Primordial и Vrani Volosa на живо в Mixtape 5 – с пламък в очите. To Enter Pagan


Primordial и Vrani Volosa на живо в Mixtape 5 – с пламък в очите. To Enter Pagan

1613

Има незаменими хора, има спомени, които никога не избледняват.

Съществуват и музикални състави, които се наместват в сърцето ти удобно и остават там завинаги. Именно такава група за мен е Primordial. Гледам я на живо в столичния клуб Mixtape 5 в съботната вечер. Дори нямам представа на колко техни концерти съм била, но са десетки със сигурност. В България свирят за трети път, като първото им гостуване тук беше през 2003-та. Човече, преди близо 20 години, чудим се с момчетата от бандата как е възможно наистина да са минали толкова много години, докато си говорим за тези славни времена, от които датира приятелството ни... Следващият им концерт беше през 2016 г. и сега отново са тук. На 15 октомври, след отлагане от една година и смяна на датата поради ковид пандемията, ирландската паган/блек банда е у нас по покана на EventEase в компанията на друга силна формация в лицето на родните Vrani Volosa.

Събитието е специално за момчетата от Бургас. Едно, че не са свирили в столицата вече 4 години, и второ – това е първото излизане на сцена с групата на новия им барабанист. Загрели са дружно с фенове на подгряващото парти в Nosferatu и са напът да сбъднат своя мечта - да свирят на една сцена с банда, която е сред вдъхновителите им.

Ирландците пристигат със закъснение от Румъния и затова отварянето на вратите за фенове е една идея по-късно от обявеното. Иначе всичко върви по план. Когато Vrani Volosa се качват на сцената, хората вече са се настанили, отбили са се и на щанда за официални артикули на групите. И ако предния ден румънците, където, в Букурещ, хедлайнърите свириха на фестивал, бяха разграбили мърча, то ние го довършихме. Тениски и дискове на намалени цени след смазващ концерт? О, да, дай по две от всяко. И бира.

Посрещаме бургазлии доста добре. Пеем с тях любими стари парчета, сред които "Крушение (Wreck)" от "Where The Heart Burns" (2005) и "Слънце" от "Heresy/Ерес" (2010)... Красота! Последното засега издание на "враните" "Amongst The Loneliest Of Waves" е от 2018 година, но зад ъгъла ни чака нов материал и вече сме предупредени. Очаквано свирят и трите чисто нови песни: "Omen", "Sorcery" и "Cure For A Dangerous Sickness", които пуснаха една след друга като сингли от предстоящия да излезе нов албум. За него се знае, че ще носи заглавието "Woods Mountains Skies", а подробности по излизането му предстои да бъдат огласени. Нали знаете, Vrani Volosa имат в дискографията си три албума, а този ще е четвъртият и вече е готов. Очакваме го с нетърпение.

Сега сме на концерт, който е също сме чакали с голямо вълнение. Интрото "Dark Horse Оn Тhe Wind (Liam Weldon)" за изпълнението на ирландците звучи и вече сме настръхнали. Primordial са тук и ни почват с "Where Greater Men Have Fallen"– заглавното от албума през 2014 г., и "No Grave Deep Enough" от седмия студиен проект на групата "Redemption Аt The Puritan's Hand" (2011). После се връщаме още назад в дискографията им - към 2007-ма, и изданието "To Тhe Nameless Dead" с "Gallows Hymn". Дори само един от тези албуми да си чул, би трябвало да си наясно, че това е изключително зряла формация със сериозни музиканти, при които всичко е изпипано и носи тяхната запазена марка. Задълбочени текстове, оригинално композиране и аранжименти и много - ама много, сърце и душа. Това също така е банда, на която можеш да разчиташ, че ще има отлично представяне на живо. Те винаги дават много емоционални концерти и този е един от тях. Alan Averill "Nemtheanga"- вокали (на снимката), китаристите Ciáran MacUiliam и Micheál Ó Floinn, Pól MacAmhlaigh - бас и Simon Ó Laoghaire - барабани с удоволствие споделят с публиката парчета от цялото си творчество в това над двучасово шоу, което ще ни топли сърцата дълго време напред...

Още на първата ударна тройка сме се отделили от земята. Защото това е от онези моменти, в които сякаш живееш в друг свят, в друго измерение. Доволно пълен клуб, подкрепяща тълпа, която пее с бандата и се подчинява на насоките на Alan. А той безспорно е един от най-харизматичните и колоритни фронтмени в ъндърграунд сцената – какво повече да искаш? Добър звук и готино светлинно шоу - има ги и двете. Всички сме с пламък в очите, сякаш сме се събрали около голям огън, към който са отправени погледите ни и пламъците играят в зениците. Като във видеоклипа към песента "Wield Lightning Тo Split Тhe Sun", заснет с членове на езически клуб в Полша, която не свирят днес. Подготвили са ни обаче песни, които обичайно не изпълняват по концертите си. Например суровата блекарска "To Enter Pagan", която изкарват като първа в биса, и "The Song Оf Тhe Tomb“. Тя е от "The Gathering Wilderness" (2005)., а от него ще забият и "The Coffin Ships". По-редки в сетлиста им, но присъстващи тази вечер, са и "No Nation Оn This Earth", която, както казва Alan, "може да се отнесе за държави като вашата". Така връхлита и "Traitors Gate" от "To Тhe Nameless Dead"... Всъщност, сетът съдържа цели пет парчета от този албум - от общо тринайсет в програмата за вечерта.

Свирят също и някои от стоте ми техни любими песни - "Bloodied Yet Unbowed", "As Rome Burns"... Че и дарк романтик любовната "To Hell Оr Тhe Hangman" от "Exile Amongst Тhe Ruins" (2018), също доста силна и разтърсваща, поднесена много артистично от сцената.

Естествено, получаваме и задължителната - и май всеобщ фаворит, "Empire Falls" и не по-малко обичаната "Gods Тo Тhe Godless", която се нарежда последна. Един вид втора в биса. На никой не му се иска това да е наистина финала, никой не желае този кеф да свършва.

Когато имаш доверена адекватна публика и всеки знае за какво е дошъл, то тогава няма как да ти е лесно да слезеш от сцената. Но идва и краят.

Епичният концерт си иска и подобаващо афтърпарти. Получаваме го при любезните домакини в бар "При Черепите/ Old Skulls". Поръчваме поредните бири там и продължаваме с куфеенето в компанията на музикантите. До сутринта с яка музика "в ефира", то се знае.

Защото пламъкът гори...

Снимка: Виктория Вучева

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички