Жан Мишел Жар открива с мегаспектакъл новата зала Арена Армеец


Жан Мишел Жар открива с мегаспектакъл новата зала Арена Армеец

7779

Жан Мишел Жар (Jean Michel Jarre) е първата световна звезда, която ще се изяви в новата мултифункционална зала в България - "Арена Армеец" в София.

Бащата на електронната музика ще свири от 20 часа на 9 октомври по покана на "София Мюзик Ентърпрайсис".

Билетите за концерта - на цени от 40 до 100 лева, могат да бъдат закупени чрез www.ticketpro.bg.bg и касите на "Тикетпро" и неговите партньори от 17 юни, петък.

Шоуто на "космическия" французин ще бъде едно от най-грандиозните събития на българската музикалната сцена тази година. Както може да се очаква, това ще е уникален спектакъл с впечатляваща визия, невероятни светлинни ефекти, мултимедия и електронни инструменти. Капацитетът на мястото в конкретния случай ще бъде ограничен до 10 000 души, като на спортното поле ще бъдат разположени столове и няма да има правостоящи зрители. Изключителен е шансът, че България е част от европейското турне на Жан Мишел Жар, което стартира през октомври и ще премине през Финландия, Швеция, Норвегия, Германия, Полша, Австрия и Швейцария.  


Жан Мишел Жар изгрява на международната музикална сцена още със своя първи (хитов) албум "Oxygen" (1977), който се разпродава в над 18 милиона копия в цял свят.

Изключителната съдба на французина следва стъпките на неговия баща, Морис Жар, композитор на музиката към едни от най-известните и легендарни холивудски филми ("Доктор Живаго, Лоурънс Арабски...) Приносът на Жан Мишел Жар за развитието на електронното звучене през 20 век е огромен. Със своя изключителeн талант той представя музиката не само като поредица от отделни ноти, а като уникална комбинация от звуци.

По време на следването си в Консерваторията в Париж, Жар се вдъхновява да преоткрие музиката, използвайки въображението си и новите технологии.

Революционният му подход към правенето на музика ражда поредица от албуми, всеки от които става N 1: "Oxygene", "Equinoxe", "Magnetic Fields", "Zoolook"," Rendevouz","Waiting For Cousteau", разпродадени в над 80 милиона копия. Творчеството му оказва сериозно влияние на артисти като Моби (Moby), Air, Daft Punk, Кемикъл Брадърс (The Chemical Brothers) и много други.

Следвайки своя характерен подход, Жан Мишел Жар създава напълно нов жанр и  формат на концертите си. Традиционните зали и арени се преобразяват буквално неузнаваемо. Шоутата се превръщат  в неповторимо, единствено по рода си звуково и визуално пиршество за сетивата. Те винаги привличат огромен брой зрители, влизайки в рекордите на "Гинес" като посещаемост.
Провеждат се в необикновена обстановка по повод на различни събития, маркирайки значими исторически факти като:

- Китай след Мао до днес
- НАСА и трагедията със совалката в Черна Гора
- Негово Светейшество папа Йоан Павел Втори в Лион - една от най-големите вълни на тероризъм във Франция, фатално съвпадаща с предсказание на Нострадамус
- Сагата в английската област Докландс с участници като принцеса Даяна и медийния магнат Робърт Максуел
- Концерт в Полша по инициатива на Нобеловия лауреат за мир Лех Валенса
- Посрещането на Милениума на Египетските пирамиди

С чувство за значимостта на човешката история Жар казва една проста истина – между земята и небето има въздух. Третиран в различните му аспекти като кислород и пространство, като звуконосител и светлина, като среда и външност, въздухът е основна тема в електронната музика на Жар – достатъчно е да споменем албумите му с имена като "Oxygene", "Equinoxe", "Les Chants Magnetiques" или "Aero"(Anthology Of Electronic Revisited Originals), които са химни за природната сила и очарованието в нейната загадъчност.

През 2009-2010 Жан Мишел Жар прави първото си световно турне, като всички дати в Европа са напълно разпродадени и събират наи-разнообразната аудитория от фенове - от млади аматьори в техно музиката, професионалисти с бели яки и вратовръзки, хай-тек и аудиоманиаци над 40-е, поколението на албума "Oxygene", до жените от всички възрасти, които са увлечени по симпатичния фразнцузин.

Музиката на Жар е толкова универсална, защото е непреходна, създадена е от човек, който винаги е следвал своето въображение, независимо от временните тенденции, воден от огромното си любопитство към света и Вселената, към които принадлежи. Чудесата и звуците на прородата, дългът да запазим планетата, разнообразните световни култури, стремглавото развитите на технологиите… тези теми винаги са вълнували изпълнителя. Музиката е универсалният език, независим от националност, пол, култута и социална принадлежност... това е ключът към успеха на неговата изключителна музикална кариера.

Новата "Арена София" е уникално високотехнологично съоръжение, което освен за различни видове спорт, е изключително подходящо и удобно за всякакъв вид концерти.

Конструктивната гъвкавост и променящ се капацитет от 3 000 до 18 000 души позволява залата да бъде домакин както на класически, така и на рок и поп концерти, а също различни мюзикъли, цирк и шоу програми.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички