Танците на българина. Ансамблите Тракия, Филип Кутев, Пирин и Странджа с общ спектакъл


Танците на българина. Ансамблите Тракия, Филип Кутев, Пирин и Странджа с общ спектакъл

1622

Грандиозно събитие в почит към професор Кирил Дженев ще се състои в зала 1 на НДК от 19.00 часа на 28 юни.

"Танците на българина" е мотото на големия спектакъл, който ще събере в едно ансамблите Тракия, Филип Кутев, Пирин, Странджа и възпитаниците на националното училище за танцово изкуство – София. Най-добрите български фолклорни танцьори, народни певци и музиканти ще излязат на сцената в почит към един от основоположниците на сценичната фолклорна хореография у нас.

Ще бъдат изпълнени знакови танци по хореография на професор Кирил Дженев в чест на 100 години от рождението му. Професор Дженев (1922 – 2006) е създател на над сто танцови произведения, като творчеството му се превръща във фактор, който влияе върху изкуството на неговите съвременници и последователи. Той е хореограф  в Държавния ансамбъл за народни песни и танци - София още от неговото основаване през 1951 г., а през 1970г. става хореограф в ансамбъл ПиринБлагоевград. Най-яркото му дело е създаването на държавния фолклорен ансамбъл Тракия - Пловдив през 1974 г. Паралелно с хореографската си дейност проф. Дженев се занимава и с научна работа. Издава сборника "Български сценични танци", участва като съавтор в написването на "Терминология на българската хореография", "Теория за строежа на движенията" и "Универсален танцопис". Автор е на учебника "Кинетография", или Танцова партитура – новаторска система за описване на танцовите движения на цялото тяло върху петолиние, успоредно с нотописа. Проф. Кирил Дженев е един от най-изтъкнатите педагози-хореографи на България. Преподава в държавното хореографско училище още от създаването му. През 1974 г. полага началото на специалността "Хореографска режисура" в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив.

Спектакълът ще е с внушителен мащаб. В чест на професор Дженев на сцената ще се качат повече от 200 танцьори, музиканти и певци. Те ще представят класически образци на фолклорната ни школа - от танца, през музиката и вокалното майсторство до красивите и пищни костюми.

Всичко за  "Танците на българина" - на:

https://fb.me/e/1chc47IFO

Билети:

https://www.eventim.bg/bg/bileti/tancite-na-blgarina-sofiya-national-palace-of-culture-hall-1-580782/event.html

https://www.tickets.ndk.bg

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички