Мощният юмрук FFDP "помете" втория ден на софийския Hills Оf Rock 2022


Мощният юмрук FFDP "помете" втория ден на софийския Hills Оf Rock 2022

1993

Време е за втория ден от първото издание на софийския Hills Оf Rock

Във въздуха се носи чувство за нещо голямо, а именно - второто гостуване в България на метъл машините Five Finger Death Punch (FFDP). Първото се състоя преди малко повече от 2 години, точно преди коронавирусът практически да затвори света.

Честта да открият втората вечер се пада на родните метъл звезди Odd Crew. Да се каже, че Васко Райков и компания са обичани от българската публика, би било малко. Сред морето от меломаните фланелки с логото на Odd Crew отстъпваха по брой единствено на хедлайнъра FFDP. По време на продължилия около час сет, софийският квартет представи песни от излезлия по-рано през 2022 г. албум "Dark Matter Part 1". Сред тях бяха "Morning Lights", "Desert Skies" и "Wasted Days". От тях личи желание за творческа промяна, която винаги е добре дошла. Не липсваха, разбира се, и хитове, сред които "A Bottle Оf Friends", с която групата благодари на организаторите Fest Team за цялата свършена работа, както и "I Ain't Losing Myself". Така дойде време за сбогуване с Odd "F'n" Crew. Предвид любовта на феновете, на която се радват - вероятно за много кратко време.

След около половин час почивка, на сцената излязоха сиатълските джипси пънкари Kultur Shock в рамките на поредното си гостуване в България. Предвид стила им и присъствието си, вокалистът Джино Йевджевич (Gino Srdjan Yevdjevich), българинът Вал(ери) Кьосовски - китари и вокал, и компания бързо печелят присъстващите. Песните се нижат една след друга. Сред тях "Sarajevo", "God Is Busy", "May I Help You?", "Tutti Frutti" и още. Според оригиналните планове Kultur Shock трябваше да бъдат последвани от американските рап-рокаджии Holywood Undead. Логистични проблеми обаче осуетиха поредното гостуване на групата от Лос Анджелис у нас. Впоследствие те бяха заменени от шведите Solence.За около половин час бандата успява да си спечели немалко нови фенове. Музиката, както и самото присъствиена петорката, е заразително със своя позитивизъм. Сред песните, които звучат, са "гръмотевичната" "Thunder", "Animal In Me Good", "F**king Music" и други.

Към 21.50 ч. слънцето вече се е скрило и е време за изпълнението на Ill Niño. Това е вторият десант на бандата от Ню Джърси в България след концерта им през 2007 г. в столичната зала "Христо Ботев".   

Оттогава досега са се променили страшно много неща, включително и съставът на бандата. Единствената константа е барабанистът Дейв Чавари (Dave Chavarri). В резултат от съдебна битка, заплашила да разцепи състава, формацията, вокалистът Кристиан Мачадо (Cristian Machado) и китаристите Ару Лъстър (Ahrue Luster) и Диего Вердуско (Diego Verduzco) напускат. Те са заменени от вокалиста Маркос Леал (Marcos Leal), както и китаристите Марк  Ризо (Marc Rizzo), завръщащ се след дългогодишен престой в предвожданите от Макс Кавалера (Max Cavalera) Soulfly и Cavalera Conspiracy, и Салваторе Домингеш (Salvadore Dominguez). 

Да гледашна живо Ill Niño, е истинско удоволствие. Групата определено не се свени да демонстрира своите латинокорени, както и от нюметъл звученето си. Двамата перкусионисти в комбинация с барабаниста Чавари са нещо разлино както за гледане, така и за слушане. Добавете към това и неоспоримия талант на Ризо, който се чувства в свои води както с фламенко, така и с електрическата китара, шоуто е гарантирано. 

