"70 години с нашата музика – солистите". Концерт на Оркестъра за народна музика
Dark Sun And Winter Cold Vol.4: финален лайн-ъп
Be Livin God: Sen I представя нов албум и късометражен филм
Leprous отново в София. Идват с Monuments и Kalandra за концерт в клуб Joy Station
Субдибула и Ели Раданова започват новата година ударно – с горещ сингъл, видео и концерт
Мария Мутафчиева с личен юбилей и 30 години на сцена. Честваме гласовитата певица с концерт на 10 февруари
Световни рок имена в новата книга за Sevi, групата отбеляза 13 години на сцена със стилен концерт
Poetsky и K.O.R.A. попълват афиша на Dark Sun And Winter Cold Vol.4
Palaye Royale без съпорт в столичния клуб Joy Station
Musicology Live с нов епизод: Ali от легендарното Първо студио на БНР, представят три чисто нови песни
"Нощ на ансамблите" се завръща със специалнoто участие на Валя Балканска и Петър Янев в зала 1 на НДК
Китаристът Tommy Henriksen ще свири със супергрупата Hollywood Vampires в София

Първият албум на PostBalkanTon връща вечни български песни в суинг вариант. Премиерата му пред публика е в столичния бар Singles


Първият албум на PostBalkanTon връща вечни български песни в суинг вариант. Премиерата му пред публика е в столичния бар Singles

1522

Преди три години композиторът и басист Алекс Нушев се свързва с певицата и вокален педагог Зария Кантарджиева с интересно предложение: какво ще се случи, ако създадат суинг проект с български популярни песни?!

Вдъхновението идва от суинг културата и тематични партита в България, на които реално се танцува на чуждестранна музика. "Замислих се защо пък магията да не се случва с популярни български мелодии", разказва Алекс Нушев. Двамата със Зария бързо намират съмишленици и скоро в първата българска кавър суинг банда влизат още Светослав Миланов-пиано, Иван Ценов-барабани и екзотичният саксофонист Нин Сю от Китай.  Проектът намира и логичното си име: PostBalkanTon.  

Следват няколко години, изпълнени с музикални идеи и множество участия в концерти и на фестивали. Партньорството със суинг танцьорите от Lindy Hop Bulgaria ги прави още по-атрактивни, а веднъж спечелили вниманието на публиката, PostBalkanTon решават официално да реализират албум с вече готовите суинг кавъри на вечни български хитове.

Минава още година в осигуряване правата за изпълнение на песните, преаранжирането им и записите в нов стил и елегантен артистизъм с вокалите на Зария. "Най- интересни бяха споровете помежду ни относно това коя песен да включим - разказва изпълнителката- Всеки искаше неговата любима песен да бъде част от албума".

В крайна сметка в селекцията влизат "Остани" - Паша Христова, "Черната овца" - Ахат, "Вярвам в теб" – Киора, "Цвят лилав" - Ирина Флорин, "Малкият принц" - Дони и Момчил, "Щурче" - Лили Иванова, "Шоколад" - Остава и "Тази вечер аз съм хубава"-Богдана Карадочева.

Зария споделя, че неин фаворит е "Остани" на незабравимата Паша Христова. И обяснява: "Намирам дълбок смисъл и силна емоционалност в текста и музиката. Момчетата бяха против в началото, но сега за всички ни тази песен е една от най-любимите".

Избраните осем трака са част от албума "PostBalkanTon", който се разпространява дигитално. Наред с аудиото, песните ще имат и своята персонална визия като стартовото видео е в колорита на "Цвят лилав".
 

"Цвят лилав" (swing version) - PostBalkanTon - YouTube

Официална премиера на "PostBalkanTon" пред публика ще се състои в столичния бар Singles от 21.00 ч. на 26 ноември, събота . 

Проектът е реализиран с подкрепата на националния фонд "Култура".

PostBalkanTon - YouTube

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Михаела Маринова - "До безкрай"

Видео


Албуми


Михаела Маринова - "До безкрай"

Две години след дебютния си диск "Стъпка напред", Михаела Маринова е готова с втори албум, озаглавен "До безкрай"....

Най-четени новини


виж всички