Песента на тъпана


Песента на тъпана

1864

Векове наред тъпанът съпровожда българина в неговите празници и веселия.

"Песента на тъпана" е главна героиня в дебютния едноименен албум на Калоян Павлов, чието премиерно представяне ще бъде в Pirotska 5 Event Center от 19.30 часа на 28 октомври.

Идеята на проекта е да събере в едно традициите на българския музикален фолклор със съвременните тенденции в поп музиката, където ударните инструменти също имат своето важно място. Замисълът на албума е да покаже по оригинален начин творческите виждания на част от младите изпълнители, владеещи изкуството и магията на тъпана. Съчетавайки по нестандартен начин музика и ритъм от различни епохи, в своите изцяло авторски пиеси Калоян Павлов стига до съвременното звучене и интерпретация на ударните инструменти и тяхното въздействие в силно динамичния и дигитален съвременен свят.

"Песента на тъпана" звучи и с гласовете и инструментите още на Петър Миланов (китара), Деница Христова (гъдулка), Сорина Богомилова (вокал), Деница Стойкова (текст) и Стойо Стоев (гайда). Те ще бъдат и специални гости на представянето на изданието, осъществено с финансовата подкрепа на националния фонд "Култура".

Калоян Павлов е роден през 1994 г. в гр. София. На 4 години вече е на сцената в ансамбъл Чинарче - Казичене с хореограф Асен Павлов. Танцува в ансамбъл Гоце Делчев, София, детски танцов състав Македонче - София. През 2013 г. завършва НУТИ - София, а след това и АМТИИ - Пловдив, специалност "Българска народна хореография". От 2009 г. е част от ансамбъл Чинари, солист в спектаклите "Траките", "Ние, българите", "Възрожденски разкази", "25 години ансамбъл Чинари". През 2017 г. заедно с баща си Асен Павлов – главен хореограф на ансамбъл Чинари, създават спектакъла "Мистичен ритъм".

От 2012 г. Калоян Павлов изработва тъпани и други перкусионни инструменти. Участва в спектаклите на група Булгара - Симфони, Стоян Янкулов, Деси Добрева, Камен Донев и др, и в откриването на най-големия Исторически парк в света, заедно със симфоничен оркестър и група Булгара.

През 2014 г. участва в създаването на група Етнотикс като перкусионист и фронтмен на групата. Автор е на перкусионния проект Чинари Дръмс. От 2016 г. води детско-юношеска школа "Чинари Джуниър-София", с която печелят множество награди. През 2017 г. Калоян Павлов издава самостоятелния си сингъл "Вдъхновен", по негова музика и аранжимент,  саунддизайна на Алекс Нушев. През същата година реализира първия самостоятелен албум на група Етнотикс "Някъде на Изток".

Автор е на музикално-танцовите пиеси "Дует-тарамбуки", "Дует-тъпани", "Дръмс Степ", "Кривотия" и "Огнище". Участва в музикални проекти на композиторите Костадин Генчев, Кирил Владов, Кирил Добрев, Ангел Добрев, Марек Дяков, Стоян Янкулов и други. В танцовата си кариера се изявява в множество фестивали, концерти и спектакли, някои от които са представени в Русия, Гърция, Турция, Македония, Италия, Франция, Испания, Дубай, Англия, Германия, Швейцария и други.

През 2020 г. Калоян Павлов организира първото издание на "Sofia Ethnonightfestival" –  етно фестивал, проведен в клуб Music Jam в рамките на 2 дни с презентации и концерти на групите Етнотикс, Cingamangafunk, певицата Lyrra, трио Булгарина и Чинари Дръмс.

Сред наградите, с които е отличен, са: "ИКАР" 2017 от Съюза на артистите в България, "Златна муза" 2018 от Асоциацията на хореографите в България в категория "Хореография в българския танцов фолклор", за спектакъла "Мистичен ритъм".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички