Аларма Пънк Джаз 4 ½ реже лентата на зимния сезон


Аларма Пънк Джаз 4 ½ реже лентата на зимния сезон

4899

Зимният фестивален цикъл на популярния фестивал "Аларма Пънк Джаз" 2010 започва с концерт на 6a-6a (Ша-ша) довечера.

Тандемът ще свири в Лилавия салон на Чешкия културен център в София на улица "Раковски” 100 от 21 часа.   

Вход: 5 лв.

"Случайни чайки", "Небе за двама", "Нагоре-надолу"… – точно година след първия си "пълнометражен" радиоконцерт, дуото отново ще се представи на "Аларма Пънк Джаз" серията "Звуково изобразяване на града", кръстосваща ефира на програма "Христо Ботев" на БНР със знаковите места за култура в София.

Музикантите едва ли имат нужда от представяне – Светослав Колев-Цвъри (китара) и Гергана Добрева (глас и китара), са едно от наистина радващите ухото музикални явления в новата българска музика. Хем достатъчно мелодични (и дори хитови като звучене – щом си запеете тяхна песен), хем в ъндърграунд блуса и ъндърграунд поезията в достатъчна степен, че да привлекат вниманието и на по-фрийк публиката. Поезия за две акустични китари, пънк ту блус кабаре, комедия (чуйте песента "Няма да ядеш" - за какво повече да си говорим?), импровизации, преплитания на авторска музика и "класики в жанра" – въобще, концертите им са образец за "шоу на живо" във времената, когато всичко се прави на запис и живата музика и живият контакт все повече изчезват. След изключително силен фестивален сезон, включващ "Различният поглед" в Стара Загора, Impossible Fest и други, Гери и Цвъри отново решиха да се представят пред публика и във варианта "Аларма Пънк Джаз"… Което, разбира се, значи и на живо по програма "Христо Ботев" на БНР – пряко от Лилавия салон на Чешкия център.


http://www.myspace.com/gerycvury
http://www.myspace.com/alarmapunkjazzfest
http://www.bnr.bg

3 декември, петък, 21,00 ч.

DVA (Чехия), Чешки център, ул. "Раковски" 100, вход: 5 лв.

DVA са Ян Кратохвил (китара, банджо, вокал, бийтбокс, радио и други джаджи) и Бара Кратохвилова (саксофони, кларинет, бас-кларинет, вокал, детски играчки, мелодика). Музиката им включва „имагинерен фолклор”, фрий джаз, „поп песни от несъществуващи радиостанции”, театър, пънк-кабаре, танго и сюрреалистични визии. Концертът им е част от голямо европейско турне, представящо третия им студиен албум "HU", и е включен в културната програма на Чешкия център, по чиято покана ще гостуват в София за няколко дни.

http://www.myspace.com/hudba2
http://www.myspace.com/alarmapunkjazzfest
http://www.bnr.bg


9 декември, четвъртък, 21.00 ч.

Хендсъм Фърс (Handsome Furs) (Монреал, Канада) (на снимката) feat. Давид Проджект (Davvid Project) и Дъ Барбароунс (The Barbarones)

Sofia Live Club, подлеза на НДК, вход: 12/15 лв.

Това е една от най-атрактивните канадски инди уейв банди от последното десетилетие. В основата на проекта са Dan Boeckner (фронтмен и китарист на легендарните вече Уулф Пърейд (Wolf Parade) и Alexei Perry (клавишни, програминг, дръм машини). Съставът записва за култовия сиатълски лейбъл Sub Pop Records, с чието име можем да свържем икони от края на миналия и началото на настоящия век като Нирвана (Nirvana), Фугази (Fugazi), Соник Ют (Sonic Youth), Hole, Obits и Zen Guerilla. Зад Sub Pop Records стоят американците Джонатан Поунман и съдружникът му Брус Павит, а името на звукозаписната компания е съкратено от заглавието на фензина "Subterranean Pop", издаван от Брус Павит навремето.

Двата студийни албума на Хендсъм Фърс - "Plague Park" (2007) и "Face Control" (2009), са комбинация от ню уейв, мелодичен синт-поп, откровен пънк и интроспективно-социална лирика, а в концертната им програма има доста театрално присъствие и не по-малко хорър атмосфера.

Балканското турне на канадците е добър завършек за 2010, през която проектът бе представен буквално по целия свят (включително и в Хонг Конг, Пекин, Сеул, Манила, Сингапур и Бангкок). В България идват по покана на провокативния радио фестивал "Аларма Пънк Джаз", чийто дебют в Sofia Live Club е замислен като цялостна инди-хорър-уейв вечер. В нея ще участват още Давид Проджект (Димитър Паскалев и Татяна Йосифова) – с песните от новия си албум, и Дъ Барбароунс.

Цялото шоу ще се предава на живо по програма "Христо Ботев" на БНР, както и предполага форматът на "Аларма Пънк Джаз".

http://www.myspace.com/handsomefurs
http://www.myspace.com/davvidbg
http://www.myspace.com/thebarbarones
http://www.myspace.com/alarmapunkjazzfest
http://www.bnr.bg

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички