Десетилетие музикален бунт: No More Many More празнуват 10 години с нова песен и голям концерт в София
Графа ще открие нова страница в историята на българската поп музика на 30 септември
Концертът на Eagle-Eye Cherry в София се отменя
September FUN'k Festival обяви първите си големи имена
Миро с втори концерт в зала 1 на НДК – специално коледно издание на 21 декември
Дами канят в царството на фламенкото. Пианистката Миранда Фернандес ще гостува в София със своето трио
Концертът на Hammerhead (BG) се отменя
Международният фестивал за автори изпълнители Sofia Singer Songwriter Fest се подготвя за своето седмо издание
Графа, Tino, Mona, Христина Йосифова–Hrisi, K.Lina, спортната легенда Йордан Йовчев и виртуозният пианист Евгени Генчев също тръгват "Отново на училище с радио N-Joy"
Wrong Fest 2023 започва в София този четвъртък
September FUN'k Festival с първо издание у нас: Всички в Чистилището!
Концерт на She Past Away в София. Новата тъмна вълна приижда в края на септември

София избира своята песен за 2023 година. ХIII-тото издание на международния фестивал за поп и рок "София" подкрепя българската музика и общественозначими каузи


София избира своята песен за 2023 година. ХIII-тото издание на международния фестивал за поп и рок "София" подкрепя българската музика и общественозначими каузи

1412

По случай празника на столицата - на 18 септември, ХIII-тото издание на фестивала за българска поп и рок музика "София 2023"отново ще събере изявени творци и почитатели.

Събитието предстои в зала 1 на НДК от 19.00 часа. Утвърдени и млади български автори и изпълнители ежегодно се състезават в най-престижния конкурс за нова българска поп и рок песен в София.

Тази година за призовите места ще се състезават 14 песни, представени от Маргарита Хранова, Нели Рангелова, Илия Ангелов, Искрен Пецов и Латинопартизани, Симеон Владов, Божидара Симеонова, Георги Низамов, Ивета Петрова, Димитър Нинов и Любена Нинова, Deja Vu и групите Фанданго, Конкурент, Хоризонт и Реюнион под съпровода на фестивалния оркестър София. Фестивалното жури и селекционната комисия на медиите в реално време и пред публиката ще дадат своите оценки. Интересни и авторитетни са и авторите на песните.

Маргарита Хранова ще изпълни песента "Моят ден бъди" по музика и текст на Биляна Ангелова и аранжимент на Светозар Заров, а "Чай от ласки" ще предложи Нели Рангелова по музика и аранжимент на Рафи Жамакорцян и текст на популярния вече текстописец и лице на БНТ Костадин Филипов. Утвърденият творчески тандем Илия Ангелов-Живко Колев участва с песента "Китарите още звънят", а на "Автостоп" ще ни чакат Искрен Пецов и Латинопартизани. Владо Димов тази година участва в конкурса като автор на "Утре е за други двама", аранжиментът на която песен е дело на Красимир Гюлмезов по текст на Емилиана Стоименова. Ще я изпълни младата певица Ивета Петрова. Носителят на "Икар" за дублаж - "Златен глас" и един от проекта Пеещите артистиактьорът и певец Симеон Владов, ще ни качи на "Влакът живот" по музика и аранжимент на Иван Йосифов и текст на Божидар Коцев. Летен спомен ще ни върне отново на морето с авторската песен "Кадилака" на още един актьор и изпълнител - Георги Низамов. От Бургас ще гостува с "Красива тишина" вокално трио Deja Vu. Автори на песента са Мирослав Станчев, Яна Вълчева и Стойо Стоев. Авторският екип Димитър Гетов и Джина Дундова представят песента "Любовта е като старо вино" в изпълнение на Димитър Нинов, който е и лекар. На сцената с него ще излезе и неговата дъщеря - певицата Любена Нинова. Дебют като автор и изпълнител на фестивала ще има младата Божидара Симеонова, която ще чуем с песента "Спасение" по текст на Лина Борджиева.

Рок групите има с какво да заинтригуват и тази година. Песните, които участват, са "Не се страхувай" на Хоризонт - дело на пианиста Димитър Бенков по текст на солиста Валери Славчев. "Искам" е авторска пиеса на соло вокалиста и основател на Конкурент Емил Анчев, а песента, която пристига от морската столица Варна  - "Любовта", е по музика и текст на Христо Стефанов в изпълнение на Фанданго. "Шеметен кръг" се нарича песента по музика, текст и аранжимент на Петко Мюфтиев. Ще прозвучи в изпълнение на Реюнион. В групата участва и трио ЛаТиДа

Докато резултатите бъдат обработени, организаторите са подготвили минирецитал от програмата "Звездите на независимата музика" Петя Буюклиева, дует Шик, Коцето Калки и Мартина, Спринт, дует Кауза (Галя Георгиева и Атанас Лазаров), дует Well със специалното участие на Йорданка Христова.

Гала концертът ще завърши с бляскава и тържествена церемония по награждаване на призовите места в присъствието на официални гости. Специален плакет за цялостно творчество ще бъде връчен на голямата Йорданка Христова, която тази година отбелязва своя юбилей и 60 години на сцената, както и посмъртно на големия композитор професор Захари Георгиев, който беше неизменна част от фестивала 13 години и член на фестивалното жури.

Събитието се заснема и излъчва в ефира на Българската национална телевизия и е съпроводено от живи включвания от бекстейджа, от където публиката и зрителите стават свидетели на емоцията и творческото вдъхновение, тъй като в него присъстват всички творчески екипи.

Фестивалът се организира от Столична община и сдружение "Спринт Продакшън" с подкрепата на Министерството на културата, Българската национална телевизия, Българското национално радио, Националния дворец на културата и в партньорство със сдружението "Независими автори, музиканти и продуценти" (СНАМП).

Фестивалът за поп и рок музика "София" е единственият музикален форум с благотворителна кауза.

Песента на Публиката се избира от зрителите, слушателите и публиката, като песента – фаворит може да бъде подкрепена с есемес на единен дарителски номер 17 777 с текст DMS BUDNI + съответния номер на песен (напр. DMS BUDNI1, DMS BUDNI2, DMS BUDNI3 и т.н.до 14). Цената на един есемес e 1.00 лв. (за абонати на Telenor, Vivacom и A1). Средствата са в полза на благотворителната кампания на Столична община "Нека бъдем по-добри", която и тази година е зад каузата на информационната кампания в подкрепа на жени с репродуктивни проблеми "Да сверим биологичния си часовник навреме".

Каузата е от изключително значение за демографската политика на страната ни и отправя послания, насочени към превенция и опазване репродуктивното здраве на младите хора в България.
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Simply Red - "Time"

Видео


Албуми


Simply Red - "Time"

Simply Red се завърна.Четири години след триумфа на "Blue Eyed Soul", една от най-ценените групи в Обединеното...

Най-четени новини


виж всички