Джаз и поезия в Стара Загора между 11 и 16 юни


Джаз и поезия в Стара Загора между 11 и 16 юни

2293

Първият Джаз форум Стара Загора (14-16 юни) фокусира вниманието си върху вокалния джаз,затова и града концерти ще изнесат някои от най-добрите български певци в този стил.

Безспорно изпълнението на Йълдъз Ибрахимова е кулминацията в програмата. Примата ще пее в Оперния театър на 16 юни (събота) от 19 ч. Предната вечер пък на сцената ще се качат атрактивната американска джаз и госпъл певица Джанис Харингтън, утвърдената и със солидната си преподавателска дейност Стефка Оникян и многообещаващият млад вокалист Цветомир Цанков. По право фестът ще бъде открит с "Джаз и поезия" – проект, който се роди именно на старозагорска сцена. В него ще чуем магнетичното пеене на Марина Господинова. Петър Салчев  ще разшири музикалния хоризонт и чрез джазови интерпретации върху фолклорни теми, а Милица Гладнишка ще поведе публиката на едно щуро и забавно пътешествие из джазовата класика от 20-те и 30-те години на миналия век.

Почетно място е отделено и на джазовата памет. В специална среща с композитора Кирил Тодоров ще се припомни за уникалната старозагорска вокална група Траяна, основана от него през 1984. Формацията за първи път в България използва ансамбловото скат пеене (със срички) като основно изразно средство в репертоара си. Днес музикалната критика единодушно определя Кирил Тодоров като пионер в областта на джаза с фолклорна ориентация. Ретроспективната изложба "Джазът в Стара Загора" ще представи някои от най-ярките събития през годините, а джаз трио Димитровград с Мария Арнаудова – вокал, ще даде начален тон на тридневните джазови емоции.

Специален фестивален прес-кът предвиждат организаторите. Той ще бъде в Туристическия център и ще предоставя информация както за концертите и участниците в първото издание на събитието, така и за минали джазови изяви в града. Журналистите и гостите могат да получават информация на място във времето от 10.30 до 12.30 ч. на 14, 15 и 16 юни.

Джаз форум Стара Загора се организира от община Стара Загора със спомоществователството на хотел-ресторант "Форум" и Регионална библиотека "Захарий Княжески".

Организаторите предвиждат и богата извънфестивална програма, сред която е и "Джаз за деца с Венци Благоев" (11-13 юни) в Лапидариума, която единствена по рода си у нас музикално-образователна програма гостува за първи път в Стара Загора. Както MySound.bg вече обърна внимание, тромпетистът вече две години отделя специално внимание на детската аудитория в редовните съботно-неделни детски джазови матинета, които организира в София.

В този проект освен него участват и много други утвърдени джазмени. "Целта ни е не просто да посвирим джаз на децата. Ние се стремим да ги приобщим към тази музика като я поднасяме по забавен и разбираем за тях начин. Наред с класическите джазови теми, в репертоара сме включили и джазови интерпретации на песнички като "Тръгнал кос", "От днес имам вече нови панталонки", популярни мелодии от детски анимационни филмчета като "Уди Кълвача", "Семейство Флинтстоун", "Пинко Розовата пантера" и други", обяснява авторът на проекта. Всички деца, присъстващи на матинетата, имат възможност да се изявят като музиканти. Сцената и микрофоните са отворени за тях, а от магическия куфар на чичкото с тромпета могат да си вземат различни музикални (и не само) инструменти, с които да се присъединят в създаването на музиката.

Програмата "Джаз за деца с Венци Благоев" бе отличена наскоро с наградата "Златно перо" за принос в развитието на културния живот в страната. В Стара Загора участие в детските матинета ще имат и младите дарования от детските вокални групи Розов свят, Усмивки, Звездопад и Ян Бибиян.

Входът е свободен.

В "Джаз за деца с Венци Благоев” участват:

Станислав Арабаджиев - пиано
Димитър Благоев - китара
Димитър Сираков - контрабас
Невена Григорова - барабани
Венцислав Благоев - тромпет

детските вокални групи Розов свят, Усмивки, Звездопад и Ян Бибиян и и всички присъстващи деца.

П Р О Г Р А М А (14-16 юни)

14 юни

19.30 ч., Антична улица пред Оперен театър

Официално откриване

JAP - ДжаП. БГ 

Марина Господинова – вокал 
Мария Донева – водещ и стихове 
Антони Дончев – пиано
Венцислав Благоев – тромпет

Петър Салчев квартет 

Петър Салчев – вокал
Веселин Койчев – китара
Александър Леков – контрабас
Стоян Янкулов – барабани 

15 юни

19.30 ч., Антична улица пред Оперен театър

Роял Дикси бенд – Велико Търново 

Военен Биг бенд Стара Загора, диригент кап. Цветомир Василев,
солисти: Джанис Харингтън (САЩ) – вокал, Стефка Оникян – вокал, Цветомир Цанков  - вокал, Стоян Роянов-Я-Я – кларинет, Венцислав Благоев - тромпет

16 юни

19.00 ч., Оперен театър

Йълдъз Ибрахимова квартет 

Йълдъз Ибрахимова – вокал 
Антони Дончев – пиано
Веселин Веселинов-Еко – контрабас
Христо Йоцов – барабани

20.30 ч., Антична улица пред Оперен театър

"Дивото зове"

Милица Гладнишка – вокал
Васил Спасов – пиано
Борис Таслев – контрабас
Атанас Попов – барабани

СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА

11-13 юни

10.30 ч.,  Лапидариум на Регионален исторически музей
жаз за деца" с Венци Благоев,  с участието на детските вокални групи Розов свят, Усмивки, Звездопад и Ян Бибиян

14 юни

17.30 ч., пред Регионална библиотека "З. Княжески"

"Джазът в Стара Загора"- фотоизложба, с участието на джаз трио Димитровград и Мария Арнаудова - вокал

15-16 юни

18.00 ч., Антична улица
"Радост бликаща" -   светлинна изложба-инсталация с картини на Елена Мури

16 юни

17.30 ч., Регионална библиотека "З. Княжески"

"Вокална група Траяна и българският вокален джаз" - видео- и аудиолектория и среща с композитора Кирил Тодоров, основател на групата

14-16 юни

22.30 ч., Комплекс "Форум"
Фестивални джемсешъни 

При лошо време концертите ще се състоят в Регионална библиотека "Захарий Княжески".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички