Urban Dictionary – преведи се в песен


Urban Dictionary – преведи се в песен

6342

Urban Dictionary не бе просто поредното парти.

Това е едно своеобразно сътрудничество между диджеи и хип-хоп артисти, обединени в стремежа си да правят музика, която да носи послание, да ангажира и същевременно забавлява. Всичко това - плюс различни други бонуси, намери своя отзвук в столичния клуб Mixtape 5 в съботната мразовитa вечер.

Събитието бе организирано от Failure DJs съвместно с крюто на Fruit Sessions, а от пълния лайн-ъп свят ще ви се завие: DRS, Nokaut, Logo5, Wosh MC, STARTERAs, Feel, Дъ Топ Стопърс (The Top Stoppers), Скилър (Skiller), Трашър (Trasher), True Badness, Брейкалишъс (Breakalicious), Camp Sessions, Solid Circle, Failure DJs, Fruit Sessions. Какво е едно парти без добра и най-вече весела компания? Е, при подобен състав свежото настроение със сигурност нямаше да ни избяга. И най-важното: всички бяха наши хора - български артисти, събрани от музиката и следите, които тя оставя в душите.

Да отваряме речниците – музикалните. На страницата на Скилър и Трашър  сме. Всички знаем на какво са способни тези двамата, първият от които е световен шампион в стила си. Ситуацията е същата като отпреди седмица, когато го чухме на Drum & Jazz (4 G) 2011 да представя бийтбокс на най-високо ниво. На това момче просто му идва отвътре.

Ърбън парти без атмосферата на гетото някак не върви, но и за това имаше кой да се погрижи. Criteria, Xonic . Nikoz и StayCool (Fruit Sessions) отново доказаха, че са истински познавачи с внимателно подбраната си селекция от ъндърграунд парчета, които плавно преливаха към брейкбийт и дъбстеп. Онези, които ги познават от ежеседмичното им радиопредаване в сряда вечер, знаят за какво говоря. Бек ту бек (B2B) с тях миксираше и Starteras (X-Team), който ни научи на някой и друг трак от речника на българския рап лист.

Купонът едва започваше. Един бърз преглед с "логопедите". Сигурно се чудите какви ги говоря. Някогашните графитери Илия и Радо от Logo5 (ILLmate) и тяхната "невероятна артикулация", както сами са се изразили в едно интервю. Изпълниха ни няколко хитови парчета от репертоара си и определено много ни заредиха. Петилетката още разцепва.

Обръщаме на следващата страница –  Wosh MC, Feel, Yoko, Piro - The Top Stoppers (Stick Insect). Тук вече съм малко пристрастен. Добре. Много! Не мога да скрия симпатията си към четиримата от крюто. Ритъм, прочувствени текстове, присъствие, вайб! Раздадоха се докрай, a траковете, които бяха подготвили, ме накараха да крещя от удоволствие, че се къпя в този ритъм. Изпяха ни "Прах" и "Готови сме" - две песни от промо диска, който щедро се раздаваше на MegaDrive в клуб "Строежа " по-рано този месец. Дори само лекият рефрен в началото на "Дъжд" беше достатъчен да ме подлуди снощи, а какво да говорим за цялата песен! Настроението беше в своя пик и на "Спомени", а за да бъде всичко на макс, аз лично се надявах да чуем и "Събуждаш се". Хора, другия път вече не може да я пропуснете! Откога я чакам!

Феновете на хип-хопа дълго ще помнят тази вечер. DRS и NOKAUT изнесоха показен урок как се прави това в БГ стил, като подчертаха колко е важно да не изневеряваш на себе си. Сценичното им присъствие, което никак не им беше в дефицит, намери своя отговор и в публиката. Надявам се силният бас да не е погубил и посланията, които ни предадоха чрез музиката си. От DRS ще запомним: "Никога не бъдете като другите. Имайте своя собствена индивидуалност. Бъдете себе си!"

Какво да кажем за NOKAUT... Ако имаше хора, които искаха да се разбере, че тази вечер ще бъдат искрени до болка, то това бяха те. Не делят хип-хопа на бял и черен, а на хип-хоп и хард хип-хоп."Не ни пука дали някой ни харесва или не. Ние сме такива, каквито сме". Верен на казаното, единият от тях захвърли тениската си и продължи така до края на траклиста за вечерта. Свобода!

Още няколко крюта - тези на Camp Sessions, True Badness, Breakalicious и Solid Circle, си поделяха диджейския пулт в другата зала на клуба и заливаха с парчета, кое от кое по-басово. Там почитателите на електронната музика имаха възможност да се спуснат по дълбоките дропове и извитите уобли на дръм-ен-бейс и дъбстеп културата. Наминах и оттам колкото да облекча в някаква минимална степен благородната си завист към английските фенове, които в момента се радват на нечувани дъбстеп и дръм-ен-бейс партита с някои от най-бележитите имена и основатели на този стил. Но това е друг dictionary, който няма да разгръщаме сега.

Редовете на нашия Urban Dictionary бяха изпълнени с доброто настроение на хората, които го посетиха. Всеки изпълнител - по свой собствен начин, допринесе това парти да се отличи с нещо. Ще си призная, че към някои артисти от съдържанието на нашия музикален речник подходих с известна доза предубеждение, просто защото не го бях отварял на тяхната страница. Е, както често се случва, опровергаха ме на място. Тук е редно да благодарим още веднъж на Failure DJs и Fruit Sessions, превърнали това събитие от идея в реалност.

А ние ще преговаряме наученото до следващото парти, когато отново ще търсим смисъла на думите, обвити в музика.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички