеви "Ангел на любовта". Пламен Ковачев е автор на музиката, текста и аранжимента.

Специалната награда на фестивала на името на рок легендата Петър Гюзелев отново получи песента на Weil. Наградата връчи председателят на организационния екип на фестивала и на "Спринт Продакшън" – Пейо Пеев.

3-то място бе присъдено на песента "Пазя те" по музика на Димитър Бенков, текст на Валери Славчев, аранжимент и изпълнение група Хоризонт. Наградата връчи д-р Теодора Иванова, председател на Държавната агенция за закрила на детето.

Приз и специален плакет "40 години на сцената" получи Петя Буюклиева по повод нейните 2х20 на сцената. Те бяха връчени от Йордан Георгиев.

Специална награда за принос в българската музика получи композиторът Асен Драгнев. Той е автор на повече от двеста песни в областта на популярната музика, изпълнявани от известни български солисти и групи. Тя му бе връчена от голямата Йорданка Христова. Наградата за цялостно творчество и принос в българската музика се присъди на Михаил Белчев. Тя бе връчена от председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Тази година гост изпълнителите Алек Сандър и Edwin Grovell долетяха от Ню Йорк и Белгия специално за събитието. Те получиха специални плакети и приз за участие във фестивала от Иван Тенев – член на фестивалното жури и член на организационния екип.

Светлинното шоу и ефектната хореография бяха поверени на Боряна Димитрова, преподавател по бели денс в Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград.

Фестивалът беше закрит с песента "Не спи градът" по музика и аранжимент на Асен Драгнев, текст на Добромир Банев, в изпълнение на Богдан Томов и всички участници с бляскав и запомнящ се финал.

Домакините на събитието – емблематичният глас на БГ радиоАтанас Стоянов и Мария Сивкова - Илиева, подгряваха публиката и поддържаха доброто настроение.

Фестивалът се организира от Столична община и сдружение "Спринт Продакшън" и с подкрепата на Министерство на културата, Българската национална телевизия, Българското национално радио, Националния дворец на културата и сдружението "Независими автори, музиканти и продуценти" (СНАМП).

Инициаторът на информационната кампания "Да сверим биологичния си часовник навреме", изпълнителката на емблематичната песен "Мечта за дете" - Галя Георгиева, и председателят на фондация "Мечта за дете" Ивелина Рускова бяха сред специалните гости и благодариха за подкрепата и високата трибуна, която дава повече гласност на мисията за подкрепата на жените и младите хора с репродуктивни проблеми. Те заявиха, че когато хубавата музика е съпътствана от добри каузи и дела, светът наистина става по-добър.

Фестивалът събра почитатели на българската музика, сред които имаше много колеги на творческата гилдия, представители на държавни и общински структури, директори на учебни и детски заведения, социални услуги, болници и неправителствени организации.

Българската национална телевизия ще излъчи ХII-ия фестивал за поп и рок музика "София" 2022 с режисьор Боян Даскалов от 15.00 часа на 15 октомври (събота), за да направи и зрителите съпричастни със събитието и неговите общественозначими каузи и да могат всички да се включат в избора на Песента на Публиката.

Гласуването за нея продължава до 16 октомври, когато ще бъде обявена в централната емисия "Новини" по БНТ.

Тя се избира с помощта на Българския дарителски форум от зрителите, слушателите и публиката в залата, като песента-фаворит може да бъде подкрепена на единен дарителски номер 17 777 с текст DMS BUDNI и № на избраната песен. Цената на един есемес e 1.00 лв. с ДДС (за абонати на всички мобилни оператори). Средствата са в полза на националната благотворителна кампания "Нека бъдем по-добри" и информационната кампания в подкрепа на жени с репродуктивни проблеми под надслов "Да сверим биологичния си часовник".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Поли Генова - "По-добрата Коледа"

Видео


Албуми


Поли Генова - "По-добрата Коледа"

Първият коледен албум на поп звездата Поли Генова "По-добрата Коледа" е вече на пазара и зарежда слушателите...

Най-четени новини


виж всички