Светът като парк през погледа на Тенджърийн Дрийм


Светът като парк през погледа на Тенджърийн Дрийм

7249

Албумът "Le Park" на Тенджърийн Дрийм (Tangerine Dream) ще бъде представен в предаването за концептуални проекти - "Картини от една изложба".

Традиционно, то се излъчва на вълните на програма "Хоризонт" по БНР всяка събота след новините в 21 часа.

Музикантите от германскате ню ейдж формация извършват рязък поврат в стилистиката в началото на 80-е, с  което си навличат гнева на мнозина от своите почитатели.

"През 1983 година започнахме да изпитваме потребност да правим по-къси пиеси, 4-5 до 7 минути, така че когато пристъпихме към албума "Le Park" от 1985 година, той беляза нов период в нашето развитие. Това не се хареса на част от слушателите ни, дори получихме бомбена заплаха по телефона да престанем да експериментираме в тази насока. Всъщност, ние тогава истински почувствахме колко дълбоко съпричастни са феновете ни към нашата музика", спомня си вдъхновителят на проекта Едгар Фрьозе (Edgar Froese).

"Но трябва да разберете, че групата е като жив организъм – първите 12-13 години издишвахме, а през следващата декада – вдишвахме. Това е просто обяснение на нашето усещане за вътрешния и външен свят, при което можете да си представите вдишването като вглъбяване, то далеч не е космическо и затова няма епични размери, то не е с вселенски мащаб, а навлизане в микрокосмоса, където ще ви представим друг свят. Аз гледам на нашите композиции като на музикално пътешествие, като на приключение, което в по-голямата си част е вдъхновено от местата, където бяхме през последните години", допълва той.

В албума "Le Park" музикантите ни повеждат към девет парка и градини от цял свят, като привличат и гост музиканти, сред които се открояват Clare Torry, позната  от великолепното си участие в албума "Dark Side Of The Moon" на Пинк Флойд (Pink Floyd).

Пред слушателите на този албум се разкриват суматохата и жизнеността на "Le Park" в Лос Анжделис, невероятните гледки от Скалите на Сидни, Австралия, дързостта на скейтбордърите в Сентрал парк на Ню Йорк, добре подредените тревни площи в Тиергартен, Берлин, впечатляващата и рафинирана красота на Гауди парка в Барселона, огромният по размери и величие Йелоустонски парк в САЩ, към които са добавени Булонският лес в Париж, Зен-градината в Киото и лондонският Хайд парк, припомня водещият Сергей Шишов.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички