Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Йълдъз Ибрахимова - стилен ордьовър на джаз феста в Банско

04.08.2012   Габриела Савова
Йълдъз Ибрахимова
Банско Джаз Фест започва днес.

Но за най-големите фенове нa джаза, събитието започна вчера...и то как!  

Ден преди официалното откриване целият град беше в трескави приготовления. Стягаха се и и организаторите и журналистите, очаквайки едно от най-успешните издания на събитието, което тази година освен че празнува своя 15-ти юбилей, и ще се разпростре в цели 9 дни.

Предварителната фестивална вечер се проведе в новооткритата зала на хотел "Флоримонт" (Florymont). Дългоочакваният - първи за изданието концерт на примата Йълдъз Ибрахимова, заедно с бенда на Българското национално радио, стартира към 20.30 и за час остави пълната с публика зала без дъх.

Йълдъз започна с две пиеси на Гершуин (Gershwin) – "I Got Rhythm" и "Lady BeGood", след което продължи с блус баладата "Black Сoffeе", стандарта "Caravane" на Дюк Елингтън (във версията на Chicago) и "They Dream", отново на безсмъртния Елингтън.

Въпреки че залата бе препълнена, непрекъснат поток от хора продължаваше да приижда, за да се наслади на безкрайния глас на дивата.

Последва пиесата "Миш-маш" в аранжимент на диригента на бенда на БНРАнтони Дончев, с която Йълдъз доказа за пореден път силата на гласа си и блестящия си талант. Последни в репертоара и бяха азърбейджанска любовна песен, наречена "Ловецо, не ме убивай",  всеизвестната "Route 66" на БобиТроуп и нейната собствена пиеса "Ориент X-прес".

Цялата зала стана на крака и не искаше да пусне своята любимка – меломаните искаха още. И го получиха. Йълдъз за втори път изпълни "I Got Rhythm". Сред публиката беше и нейната дъщеря, която явно е наследила от майка си любовта към музиката (и вече е умела контрабасистка).

Изненадата на вечерта се оказа сръбската банда Eyot. С излизането на Ибрахимова от залата, голяма част от публиката я последва. Журналистите - също. И сгрешиха. Четирите момчета се качиха почти незабележимо на сцената, която дори не бе опразнена от многобройните столове, останали от бенда на БНР. Те бяха избутани на една страна, осветлението угасна… Но това не попречи на музикантите. Сцената дори наподобяваше арт инсталация със своите множество сгъчкани столове. Перфектен декор за артистичното изпълнение, което последва.

Още с първия акорд малкото останала публика разбра, че гостите не са обикновенни джаз изпълнители. Звученето им е меланж от всякакви стилове, звуци, емоции и атмосфери. Едно пътешествие през далечни земи и близки чувства, примесени с неравноделни балкански ритми.

Четиримата музиканти свиреха през повечето време със затворени очи, може би пътувайки с музиката и емоциите си, а лицата им говореха достатъчно, затова не се наложи да кажат и една дума по време на цялото си изпълнение.

За тези, които не успяха да се насладят на това вълшебно пътешествие, Eyot ще бъдат на фестивала в Ниш на 18 август, а през септември ще гостуват в София на БНР.

Каква вечер!

...А фестивалът още не е започнал!


1999
100%
 

Май ´21


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31