Сетът е открит с изключително енергичната песен "God Save Us", продължава с друг хит от дебютния албум "Revolution Revolución"  - "I Аm Loco", излязлата през 2020 г. "Máscara", изключително впечатляващо соло за барабани, както и още хитове. После - "Te Amo... I Нate You", "What Comes Around" и за финал - вероятно едно от малкото хубави неща, излезли от посредствения филм "Fredy vs Jason" - песента "How Can I Live". След продължил около 75 минути сет, Ill Niño си взимат довиждане с публиката. Предвид факта, че скоро се очаква групата да издаде новия си албум "IllMortals", вероятно очакването за нова среща няма да продължи дълго.

Сетне удари мигът за тях... Едни ги обожествяват, други ги ненавиждат... Но всеки има мнение за тях. Five Finger Death Punch и неповторимият им фронтмен Айвън Муди (Ivan Moody) сякаш присъстваха повече време в жълтите хроники, отколкото в музикалните сайтове през последните 5-6 години. В момента сякаш ситуацията е по-различна: Муди изглежда в добра форма и като че ли контролира демоните си. Новата кръв под формата на китариста Анди Джеймс (Andy James) и барабаниста Чарли Енген (Charlie Engen) е вляла свежи сили на състава.

Около 23.25 ч. е време за шоу. След музикалното инструментално интро "F8", сцената е завзета от FFDP. Откриващото парче "Inside Out" води към "Trouble" и "Jekyll And Hyde". "Юмрукът", идващ директно от Лас Вегас, нанася удар подир удар. Муди изглежда в прекрасно настроение и снове непрекъснато от единия край на сцената до другия почти без спирка. Когато не го прави или си комуникира с публиката, или сменя тоалети. Разбира се, в репертоара са включени и по-бавни парчета като кавъра "Bad Company" на едноименната банда, акапелна версия на "Far From Home" от албума "War Is The Answer", както и посветената на американските войници "Wrong Side Оf Heaven" от албума "Got Your Six". Те са последвани от "резачките" "Burn it Down", "Burn MF" и още.

Гигът завършва с "Lift Мe Up". Все още нажежената до горещо публика вика на бис групата, която изпълнява още "Under Аnd Over It" и "The Bleeding". Преди последната песен Муди разказва как това е първото  парче, което е написал, докато е гостувал в къщата на Золтан Батори (Zoltan Bathory). След шега за това, свързана с факта, че това е бил първият и последен подобен случай, вокалистът уверява публиката, че ако за виси от него, концертът ще продължи цяла нощ, но за съжаление е практически невъзможно.

Някъде към 00.50 ч. концертът завършва с развят български флаг. Плувналият в пот и видимо прекарал си страхотно Муди раздава както автографи, така и части от сценичното си облекло. Останалите от бандата също остават да поздравят феновете (за разлика от Placebo първата вечер). Всичко това продължава поне десетина минути, докато от колоните звучат кавърите "House Оf Тhe Rising" и "Blue Оn Black". И двете страни си тръгват доволни и щастливи от второто гостуване на FFDP в България.

Това е и финалът на първото издание на Hills Оf Rock Sofia Edition. Като цяло организаторите заслужават похвала за стореното. Единствената критика вероятно се крие в липсата на транспортна организация. Нощно метро не беше предвидено. Феновете бяха принудени да се спасяват поединично. Докато първия ден това не беше проблем, то след втория същината на проблема си пролича. Изнервени и изморени групи бяха принудени с часове да се опитват да пробият трафика и да си хванат такси. Голямо неудобство, за което със сигурност трябва да бъде помислено при следващото издание на фестивала.

А то се задава. По стандартите на всеки уважаващ себе си фестивал, Fest Team вече пусна промобилетите "на тъмно" на Ticket Station Bulgaria за Hills Оf Rock - Sofia Edition 2023. Към момента точни дати, артисти или местоположение в София за него НЕ СА ИЗВЕСТНИ. Но при обявяването на тези детайли, потребителите разполагат с 30 дни да върнат билета си в случай, че не желаят точно това.

Промобилети се продават и на разсрочено плащане с 0% оскъпяване тук.

Снимка: HoRSE

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички