Пълната програма на A to JazZ 2022. Хедлайнъри са Джон Маклафлин с формацията си 4th Dimension, Snarky Puppy, Рузвелт Колиър и Илхан Ершахин


Пълната програма на A to JazZ 2022. Хедлайнъри са Джон Маклафлин с формацията си 4th Dimension, Snarky Puppy, Рузвелт Колиър и Илхан Ершахин

1873

Официалният афиш на A to JazZ 2022 вече е готов.

Изключителни имена от световната сцена и впечатляваща музикална селекция споделиха организаторите на фестивала за градска култура.  За единадесета поредна година събитието ще озвучи слънчевия Южен парк 2 в столицата от 1 до 3 юли със силните си музикални селекции, които правят джаза все по-популярна и обичана музика у нас.

Първото голямо име от световната музикална сцена е Джон Маклафлин, който пристига с бандата си 4th Dimension. 26 години след последния си концерт в България, струнният ас ще открие A to JazZ като част от световното турне на своя проект 4th Dimension. Списание Rolling Stone нарежда Джон Маклафин сред 50-те най-велики китаристи на всички времена. Самият той е носител на награди "Грами" и през 2018 г. за седми път е определен за "Джаз китарист на годината" от най-голямото списание за джаз в света Down Beat. Маклафин е икона за много артисти от 70-те и 80-те години, включително Стив Морс, Ерик Джонсън, Майк Стърн и много други. Работил е с всички най-добри международни джаз изпълнители, без изключение. "Много съм щастлив да се върна в България след толкова много време и заедно да открием A to JazZ, да видя всичките си прекрасни приятели, и, разбира, се неповторимата българска публика", споделя легендарният китарист по повод предстоящия концерт в София.

"Тази година не просто ще имаме поредния силен джаз лайн-ъп с впечатляващи изпълнители на A to JazZ, но и ще преживеем едно от най-емоционалните издания на фестивала. Подготвяме промени и подобрения във фестивалния парк и цяла серия чисто нови преживявания за деца и възрастни. A to JazZ носи неповторимия дух на джаза, на свободата и все повече се превръща във фестивал за интелигентна градска култура и забавление", коментира Петър Димитров, директор на A to JazZ.

4th Dimension е проект на Джон Маклафин, с който той създава група от топизпълнители. Музиката на 4th Dimension съчетава различни музикални влияния по уникален начин,  като интегрира характерните за джаза спонтанност и импровизация. Освен Джон Маклафин (на снимката), част от 4th Dimension са и Гари Хъзбънд (пиано, барабани), Етиен М'Бапе (бас), Николас Викаро (барабани). Гари Хъзбънд е изпълнител с множество таланти, който с лекота преминава от клавишни инструменти до барабани. Работил е с много световни имена, сред които Гари Мур, Джеф Блек и др. Французинът Никола Викаро е добре познато име на международната сцена с престижни джаз и поп колаборации от африканската и латино цени. М'Бапе е един от най-добрите съвременни басисти със съвместни проекти с Рей Чарлс, Салиф Кейта, Джо Завинул и много други.

Четирикратните носители на "Грами", световните джаз феномени Snarky Puppy, ще свирят в България за първи път, оглавявайки втората фестивална вечер. "През 2021 г. имах невероятното удоволствие да свиря с другата си група Bokanté на A to JazZ. Когато видях този фестивал и тази великолепна публика си казах "О, Боже! Догодина трябва да свирим тук със Snarky Puppy и веднага показах A to JazZ на момчетата и мениджъра ни. И ето ни тук, на 2 юли ще сме на сцената на един от най-вълнуващите джаз фестивали, на които сме свирили!", споделя основателят на групата Майкъл Лийг.

Инструменталната формация е определяна от музикалните критици като една от най-многопластовите групи на планетата в момента. Бандата се формира през 2004 г. в университета на Северен Тексас в Далас. Основателят ѝ Майкъл Лийг я създава с 10 негови състуденти, с които репетират веднъж седмично в малък гараж. След години концерти и турнета, Лийг и няколко членове на състава се преместват край Далас, където се потапят дълбоко в богатата госпъл и ар-ен-би сцена. В резултат на това към групата се присъединяват забележителните Бърнард Райт, Робърт "Спут" Сийрайт, Боби Спаркс, Марк Летиери и Шон Мартин, а звукът им се развива до нови креативни посоки.

Snarky Puppy набира известност с лайв студийни записи и колаборации с различни артисти. След албума "Family Dinner - Volume One" (2013), групата печели първото си "Грами" за "Най-добро ар-ен-би изпълнение" - на песента "Something", изпята от Лейла Хатауей. Последващият диск "Family Dinner - Volume Two" включва артисти като Дейвид Кросби, Джейкъб Колиър, Салиф Кейта и Лаура Мвула. Записът на концерта на Snarky Puppy в легендарната "Ройъл Албърт хол" носи на групата четвъртото ѝ "Грами".

През март тази година се състоя премиера на 14-тия албум "Empire Central", любовно писмо до Далас — мястото, където всичко започва. Записан пред публика на живо в продължение на 7 дни, това е най-амбициозният им проект до момента. Той ще бъде представен официално по време на европейското им турне през октомври и ноември, но от мениджмънта на Snarky Puppy потвърдиха, че  бандата ще изпълни част от новите си композиции специално за публиката на A to JazZ. Така българската аудитория ще бъде една от първите в света, които ще чуят предпремиерно на живо най-новите парчета от него.  

Заедно с Джон Маклафлин и Snarky Puppy, в програмата се включват над 12 артиста от 8 страни.

Рузвелт Колиър е един от двамата хедлайнъри, които ще се изправят пред българската публика в последната вечер на A to JazZ. Роденият във Флорида виртуоз на стийл китарата е познат с характерните за юга оживени и разтърсващи душата пърформънси на живо. Изграждайки китарното си майсторство, Колиър си е сътрудничил със светила от рока, блуса и попа, сред които Allman Brothers, The String Cheese Incident, Buddy Guy, Umphrey’s McGee, Los Lobos, Robert Randolph, Tedeschi-Trucks Band, DelMcCoury Band и други.

Точно преди излизането му друга световна сензация ще свири пръв път в България. От Ню Йорк пристига зашеметяващият Илхан Ершахин, заедно с култовия си проект Istanbul Sessions. От 2008 г. те "запалват" сцени по целия свят: от Ню Йорк до Истанбул, от Париж до Сао Пауло, от Лондон до Скопие. Тяхната музика е симбиоза между оригиналния звук, модерните джаз форми и източните бийтове. Публиката на A to JazZ ще има възможност да чуе парчета от петия им студиен албум, копродуциран и записан от носителя на "Грами" Томазо Колива.

Сред забележителните акценти в програмата е пианистът, композитор и аранжор Адриен Брандеис. Той ще представи последния си албум "Meeting" със своя латино джаз квартет. В звездния състав са Хавиер Падила (Венецуела) - бас, Анди Бералд Катело (Гваделупа) – барабани и Орландо Полево (Венецуела) – перкусии.

Нюйоркският тромпетист Алекс Сипягин ще гостува на фестивала заедно с Биг бенда на Българското национално радио с диригент Антони Дончев. Сипягин е един от най-вълнуващите и креативни артисти на съвременния джаз. В началото на 90-те започва да си партнира с музиканти като Майкъл Брекър, Крис Потър, Ерик Клептън, Д-р Джон, Майкъл Франкс, оркестрите на Гил Евънс, Джордж Грънц и много други.  Има записани повече от 15 солови албума. Концертът е и официално закриване на тазгодишния сезон на легендарния Биг бенд на БНР.

Българските имена в програмата са един от най-успешните родни изпълнители в международен план, Рут Колева, която ще направи фестивална премиера на най-новия си албум, продуциран от Тейлър Грейвс (носител на "Грами" през 2021 г. с Thundercat) и Kan Wakan.  

Още премиери на албуми се очакват на сцената на фестивала. Това са фантастичните Trombobby x C-MO & Единствените им приятели, фолклорните импровизатори Jazzanitza с новия си диск "Би-боп-хоп-троп", харизматичните Spectrum Vocal Band със "Singerprints", както и дебютният проект на младите музиканти от Red Light District. Варненката Даниела Белчева е поредният изключителен артист, чиито дебютен албум "Acousticme" ще бъде представен пред публиката на A to JazZ.

Входът за събитието е свободен. A to JazZ се провежда с подкрепата на Столична община - част от календара на културните събития, Министерството на културата, националния фонд "Култура" и е в партньорство с посолството на Франция, Френския културен институт и посолството на Република Турция в България.

През годините на сцената на A to JazZ видяхме за първи път в България знакови имена от световната музикална сцена като Рой Харгруув, Крисчън Макбрайд, Джейкъб Колиър, Бранфорд Марсалис и много други. Със своето 11-то издание в Южния парк, фестивалът вече е едно от най-големите музикални събития в региона и забележителна част от културния живот в България с рекорден брой публика от над 40 000 души годишно. Така събитието разпространява магията на джаза сред посетители от всички възрасти в  страната и чужбина и допринася за оформянето на съвременния културен облик на града с нови акценти в програмата и активности всяка година. 

Още - в официалните канали на фестивала във Facebook и Instagram, както и уебсайта www.atojazz.bg  

Снимка: Alessio Belloni

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички