Графа ще открие нова страница в историята на българската поп музика на 30 септември
Концертът на Eagle-Eye Cherry в София се отменя
September FUN'k Festival обяви първите си големи имена
Миро с втори концерт в зала 1 на НДК – специално коледно издание на 21 декември
Дами канят в царството на фламенкото. Пианистката Миранда Фернандес ще гостува в София със своето трио
Концертът на Hammerhead (BG) се отменя
Международният фестивал за автори изпълнители Sofia Singer Songwriter Fest се подготвя за своето седмо издание
Графа, Tino, Mona, Христина Йосифова–Hrisi, K.Lina, спортната легенда Йордан Йовчев и виртуозният пианист Евгени Генчев също тръгват "Отново на училище с радио N-Joy"
Wrong Fest 2023 започва в София този четвъртък
September FUN'k Festival с първо издание у нас: Всички в Чистилището!
Концерт на She Past Away в София. Новата тъмна вълна приижда в края на септември
София избира своята песен за 2023 година. ХIII-тото издание на международния фестивал за поп и рок "София" подкрепя българската музика и общественозначими каузи

Зрелищната галванизация на The Chemical Brothers. Live at Breeze Sofia


Зрелищната галванизация на The Chemical Brothers. Live at Breeze Sofia

1521

Последният ден на август.

Някои от нас тайно и вътрешно се сбогуваме с лятото. Неизбежен ритуал, който би бил малко тъжен, ако не бе увенчан с едно дългоочаквано събитие. Ако трябва да бъдем точни – четиригодишноочаквано. Появата на Ед Саймънс и Том Роуланд (братята по съдба, обединени под името The Chemical Brothers) на българска земя  винаги е грандиозно събитие за всеки почитател на качествения електронен саунд. Последно - в "Арена Армеец" (сега "Арена София") през октомври 2019 година. И въпреки че от познати дочух непростими реплики от сорта на "Е, нали бяха вече тук, какво да им гледам пак?", за мен лично това е емоция, която искам да изживявам отново и отново поне веднъж месечно.

Да, този път "Арена София" не се пръскаше по шевовете, както първия път, а и организаторите от BPM Events бяха преценили, че ще ограничат местата до 8 000, за да има пространство и комфорт за насладата на всеки меломан. А меломаните се движеха във възрастовите граници от около 60+ и 18, което може да говори само едно – музиката на химиците предизвиква нужната реакция във всеки музикално ориентиран мозък.

И, ако Ед и Том са двете части на едно суперуспешно цяло, то половината от въздействието на живото им представяне се дължи до голяма степен на творческия екип на Адам Смит и Маркъс Лайъл (Smith & Lyall), с които дуото работи повече от 20 години. То също е своеобразен "основен артист", запомняща се част от изявите на биг бийт корифеите.

Огромните цветни или монохромни фигури и символи, танцуващи на екраните зад музикантите, разказват собствени истории и подтикват към размисъл. "Анонимъс", стъклописи от готически катедрали, светци и самият Сатана напомнят, че човечеството продължава да живее в миговете на избор между доброто и злото и сякаш никога няма да избяга от своята дуалистична природа.

Но да се върнем към музиката. Нямаше как да не чуем отново любимите ни "Block Rockin' Beats", "Hey Boy Hey Girl", "Go", побъркващо доброто "Galvanize" и т.н,, но и няколко нови парчета от задаващия се следващ албум на електронните братя. Да, това е новината… След броени дни, на 8 септември, ще имаме удоволствието да чуем "For Тhat Beautuful Feeling" – десетото студийно творение на дуото, което има 6 албума на първите места в класациите и 6 награди "Грами". Изобщо – отличници.

Не мога да не спомена и удоволствието да видя като подгряващ артист в над двучасовото шоу и един от малкото пробили в чужбина наши диджеи – DJ Kink, който в края на сета си, минути преди зад пулта да застанат The Chemical Brothers, вкара огромна доза нежност и красота с присъствието и вокалите на своята съпруга – певицата Рейчъл Роу

Двамата музиканти са родители на малко момиченце, което, сигурна съм, някой ден много ще се гордее, че мама и татко са подгрявали едни от най-великите музиканти на новото време. Съвсем заслужено.

Снимка: Христина Христова

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Simply Red - "Time"

Видео


Албуми


Simply Red - "Time"

Simply Red се завърна.Четири години след триумфа на "Blue Eyed Soul", една от най-ценените групи в Обединеното...

Най-четени новини


виж всички