Епики от Епика. Красотата на симфоничния метъл в действие


Епики от Епика. Красотата на симфоничния метъл в действие

4456

Въпреки закъснението, чакането си струваше.

Холандските симфонични метъли Епика (Epica) изнесоха впечатляващ концерт за пръв път на софийски терен - в зала "Юбилейна" снощи, като хедлайнъри, а не в обща програма, както бе на "Каварна Рок Фест" 2010 година.

Публиката - около 700 души, възторжено посрещна и българския съпорт - Проджект Аркадия (Project Arcadia), и гостите, начело  с фронтдамата Симоне Симънс (Simone Simons).

Задължително трябва да отдадем кредит на подгряващата група - метъл формацията Проджект Аркадия. Нашите момчета доказаха за пореден път, че 1) родната сцена има талантливи млади банди, и че 2) самите те са дръпнали доста напред с материала от дебютния си албум "From Тhe Desert Оf Desire", част от който бе представена и снощи. Вокалистът Сашо блесна с великолепните си гласови данни и забивайки парче след парче, демонстрира каризма и търсещ дух, от който очакваме много нови (и приятни!) изненади.

След като приключиха сета с култовото "Back In Black" на ACDC, дойде ред на лейди Симънс и Ко., които откриха шоуто си с "Samadhi". Акцентът в репертоара им, естествено, бяха изпълнения от диска "Design Your Universe". Именно заради турнето по неговото представяне бе и визитата на групата у нас по покана на ABV Pro. Знаковият ѝ саунд бляскаво и тържествено-купонджийски разходи в залата новете епики на Епика - "Kingdom Оf Heaven", "Unleashed" и "Martyr Оf Тhe Free Word".

Много хора бъркат Епика с Найтуиш (Nightwish), но двете формации нямат нищо общо. На фона на феноменалния успех, пожънат от финландците, Епика в общи линии представят един малко по-оригинален стил, който не се натрапва чак толкова в своя готик вариант.

Шармантната вокалистка и нейните сърцати момчета Arien, Coen, Mark, Isaac и Yves припомниха, че са банда, на чиято музика трябва да се обърне по-сериозно внимание, а не да бъде чута само и единствено като купон. Сопраното на Симоне озвучаваше и кънтеше в без това неголямата зала, като едва ли не поставяше Таря Турунен на колене - при все легендарния статус на бившата певица на Найтуиш

(Прозвучалите и снощи "Cry For The Moon" и "Chasing The Dragon" са невероятни пиеси, които могат да дадат поне малка представа за качествата на великолепната Симоне Симънс - това за пропусналите шоуто).

"The Phantom Agony" бе последното парче от биса на гостите.

Концерт, който предложи всичко, което трябва и което очаквахме - чудесен съпорт, градация, много добро озвучаване, всеотдайни хедлайнъри, ефектна вокалистка, гореща публика и много, ама много първокласна музика.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички